Lurer du på hva en behandlingsforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på behandlingsforsikring, inkludert hvilke faktorer som kan påvirke prisen, hvordan du sparer penger på behandlingsforsikring, hvem som trenger denne typen forsikring, hva som skiller den fra andre forsikringer, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på behandlingsforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En behandlingsforsikring skal sikre deg rask(ere) tilgang på behandling for sykdommer hvis du blir plutselig syk, eller hjelpe deg med å få gjennomført operasjoner uten å måtte vente mange måneder i kø. Helsevesenet i Norge tilbyr tilnærmet gratis helsehjelp av høy kvalitet, men ventetiden kan være lang for mange, endog bare for å få en samtale med fastlegen. Med behandlingsforsikring vil forsikringsselskapet få deg henvist til utredning og behandling i løpet av 10 til 20 virkedager.
Prisen for behandlingsforsikring kan variere mellom alt fra 1.000 kroner til over 15.000 kroner i året. Prisforskjellene kan være enorme og er et resultat av de ulike prisfaktorene som påvirker prisen forskjellig i hvert enkelttilfelle. Siden prisforskjellene er såpass store, er det hensiktsmessig å se nærmere på gjennomsnittsprisene for ulike aldersgrupper. En person på 25 år betaler i gjennomsnitt rundt 3.500 kroner for en behandlingsforsikring som tegnes privat. En person på 40 år må i snitt betale rundt 5.000 kroner i året, mens en 55-åring må regne med å betale over 7.000 kroner i året for behandlingsforsikring.
Prisen er alltid et resultat av risikograden forbundet med at den forsikrede får behov for helsehjelp. Behandlingsforsikring fungerer derfor på samme måte som alle andre forsikringer; forsikringsselskapet forsøker å utjevne risiko for kundene sine ved å ta i bruk prismekanismen. Personer med antatt høy risiko betaler høyere pris enn personer med antatt lav risiko, og de ulike prisfaktorene som påvirker prisene i hvert enkelttilfelle gjenspeiler nettopp denne risikoen.
De fleste behandlingsforsikringer vil i stor grad dekke det samme, men noen forsikringsselskap kan tilby behandlingsforsikring med bredere dekning enn andre og prisen kan også variere som et resultatet av dette. Derfor er det viktig at du leser alle vilkårene grundig før du velger å tegne behandlingsforsikring slik at du vet hva du er dekket for, og at du ikke betaler unødvendig mye for dekning som du egentlig ikke har behov for.
Det er de ulike prisfaktorene som avgjør hvor mye du må betale for en behandlingsforsikring. For å kunne danne deg et bilde av hvor mye det vil koste deg, bør du vurdere hvordan disse slår ut i ditt tilfelle. Dette er noen av de viktigste prisfaktorene for behandlingsforsikring:
Alder: Som det fremgår av gjennomsnittsprisene nevnt ovenfor, er alder en viktig faktor for prisen på en behandlingsforsikring. Yngre mennesker har generelt mindre behov for helsehjelp og betaler derfor mindre for forsikringen. Prisen øker imidlertid med årene og for personer over 60 år vil økningen være betydelig. De dyreste behandlingsforsikringene som tegnes privat for personer over 65 år er så høye som 15.000 kroner i året. Det er imidlertid mulig å finne rimeligere alternativer, også for denne aldersgruppen.
Helsetilstand: Når du tegner behandlingsforsikring må du levere en helseerklæring. Helseerklæringen inneholder spørsmål om helsetilstanden din og det tar som regel bare 10 til 15 minutter å fylle den ut. Hvis det fremkommer informasjon her som tilsier høy risiko for at du vil trenge helsehjelp, vil dette medføre økt pris. Det er likevel viktig at du er ærlig når du fyller den ut. Oppgir du feil informasjon risikerer du å ikke få behandlingen du trenger.
Røyking: Røyking er en selvpåført risiko som øker sjansene for at den forsikrede trenger helsehjelp en gang i fremtiden. Røyking medfører alltid høyere pris, og å stumpe røyken er en av de enkleste måtene å spare penger på når det gjelder helseforsikringer.
Rabattavtaler: De fleste behandlingsforsikringer tegnes gjennom arbeidsplassen. Før du velger å skaffe deg en privat, er det viktig at du sjekker om du allerede kan være dekket gjennom jobben din. Er du medlem av en yrkesorganisasjon, er det viktig at du finner ut om yrkesorganisasjonen har en avtale med et forsikringsselskap. Slike rabattavtaler gir tilgang til svært gunstige priser for medlemmene av yrkesorganisasjonen eller fagforeningen.
Det finnes mange forskjellige typer forsikring som kan knyttes til helse, men alle har ulik dekningsgrad og er relevante for ulike medisinske tilfeller.. Er du usikker på hva som gjelder for deg? Ikke alle vet hva som skiller de ulike typene forsikring, og nedenfor redegjør vi derfor for noen av de viktigste forskjellene:
Helseforsikring: Ofte brukes begrepet helseforsikring og behandlingsforsikring om hverandre. Dette er imidlertid samme typen forsikring og skal dekke deg hvis du har behov for behandling på sykehus. Dekningsområdene kan variere noe mellom ulike varianter av helseforsikring eller behandlingsforsikring, men vanligvis inkluderer det sykehusbehandling, dagkirurgi, billeddiagnostikk, kreftbehandling, tilgang til legespesialist, fysikalsk behandling, psykologisk behandling, rehabilitering, reiseutgifter i forbindelse med mottak av behandling og mer. Helseforsikring/behandlingsforsikring skal først og fremst dekke behandling som kreves for at den forsikrede kan komme tilbake i jobb.
Ulykkesforsikring: Ulykkesforsikring er ikke det samme som behandlingsforsikring eller helseforsikring. Denne typen forsikring sikrer deg en engangsutbetaling dersom du er uheldig og blir utsatt for en ulykke. Den dekker også behandlingsutgifter som påløper som følge av ulykken, men du kan ikke bruke en ulykkesforsikring hvis du trenger behandling av sykdom. Det forutsettes altså at skaden skjer i en ulykke.
Uføreforsikring: En uføreforsikring gir deg månedlige utbetalinger dersom du blir ufør og ikke kan jobbe. I slike tilfeller kan du oppleve en drastisk nedgang i lønn fordi NAV ikke dekker den samme lønnen som du hadde før du ble ufør. Dette kan føre til redusert livskvalitet. En uføreforsikring er ment å redusere de negative økonomiske konsekvensene av å bli ufør.
Livsforsikring: Med livsforsikring får pårørende utbetalt en engangssum dersom den forsikrede går bort ved døden. Livsforsikring er særlig aktuelt for de som har lån sammen med en ektefelle. Hvis den forsikrede går bort, slipper ektefelle eller barn å lide av de økonomiske konsekvensene dødsfallet medfører for inntekten til familien.
Det finnes enorme prisforskjeller når det gjelder behandlingsforsikring. Vi ser at prisene ikke bare varierer mellom ulike aldersgrupper; prisforskjellene er også store innad i samme aldersgruppe. For eksempel har undersøkelser vist at en 25-åring kan få behandlingsforsikring for rundt 1.600 kroner i året hos ett forsikringsselskap og nesten 6.000 kroner hos et annet. For en person på 50 år, kan den dyreste forsikringen være over dobbelt så dyr som den billigste. Det samme gjelder for de fleste aldersgrupper. Vi ser også at prisene går drastisk ned når behandlingsforsikringen tegnes gjennom en yrkesorganisasjon som har rabattavtaler med forsikringsselskap.
Prisforskjellene kan delvis forklares med ulike dekningsgrad. Forsikringer med større dekning vil naturligvis koste mer enn forsikringer med dårligere dekning. Likevel kan prisforskjellene være store selv når behandlingsforsikringen dekker mer eller mindre det samme. Derfor bør du hente inn flere tilbud hos flere forsikringsselskap hvis du vurderer å tegne behandlingsforsikring. Slik får du god oversikt over prisnivået for deg og du kan enkelt velge bort de aller dyreste. Du bør imidlertid gjøre deg opp en mening om hva du ønsker å få dekket i en behandlingsforsikring og velge den forsikringen som tilbyr den beste kombinasjonen av pris og dekningsgrad.
Siden prisforskjellene for behandlingsforsikring er såpass store, er det mye du kan gjøre selv for å spare penger på forsikringen. Det mest åpenbare er kanskje å unngå de aller dyreste aktørene på markedet. Det gjøres enklest ved å søke opp pristester på nett og å hente inn tilbud fra flere forsikringsselskap slik at selskapene konkurrerer om å få deg som kunde, og ikke motsatt. Siden prisen avhenger av prisfaktorer som sier noe om helsen din, er det også mulig å gjennomføre helsefremmende tiltak. Dessverre er det ikke mulig å bli yngre, men hvis du allerede røyker, kan du spare mye penger på å stumpe røyken. Da sparer du ikke bare penger du ville brukt på røyk, men du får også rimeligere behandlingsforsikring. Det er også mulig å anlegge en sunnere livsstil ved å begynne å trene eller spise sunnere.
Før du tegner en behandlingsforsikring privat, er det viktig å sjekke om du allerede er forsikret via arbeidsplassen din eller om du har tilgang på gode rabattavtaler gjennom yrkesorganisasjonen du er medlem av. Dette vil gi deg tilgang på svært gunstige priser og kan potensielt spare deg for flere tusenlapper i året.
Om du allerede har flere andre typer forsikring, bør du vurdere å samle alle i ett selskap slik at du kan få samlerabatt. De fleste forsikringsselskap tilbyr samlerabatt og denne kan fort gi deg mellom 10 og 20% lavere pris på alle forsikringene dine. Størrelsen på samlerabatten varierer mellom forsikringsselskap, så sjekk prisene og rabattene hos flere aktører før du bestemmer deg.
Ikke alle trenger behandlingsforsikring. I Norge har vi et godt helsevesen og alle har rett på behandling fra det offentlige. Dessverre kan behandlingskøene være ganske lange i det offentlig, og behandlingsforsikringen vil gi deg tilgang til rask behandling hos private sykehus som tilbyr helsehjelp av høy kvalitet. Det kan være vanskelig å forutsi hvor lang den offentlige behandlingskøen er til enhver tid, men mange ønsker å ha en behandlingsforsikring som en ekstra trygghet i hverdagen.
Det kan være særlig nyttig for bedrifter å tegne behandlingsforsikring for sine ansatte. Om den ansatte blir syk og må vente lenge i behandlingskø, kan det fort bli svært kostbart for bedriften. En behandlingsforsikring sørger for at de ansatte får rask behandling og kommer raskt tilbake i jobb.
Behandlingsforsikring er også verdt prisen for selvstendig næringsdrivende. Siden disse ikke har noen sykeforsikringsordning, kan det bli svært kostbart å bli syk og ikke være i stand til å jobbe. Hvis du er selvstendig næringsdrivende og må vente flere måneder på behandling hos det offentlig, risikerer du å miste store deler av levebrødet ditt. Med behandlingsforsikring er du sikret rask behandling slik at du raskt kommer tilbake i jobb.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg