Lurer du på hva ulike typer forsikringer koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på en rekke ulike forsikringer, inkludert forsikring på bil, hus og kjæledyr. Vi viser deg hvordan du kan spare penger, hvilke prisfaktorer du burde være oppmerksom på, og hvordan du avgjør hvilke forsikringer du faktisk trenger. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på forsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Det finnes en rekke ulike typer forsikringer, og prisen vil være avhengig av både forsikringstype, vilkår og dekningsgrad. I denne guiden skal vi gi en generell oversikt over de vanligste forsikringstypene du møter som forbruker.
Pris på ulike forsikringstyper:
Helseforsikring kan koste fra 1.000 - 15.000 kroner per år.
Uføreforsikring koster minimum rundt 250 kroner, men sannsynligvis mer.
Livsforsikring koster gjennomsnittlig omtrent 5.000 kroner i året.
Husforsikring koster vanligvis mellom 6.000 - 25.000 krone per år.
Innboforsikring koster normalt rundt 100 kroner i måneden.
Bilforsikring koster gjennomsnittlig omtrent 15.000 kroner i året.
Reiseforsikring koster vanligvis fra 1.000 til 1.500 kroner i året, dersom du kjøper helårsforsikring.
Som du ser, er det store variasjoner i pris. Selv når det er snakk om samme forsikringstype, vil to tilsynelatende like personer kunne ende opp med svært ulik forsikringspremie, da det er svært mange faktorer som vil kunne påvirke prisen i den ene eller andre retningen. Vi nevner alder, helsesituasjon, skadehistorikk og standard på hus og bil som noen av de viktigste, og vi skal gå mer i detalj i neste avsnitt!
Det er Lov om forsikringsavtaler (forsikringsavtaleloven) som regulerer forsikringsbransjen, og her skilles det primært mellom skadeforsikring og personforsikring. Dette kan være et nyttig skille når vi nå skal vise hvilke prisfaktorer du må være oppmerksom på.
Prisen på personforsikring er primært avhengig av risiko, så her vil både alder og din generelle helsetilstand ha stor betydning, i tillegg til hvor mye du faktisk ønsker å forsikres for.
Prisen på skadeforsikring vil primært være avhengig av verdien på det du skal forsikre, her er det hus, bil og innbo som er mest vanlig å forsikre, men det kan også være snakk om moped, MC eller til og med kjæledyr som hund og katt.
De viktigste prisfaktorene vil gjelde på tvers av forsikringstype:
Hvor høyt du setter egenandelen. Denne fastsettes ut i fra risiko eller eget ønske, og er et beløp som trekkes fra en eventuell erstatning. Jo høyere egenandel, jo lavere forsikringspremie.
Hvor høy utbetaling du ønsker. Enkelt forklart koster det mer å forsikre dyre gjenstander enn billige gjenstander, da det vil koste mer å erstatte de dyre eiendelene.
Hvor høy dekningsgrad du trenger. Dekningsgraden kan variere svært mye, fra fullstendig dekning for alle eventualiteter, til å bare dekke det aller viktigste.
Hvor høy risikoen er for at du får bruk for forsikringen. Dette er ofte spesielt relevant for bilforsikringer, der både aldre, kjønn og hva slags bil du kjører vil ha noe å si for hvordan forsikringsselskapet beregner akkurat din risiko.
Det finnes altså mange forsikringstyper som skal dekke ulike områder. I denne seksjonen drar vi et skille mellom lovpålagte, anbefalte og unødvendige forsikringer:
Lovpålagte forsikringer er først og fremst vanlig dersom du er arbeidsgiver, da du som regel er pliktig å ha både yrkesskadeforsikring og et opplegg for tjenestepensjon. Som privatperson er du lovpålagt å ha ansvarsforsikring på bil dersom du skal kjøre på offentlig vei.
Anbefalte forsikringer som alle, avhengig av livssituasjon, burde vurdere inkluderer hus- og innboforsikring, samt uføreforsikring og reiseforsikring. Dette er ikke forsikringer som er lovpålagt, men de er sterkt anbefalt av fagfolk, spesielt dersom du har barn er det viktig at du er godt forsikret.
Unødvendige forsikringer vil primært være forsikringer som dekker områder du allerede er dekket for gjennom andre forsikringer. Det kan for eksempel være at du kjøper privat advokatforsikring, selv om du allerede er dekket gjennom fagforeningen din.
Hva som er nødvendige og unødvendige forsikringer for deg vil være avhengig av både økonomi og livssituasjon. Vi anbefaler derfor at du omtrent en gang i året setter deg ned og går igjennom hvilke forsikringer du har, hva de dekker, og hvilke vilkår som ellers gjelder. Sjekk også hvilke forsikringer du har via arbeidsgiveren din, og om det er noe der du kan påvirke selv.
Det finnes svært mange forsikringsselskaper i Norge. Enkelte spesialiserer seg på en bestemt type forsikringer, mens andre tilbyr “alt” samlet på ett sted. Det finnes ingen klar regel på hvem som er billigst, men dersom du skal ha flere forsikringer kan det nok lønne seg å velge et forsikringsselskap som kan gi deg en pakkepris.
Du kan til tider oppleve svært store prisforskjeller mellom de ulike forsikringsselskapene, og det er ikke alltid at prisen henger sammen med dekningen du får. Altså burde du ikke se deg blind på prisen, en dyr forsikring betyr ikke nødvendigvis bedre dekning.
Forsikringsselskapene har nemlig ulike fremgangsmåter og metoder for å fastsette pris og beregne risiko. For eksempel vil de ha ulike statistiske grunnlag for skadehistorikk, ulike prioriteringer og fokusområder, og ikke minst ulike målgrupper for sine forsikringer. Det vil si at dersom du er i riktig målgruppe kan du oppleve å få et kjempetilbud, mens du vil få en helt annen pris dersom du er i feil målgruppe. Sagt på en annen måte, dersom du er enslig student er du ute etter et helt annet tilbud enn en voksen småbarnsfar.
Dermed er det ikke rart om du føler deg litt overveldet i letingen etter den beste og billigste forsikringen. En bra metode for å få oversikten er å benytte deg av en anbudstjeneste, slik at forsikringsselskapene må konkurrere om deg som kunde. Da kan du legge inn alt av relevante opplysninger slik at forsikringsselskapene kan skreddersy et tilbud til deg.
Her har vi samlet noen gode sparetips som vil være relevant både for deg som er ute etter å tegne en helt ny forsikring, og for deg som vil ta en skikkelig gjennomgang av forsikringene du allerede har.
Dette kan det lønne seg å huske dersom du vil spare penger:
Mange av oss tenker at forsikring er bortkastede penger. Hvorfor betale for noe som bare kanskje kommer til å skje? Hvilke forsikringer er egentlig nødvendig når alt kommer til alt? Sannheten er at dette vil være helt individuelt, og det vil lønne seg for deg å ta deg tid til å kartlegge din egen situasjon.
For eksempel: dersom du har en billig mobiltelefon, trenger du sannsynligvis ikke en egen forsikring på den, da holder det kanskje å sette av et beløp på en bufferkonto til den dagen telefonen tar kvelden. I mange tilfeller vil du også være dekket av innbo- og reiseforsikringen. Huset ditt, derimot, har du neppe stor nok bufferkonto til å erstatte dersom det brenner ned eller forsvinner i et ras. Husk at du som regel ikke oppdager hvor verdifull forsikringen er, før du trenger den, og når du først trenger den, kan den være fullstendig uvurderlig.
Når vi snakker om risiko, handler det nemlig ikke bare om sannsynligheten for at noe kommer til å skje, men også om hvor store konsekvenser det vil ha for deg. Det er kanskje ikke spesielt stor sannsynlighet for at huset ditt brenner ned, statistisk sett, men hvis det skjer er konsekvensene enorme, og du kan ende opp personlig konkurs. Sannsynligheten for at den nye telefonen din får en ripe i skjermen, er relativt stor, men konsekvensene er ikke spesielt store for deg, verken økonomisk eller praktisk.
Som forbruker kan det være utfordrende å avgjøre hvilke forsikringer du trenger, og hvilke du kan velge bort. Et greit utgangspunkt er å først og fremst forsikre de personene du er mest glad i, og eiendeler du ikke har råd til å tape, enten det er snakk om affeksjonsverdi eller faktisk verdi i kroner og øre.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg