Vil du vite mer om tannhelseforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva tannhelseforsikring koster, hvor du kan tegne kontrakt, og hva som egentlig dekkes av en slik forsikring. Vil du vite mer om hvorfor du bør velge tannhelseforsikring? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Ønsker du pristilbud på tannhelseforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Hva en tannhelseforsikring er, sier kanskje seg selv, men vi skal forklare det svært enkelt likevel. En tannhelseforsikring vil forsikre tennene dine i tilfeller hvor behandling fra en tannlege er nødvendig. Som du kanskje allerede er kjent med, mister du retten til gratis behandling hos offentlig tannlege året etter du fyller 18 år. Du vil få en rabatt på 75% ut året du fyller 20, men etter det vil du måtte dekke tannlegeutgiftene på egen hånd.
Det er ikke uvanlig at voksne gruer seg til å dra til tannlegen, og det er ikke bare tannlegeskrekk som skaper slik uro. Tannlegebesøk kan gå hardt utover økonomien, og det er en av de mest vanlige uforutsette avgiftene i Norge, med en høy prislapp. Det kan hende du kjenner deg igjen i dette, og du har kanskje også erfart at tannhelsen forverres om du ikke tar tak i problemene som oppstår, med en gang? Med en tannhelseforsikring kan det bli lettere for deg å oppsøke tannlege når du trenger det, før problemet forverrer seg, og det uten å måtte bekymre deg for de høye regningene i etterkant.
Den største organisasjonen for tannhelseforsikring i Norge er Norsk Tannhelseforsikring, som tilbyr både private avtaler og bedriftsavtaler. Det er også via dette selskapet mange andre organisasjoner gir sine forsikringstilbud. Noen eksempler på organisasjoner som gir sine tilbud i samarbeid med Norsk Tannhelseforsikring er fagforbund som YS, NITO og Sykepleierforbundet. Det er verdt å merke seg at LO-favørs avtale med Norsk Tannhelseforsikring opphørte i januar 2021.
Når det er sagt, finnes det også mindre, private selskaper som selger tannhelseforsikring. Vi skal se mer på dem lenger ut i denne artikkelen samt se nærmere på Norsk Tannhelseforsikring.
Forsikringspremien for tannhelseforsikring ligger gjerne på mellom 100 og 500 kroner per måned. Du kan velge å betale denne enten som én samlet totalutgift én gang i året eller dele summen opp i kvartalvise fradrag. Prisen du betaler, kommer i hovedsak an på hvilket nivå av forsikringen du velger. Pengene blir gjerne automatisk trukket fra kontoen din av forsikringsselskapet. For å tegne forsikring må du ta direkte kontakt med forsikringsselskapet du velger, eller fagforeningen du er medlem i.
Tannhelseforsikring deles altså inn i flere nivåer basert på hvilken grad av dekning du får i året. Det er mest vanlig å få dekning på mellom 10.000 og 40.000 kroner per år. Norsk Tannhelseforsikring har for eksempel tre nivåer man kan velge mellom, som de også selger gjennom samarbeidspartnere som YS og NITO. Nivå 1 (sølv) har dekning på opp til 10.000 kroner, nivå 2 (gull) har opp til 20.000 kroner og nivå tre (platina) har opp til 40.000 kroner dekning. Utenom det forsikringsselskapet dekker, må man selv legge ut noen hundrelapper i egenandel per skade eller behandling. Egenandelen kan ligge på 500 til 800 kroner, alt etter hvilket forsikringsselskap man velger.
For de som er medlem i Norsk Sykepleierforbund, for eksempel, tilbyr organisasjonen bare ett nivå, som per juni 2022 dekker omtrent 20.000 kroner i behandling i året. Dette er gjennom Norsk Tannhelseforsikring. I likhet med Norsk Sykepleierforbund kan andre forbund som selger sine forsikringer gjennom Norsk Tannhelseforsikring, ha sine egne pristilbud som gjelder for deres medlemmer.
Andre private forsikringsselskaper opererer ikke med samme nivåbaserte ordning som Norsk Tannhelseforsikring, og dermed er det ikke like store forskjeller i månedsprisene. Et eksempel på et slikt selskap er Din Tannforsikring. De har en annen versjon av nivåene, hvor man får økt dekning hvert år de første tre årene av avtalen. Utover det er beløpet for den årlige dekningen stabilt.
Det kan i begynnelsen være tungvint å navigere en verden av forsikringer, spesielt siden man kan komme borti begrep man ikke hører så ofte i hverdagslivet. I noen tilfeller kan også begrepene ha ulike betydninger når de dreier seg om forsikringer enn det de gjør i andre sammenhenger. Vi skal ta for oss noen av disse begrepene her:
En polise er et forsikringsbrev. Enkelt forklart er det en skriftlig bekreftelse av forsikringen samt hvem forsikringen gjelder for.
En premie er det beløpet som forsikringstakeren er pålagt å betale inn til forsikringsselskapet, gjennom de innbetalingsmetodene partene har avtalt.
En forsikringssum er beløpet som forsikringsselskapet vil dekke for deg ved behov. Noen sier også bare dekning når de snakker om forsikringssum.
Nullstatus betyr at du må være så godt som frisk i munnen for å kunne tegne en forsikring. Det vil si at du ikke kan ha noen pågående behandlinger hos noen tannlegekontor, eller andre vedvarende tannhelseproblemer. Om du har tannhelseproblemer før du tegner en forsikringsavtale, vil ikke forsikringen din dekke dette. Forsikirngsselskapet kan også velge å avvise en søknad om du ikke oppnår deres krav til nullstatus, og har behandlinger som ikke er avsluttet.
Akutt dårlig tannhelse kan, som vi vet, gå hardt utover økonomien. De høye kostnadene kan føre til at man utsetter besøket, og dermed kan både behandlingstid og totalpris stige. Med en tannhelseforsikring kan man unngå prisstigning på grunn av utsatt tannlegebesøk. Når det er sagt, er det enkelte unntak for behandling som man bør være klar over når man skriver under på en kontrakt. De skal vi ta en titt på i seksjonen om hva tannhelseforsikringen egentlig dekker. Først skal vi se på hvorfor tannhelseforsikring kan være en god idé.
Hvis du oppfyller dekningskravene til tannhelseforsikringen din, vil du i praksis kun måtte betale en egenandel om du får behandling av tannlege mens du er forsikret. Egenandelen vil gjelde uansett hva behandlingen koster, så sant den ikke overstiger forsikringssummen din. En slik fast og begrenset egenandel kan virke beroligende om du er redd for at det kan bli nødvendig med behandlinger som ellers ville gått hardt utover økonomien din.
Et stort pluss er at du kan få hele familien din inn i samme polise, både mens du tegner forsikring og i ettertid. På den måten blir hele familien sikret om noe skulle skje. Hos noen forsikringsselskaper får man også en sum å bruke på en årlig sjekk hos tannpleier, som vil hjelpe deg med å ta tak i potensielle hull eller andre skader så tidlig som mulig.
Det er ikke bare økonomiske grunner til å velge tannhelseforsikring. Du vet kanskje allerede at gode vaner rundt tannpuss, tanntråd og munnskyll vil ha positiv innvirkning på tannhelsen din, men en rutinesjekk med profesjonell tannrens kan også hjelpe betydelig. Flere studier har også vist at bakterier fra munnen har en sammenheng med forskjellige alvorlige sykdommer, for eksempel hjerte- og karsykdommer. Risikoen for uoppdagede hjerte- og karsykdommer går altså ned om man regelmessig drar til tannlegen og får sjekket helsetilstanden i munnen. På kort sikt vil regelmessige tannlegebesøk også gjøre at man oppdager karies og betennelser før det blir for ille, og du kan slippe å måtte rotfylle en tann eller i verste fall trekke den.
Tannhelseforsikringene man finner i dag, enten det er gjennom Norsk Tannhelseforsikring eller mindre private selskaper, dekker i hovedsak bare svært ordinære og ikke kompliserte behandlinger. Eksempler på slike behandlinger kan være enkle fyllinger, skifte av fyllinger, tanntrekk, rotfylling, innsetting av broer, kroner eller implantater, med mer. Ellers dekker forsikringene også det som ikke dekkes av det offentlige trygdesystemet, Helfo (og samtidig får du ikke dekket det som allerede dekkes av Helfo). Det som dekkes av Helfo, kan for eksempel være medisinske tilstander som krever behandling av tannlege, forstyrrelser i tannutviklingen, og tilfeller hvor pasienten har allergiske reaksjoner mot materialer som benyttes under behandlingen. Mange tannhelseforsikringer er altså ikke egnet for dem som av ulike årsaker mottar full Helfo-refusjon for tannbehandlingen sin, så du bør undersøke om dette gjelder deg.
Tannhelseforsikringer dekker bare det som er helt nødvendig for tannhelsen, så man kan ikke benytte forsikringen til kosmetiske behandlinger. I tillegg er du kun dekket om behandlingen finner sted i Norge, Sverige eller Danmark, i regi av godkjente tannleger. Enkelte private forsikringsselskaper, som Vertikal Helse og If Privat, har et svært begrenset antall godkjente tannklinikker hvor de dekker behandling. Velger du forsikring hos disse selskapene, må du derfor være ekstra oppmerksom på hvor du drar for behandling.
Tannhelseforsikringene du får gjennom aktører som Norsk Tannhelseforsikring, dekker som nevnt ikke alle behandlinger. Dette gjelder for eksempel eksisterende tilstander og problemer som burde være oppdaget, og som krever og har krevd behandling av tannlege på nåværende tidspunkt, og du skal i den anledning informere om alle slike eksisterende tilstander før du tegner forsikring. Hvis du ikke vet om du har noen eksisterende tilstander, må du gjennom en tannlegeundersøkelse for å få bekreftet eller, fortrinnsvis, avkreftet at du har tannhelseproblemer. Det finnes imidlertid noen tannhelseforsikringer hvor det ikke er krav om en undersøkelse i forkant, og hvor de heller ikke bryr seg om du har eksisterende tilstander når du tegner en avtale. Et eksempel på et slikt forsikringsselskap er Din Tannforsikring, som også gir ut en årlig sum du skal bruke på en kontrolltime hos en tannlege.
Selv om du tegner tannhelseforsikring, er du altså ikke 100 % sikret mot tannpleieutgifter, og nedenfor presenterer vi en liste over behandlinger som antagelig ikke dekkes av forsikringen din. Det er i alle tilfeller best å ta en nøye titt på vilkårene til forsikringsselskapet du velger, og deres samarbeidspartnere, for å se hva som gjelder nettopp deg.
Dette dekkes som oftest ikke av tannhelseforsikring:
Områdene der du ikke er dekket, vil være godt og oversiktlig forklart og redegjort for i listene over vilkår som man finner på hjemmesidene til forsikringsselskapene eller medlemsorganisasjonene med forsikringstilbud.
Vi vil også nevne at man ofte må gjennom noe som kalles karenstid før forsikringen trer i kraft. Denne venteperioden varer i cirka 30 dager, og det er først etter dette du kan benytte deg av forsikringen. Etter at forsikringen trer i kraft, er den gyldig ut året du fyller 70 år og fornyes automatisk hvert år, med mindre du selv velger å avbryte forsikringsforholdet.
Om du er student, er budsjettet ditt kanskje enda trangere enn om du er godt voksen og har fulltidsjobb, og en tannhelseforsikring via aktører som Norsk Tannhelseforsikring kan virke som umulig å få plass til i en ellers trang økonomi. For studenter mellom 20 og 35 år kan det være nyttig å vite at det finnes alternative ordninger med gunstige betingelser, som minner om forsikringene som leveres av Norsk Tannhelseforsikring. Studentsamskipnadene man finner i alle Norges studentbyer, har for eksempel egne ordninger, hvor de hjelper norske studenter som har fått en uoverkommelig tannlegeregning i fanget. Ordningen kalles Tannhelserefusjon, og du kan søke om støtte opptil 8 uker etter faktureringsdato hos de fleste studentsamskipnader. De gir ikke støtte til behandlinger som dekkes helt eller delvis av Helfo eller til kosmetiske behandlinger. Ellers kan man få fra 50% til 75% av tannhelseutgiftene betalt av studentsamskipnaden. Disse tallene var per januar 2021, så det kan hende tallene er noe endret i dag.
For studenter som tar deler av eller hele graden i utlandet, er det verdt å merke seg at ANSA samarbeider med Norsk Tannhelseforsikring.
Det er også greit å vite at forsikringsselskapene opererer med en refusjonsordning. Det vil si at du må betale hele regningen til tannlegen når du først er der, for så å sende kvittering og annet bevis på behandling til forsikringsselskapet. De fleste erfarer at det er kort ventetid for å få denne summen refundert , og pengene er tilbake på konto i løpet av et par dager. I de tilfellene hvor det tar lengre tid, kan det være på grunn av mangelfull dokumentasjon. Om du har gitt mangelfull dokumentasjon, kan du få beskjed om å sende inn røntgenbilder, kopier av henvisninger eller annen dokumentasjon forsikringsselskapet anser som nødvendig. Dette er ikke dokumentasjon du trenger å sende inn uoppfordret, og du vil vanligvis få beskjed raskt om de trenger den.
Som vi nå har sett, kan tannhelseforsikring komme godt med for alle voksne, både yngre og eldre, og dekker stort sett det som er nødvendig for at du skal kunne opprettholde en god tannhelse. Selv med de mange unntakene kan det være positivt å ha tannhelseforsikring i bakhånd, og man slipper lettere unna de store tannlegeregningene.
Ønsker du pristilbud på tannhelseforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg