Vil du vite mer om ulykkesforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva dette koster, hva forsikringen pleier å dekke, hvorfor du burde ha ulykkesforsikring, og mye mer. Visste du at du kan få en høyere erstatningssum totalt dersom du har flere forsikringer som dekker samme område? Og er du klar over at ulykkesforsikringen som regel også gjelder dersom ulykken medfører dødsfall? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Ønsker du pristilbud på ulykkesforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Selv om de fleste av oss etterstreber å være oppmerksomme og forsiktige i hverdagen, er det vanskelig å unngå uforutsette hendelser. Ulykker skjer, og de aller fleste av dem skjer faktisk på fritiden. Med en ulykkesforsikring er du forsikret mot personskade som følge av ulykker som skjer på fritiden, enten det er i hjemmet ditt eller andre steder.
Siden slike ulykker i de fleste tilfeller involverer andre enn deg selv, har du heller ikke rett på økonomisk erstatning fra annet hold slik som du har dersom det for eksempel skjer en ulykke i arbeidstiden. Det kan imidlertid også være snakk en tilleggsutbetaling som kommer på toppen av andre erstatninger, for eksempel dersom du har vært involvert i en bilulykke der en annen kan regnes som ansvarlig skadevolder. Dersom du har flere ulykkesforsikringer kan du altså motta flere utbetalinger, slik at totalsummen blir høyere.
Selve forsikringsutbetalingen kommer i form av en engangsutbetaling, der størrelsen avhenger av både avtalen du har med forsikringsselskapet, samt hvor store skader det er snakk om.
Vi kan skille mellom to typer ulykkesforsikring:
Privat ulykkesforsikring viser til ulykkesforsikring som du kjøper privat, og som gjelder for deg og eventuelt din nærmeste familie.
Kollektiv ulykkesforsikring viser til en form for gruppeforsikring som vanligvis gir grupperabatt. Det kan for eksempel gjelde forsikringer man får gjennom arbeidsplassen eller fagforbundet.
I denne artikkelen skal vi først og fremst redegjøre for hva det innebærer å tegne privat ulykkesforsikring.
Det kan være utfordrende å sammenligne priser på ulykkesforsikring, da forsikringsselskapene som regel krever at du tar kontakt med dem for å få et personlig tilbud. I de tilfellene der det er oppgitt pris er det som regel snakk om en samlepris der både innbo-, reise-, og ulykkesforsikring er inkludert i prisen. Dersom du skal kjøpe ulykkesforsikring alene vil normalprisen kunne ligge fra 50 - 100 kroner per måned, men husk at det er svært mange faktorer som påvirker prisen, slik at tilbudet du får fra forsikringsselskapet vil være svært individuelt.
Relevante prisfaktorer:
Flere banker og forsikringsselskaper har forsikringskalkulator på hjemmesiden din som lar deg regne ut omtrent hvor mye du må betale for forsikringen basert på opplysninger du oppgir. Dette kan være et godt verktøy for å sammenligne priser, men husk at dette som regel vil være veiledende priser.
Det er flere ting du kan ha i bakhodet når du undersøker ulike typer ulykkesforsikringer, slik at du ikke betaler mer enn du må. Det kan være utfordrende som forbruker å få oversikt over markedet, ikke minst kan det være tidkrevende å sammenligne prisene mellom de ulike tilbyderne.
Her har vi samlet vår beste tips for å spare penger på ulykkesforsikring:
Når vi snakke rom ulykkesforsikring dukker det opp en del ord og vendinger som trenger presise definisjoner. Her har vi samlet en kort oversikt over de mest brukte begrepene som vil kunne være relevant for deg.
Ulykke viser til en plutselig, ytre hendelse som påfører skade. Belastningslidelser og sykdom er ikke en del av denne definisjonen.
Personskade er psykisk eller fysisk skade på person. Det er dettes som danner grunnlaget for et eventuelt erstatningskrav.
Økonomisk kompensasjon er en erstatning eller godtgjørelse i form av penger, som utbetales av forsikringsselskapet til forsikringstaker på grunn av påført skade eller tap.
Skadevolder er en part eller person som volder skade. Dersom du blir påkjørt vil sjåføren av bilen være skadevolder, og du den skadelidte.
Invaliditetstabellen er en tabell fra Helse- og omsorgsdepartementet som vurderer skader på kroppen ut i fra faste prosentsatser, og vil gi en grad av medisinsk invaliditet.
Varig medisinsk invaliditet viser til en vedvarende reduksjon av din fysiske helsetilstand. Denne vurderingen er uavhengig av graden av arbeidsførhet. Graden av invaliditet fastsettes av en legespesialist.
Uførhet viser til en nedsatt arbeidsevne. Dekkes normalt av folketrygden og eventuell uføreforsikring.
Dødsfallserstatning utbetales til dine etterlatte dersom du dør som følge av en ulykkesskade. Som regel vil det være snakk om ektefelle eller samboer, men det kan også gjelde barn eller andre som du har begunstiget.
Egenandel fastsettes ut i fra risiko eller forsikringstakers eget ønske. Denne summen trekkes fra erstatningen du får utbetalt, og dersom egenandelen er satt lavt vil det som regel bety at forsikringspremien er høyere.
Forsikringspremien er det faste beløpet du betaler forsikringsselskapet for å være forsikret.
Dekningsgraden sier noe om hva forsikringen dekker, og avtales mellom deg og forsikringsselskapet. Som regel vil forsikringspremien være høyere jo høyere dekningsgrad du ønsker.
Progressiv erstatning innebærer at erstatningen øker dersom invaliditetsgraden overstiger en viss prosent. For eksempel kan utbetalingen doble seg dersom du får påvist varig invaliditet over 50 prosent.
Dersom du har ulykkesforsikring er du sikret økonomisk dersom du er involvert i en ulykke som fører til personskade. Dette kan ha svært mye å si for livskvaliteten din i etterkant av ulykken. Du må selvsagt selv vurdere om det er nødvendig med en ulykkesforsikring, og ikke minst hvor høy du ønsker at erstatningssummen skal være. Kanskje finner du ut at du er tilstrekkelig dekket gjennom arbeidsplassen, eller kanskje du mener det er mer å tjene på å sette pengene dine i fond. Det er likevel lurt å tenke grundig over hvordan du vil at livet ditt skal se ut dersom du havner i en alvorlig ulykke.
Ulykkesforsikringen vil være relevant for svært mange typer ulykker, og vil kunne gi deg ekstra erstatning i de tilfellene der du allerede er dekket av andre forsikringer. Dersom du for eksempel havner i en bilulykke kan du få utbetalt erstatning fra både bilforsikringen, reiseforsikringen og ulykkesforsikringen din. Det samme gjelder for arbeidsulykker, altså ulykker som skjer i arbeidstiden, på arbeidsplassen. Selv om du er dekket av arbeidsgivers ulykkesforsikring kan du også få erstatning gjennom din egen, private forsikring.
De fleste ordinære ulykkesforsikringer tilbys ikke til det som er over 75 år. Bakgrunnen for dette er at hensikten med ulykkesforsikringen først og fremst er å dekke tap av fremtidig inntekt. Det finnes imidlertid i økende grad forsikringer som også er rettet mot de som er i pensjonsalder som det kan lønne seg å undersøke. Uhell har som kjent ingen aldersgrense, og selv om du ikke lenger er i jobb kan ulykker ha andre konsekvenser enn at du ikke kan stå i jobb. Det kan for eksempel være at du må bygge om leiligheten dersom du havner i en invalidiserende ulykke, eller at du får høye behandlingskostnader som ikke dekkes av folketrygden.
De fleste forsikringsselskaper operere også med en nedre aldersgrense på ulykkesforsikringen, på enten 16 eller 18 år. Det vil si at du ikke kan tegne en egen ulykkesforsikring på barn, men snarere en barneforsikring. I mange tilfeller vil imidlertid ulykkesforsikringen gjelde både deg og barna dine frem til de er 21 år gamle. Nettopp derfor er det viktig at du leser vilkårene nøye for å unngå å tegne forsikringer som overlapper. Det er verdt å understreke at en egen barneforsikring som regel vil ha bedre vilkår og dekning for barnet enn en ulykkesforsikring.
Dekningen på de ulike ulykkesforsikringene varierer, og det er viktig at du er veldig bevisst på hva slags dekning du betaler for og hvilke betingelser som er satt av forsikringsselskapet. Gjelder forsikringen hele døgnet? Bare i Norge? Driver du med risikosport? Start med å kartlegge hvilke behov du har, slik at du ikke risikerer å betale for en tjeneste som ikke gir deg dekning når du trenger det aller mest.
En god ulykkesforsikring burde dekke både medisinsk invaliditet og eventuelle behandlingskostnader. Som regel dekkes behandlingsutgifter opp til 5 prosent av forsikringssummen. Dersom forsikringssummen din er 500.000 kroner innebærer det at du kan få dekket behandlingskostnader opp til 25.000 kroner.
Aktuelle behandlere kan være:
I tillegg burde du få dekket:
De aller fleste ulykkesforsikringer gir ikke dekning for risikosport eller visse typer ekspedisjoner med mindre du betaler for utvidet dekning. Det samme gjelder adferd som er forbundet med høy risiko for uhell og skader.
Dette kan for eksempel gjelde:
Hvor mye du får utbetalt, er avhengig av eventuell grad av medisinsk invaliditet, samt vilkårene i forsikringsavtalen din.
Dersom du har fått en medisinsk invaliditetsgrad, er det denne som avgjør hvor høy utbetaling du får, da denne skal tilsvare størrelsen på invaliditetsgraden. Det vil si at du får utbetalt 15 prosent av forsikringssummen dersom du får en invaliditetsgrad på 15 prosent. Forsikringssummen har du valgt selv, men som regel opererer forsikringsselskapene med et tak på for eksempel inntil 1 million kroner.
Ved dødsfall får de etterlatte utbetalt en engangssum, som regel mellom 50.000 og 100.000 kroner.
Dersom du har vært utsatt for en ulykke er det viktig at du melder fra til forsikringsselskapet ditt så raskt som mulig. Samtlige opererer med en eller annen form for meldefrist, og dersom du ikke er innenfor denne fristen risikerer du å miste retten til å få utbetalt forsikring.
Også i de tilfellene der det er snakk om mindre uhell der det ikke er nødvendig med sykemelding eller andre tiltak burde du melde fra til forsikringsselskapet ditt. Det er nemlig ikke først og fremst arbeidsførhet som avgjør om du har rett på erstatning, men det som kalles varig medisinsk invaliditet. Du kan dermed ha rett på en engangsutbetaling fra forsikringsselskapet ditt selv om ulykken ikke fører til sykemelding.
Man kan ikke forsikre seg mot alt av ulykker og motgang, men det er liten tvil om at en ulykkesforsikring er helt uvurderlig den dagen du virkelig trenger den. Dette gjelder spesielt for deg som av ulike grunner ikke har livsforsikring eller uføreforsikring, enten det er fordi du ikke kan eller fordi du ikke har råd. Ulykkesforsikringen vil ofte ikke gi en like høy utbetaling ved uførhet eller død som henholdsvis uføre- og livsforsikringen, men er likevel et godt alternativ.
Ønsker du pristilbud på ulykkesforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg