Vil du vite mer om avbestillingsforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om avbestillingsforsikring, hva den kan brukes til, hvor mye det koster, hvilke alternativer du har, om du egentlig trenger den og mye mer. Med en avbestillingsforsikring kan du få erstatning for kostnader til en reise som må avbestilles. Visste du at forsikringen kan være overflødig dersom du allerede har reiseforsikring? Vet du hva som dekkes dersom du har betalt for reisen med kredittkort? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på avbestillingsforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En avbestillingsforsikring kan brukes til å dekke utgifter du har til reise og opphold dersom reisen må avbestilles. Denne forsikringen er inkludert i reiseforsikringer, men du kan også kjøpe avbestillingsforsikring uavhengig av eller i tillegg til reiseforsikring hos en reiseoperatør, eller som en engangsforsikring som bare gjelder noen få dager. Som regel vil avbestillingsforsikring også være inkludert dersom du kjøper reisen med et kredittkort. Hva som inkluderes i en reiseforsikring og hvilke vilkår som gjelder for en avbestillingsforsikring, kan imidlertid variere mellom selskapene som tilbyr disse forsikringene.
Som hovedregel må avbestillingsforsikringen være aktiv før du betaler for reisen din for at den skal gjelde. Du kan kjøpe forsikringen samme dag som du kjøper reisen, men ikke etter at du har betalt inn depositum. En avbestillingsforsikring vil normalt ikke være gyldig dersom du bare ombestemmer deg og ikke ønsker å reise likevel. Det må være en grunn til at du ikke kan reise. Hvilke vilkår som gjelder, varierer mellom selskaper og ulike typer forsikring, men vanligvis vil du få dekket reisen dersom avbestillingen skyldes akutt sykdom, ulykker eller dødsfall som påvirker deg, hvis det oppstår brann, vannskader eller innbrudd i hjemmet ditt som krever at du er tilstede, eller hvis reisen er i strid med Utenriksdepartementets reiseanbefalinger.
I disse dager kan det være særlig risikabelt å bestille reiser til utlandet på grunn av koronarestriksjoner i stadig endring, både i Norge og landet du reiser til. I slike tilfeller vil en avbestillingsforsikring bare gjelde dersom du kjøper reisen på et tidspunkt når landet du skal reise til er markert som gult eller grønt og landet på reisetidspunktet blir markert rødt, slik at reisen vil være i strid med Utenriksdepartementets reiseråd.
Reisen din kan også bli dekket dersom du har en planlagt operasjon eller medisinsk behandling og datoen for denne endres. Noen årsaker til avbestilling dekkes imidlertid sjelden av forsikringsselskapene. Det kan for eksempel være tilfellet dersom du har bestilt en fotballtur til England og kampen blir avlyst, eller hvis reisen må avbestilles som følge av kronisk sykdom. Graviditet, frivillig abort eller samlivsbrudd vil heller ikke danne grunnlag for erstatning i de fleste tilfeller.
Prisen for en avbestillingsforsikring vil variere avhengig av hva slags forsikring du skaffer deg og hvilket forsikringsselskap du velger. En avbestillingsforsikring hos en reiseoperatør koster gjerne i overkant av 5% av prisen på reisen. Likevel vil de fleste ha ansvarsforsikringen sin gjennom en reiseforsikring, og da vil det i de fleste tilfeller være unødvendig å kjøpe en avbestillingsforsikring fra en reiseoperatør.
Reiseforsikringer kan bestilles som en helårs reiseforsikring eller som en enkeltreiseforsikring. Velger du en helårs reiseforsikring, vil det vanligvis koste deg et sted mellom 1.000 og 2.000 kroner. Ved å kjøpe en helårs reiseforsikring som dekker hele familien, kan du gjerne spare en del. For hele familien vil prisene variere mellom 1.500 og 3.000 kroner. Fordelene med en helårs reiseforsikring er at den gjelder for alle reisene dine gjennom hele året, uavhengig av antall. I tillegg vil den ofte dekke deg hvis du reiser innad i Norge, for eksempel på tur i fjellet.
Du kan ofte få en noe lavere pris ved å velge en reiseforsikring for enkeltreise, men det er sjelden mye å spare på dette. Prisene for en enkeltreiseforsikring vil avhenge av lengden på oppholdet, hvor du skal reise og andre faktorer, som hvorvidt reisen involverer ekstremsport. De fleste enkeltreiseforsikringene har en begrensning på mellom 30 og 45 dager, med tillegg i prisen dersom reisen varer lenger. Skal du reise til et område som innebærer høyere risiko, vil dette bidra til økt pris. Som regel er det mindre risikofylt å reise i Europa sammenlignet med en del andre steder i verden.
Mange forsikringsselskaper tilbyr samlerabatt til deg som samler tre eller flere forskjellige typer forsikring i ett og samme selskap. Når det gjelder reiseforsikring, vil samlerabatten gjerne ligge omkring 10%, men noen ganger høyere. Før du velger en reiseforsikring, bør du forhøre deg om mulighetene til å få samlerabatt, samt finne ut hvor mye rabatt de ulike forsikringsselskapene tilbyr.
Hvis du ikke har kjøpt en avbestillingsforsikring tidligere, kan det hende du er usikker på om du virkelig trenger den, og hva som skiller den fra en vanlig reiseforsikring. Ofte brukes ulike begreper om forsikringer som i stor grad dekker det samme, og begrepene kan noen ganger føre til forvirring. Her skal vi se nærmere på noen av de mest sentrale begrepene som kan knyttes til avbestillingsforsikring.
Reiseforsikring: En reiseforsikring er mer omfattende enn en avbestillingsforsikring. I tillegg til å gi deg erstatning dersom reisen må avbestilles, vil den som har reiseforsikring, kunne få helsehjelp, erstatning for tapt bagasje, være forsikret mot ulykker og mer. Hva som dekkes av en reiseforsikring, vil variere mellom ulike forsikringsselskap og være avhengig av hva slags forsikringstype du tegner. Reiseforsikring tilbys av vanlige forsikringsselskap, men du kan også få det i sammenheng med kredittkort fra banken din. Om du allerede har reiseforsikring, vil det i de fleste tilfeller være unødvendig å skaffe en avbestillingsforsikring i tillegg, da dette ofte vil føre til at du blir dobbeltforsikret. En reiseforsikring kan gjelde en enkeltreise eller for hele året.
Helsetrygdkort: Hvis du reiser til et annet EØS-land, har du rett på behandling fra det offentlige helsevesenet i landet du besøker, på lik linje med landets egne borgere. Dette forutsetter at du har med deg ditt europeiske helsetrygdkort. At man har rett på helsehjelp fra det offentlige, betyr ikke nødvendigvis at en reiseforsikring er overflødig. Ofte vil ikke helsetrygdkortet dekke ambulanse til sykehus eller tilkalling av pårørende dersom du skulle bli alvorlig syk eller skadet under ferieoppholdet. Kortet vil heller ikke dekke forlenget opphold eller en ny hjemreise. Likevel er det lurt å ha det med seg på tur selv om en også har reiseforsikring. Merk at det ikke kreves helsetrygdkort på reiser i de nordiske landene.
Samlerabatt: Du kan oppnå bedre pris på forsikringene dine ved å samle alle typer forsikring i ett selskap. Hvis du gjør det, vil mange forsikringsselskap tilby det de kaller for samlerabatt. Vanligvis kreves det at du har tre eller flere typer forsikring i samme selskapet og rabatten ligger vanligvis rundt 10%, men noen ganger enda høyere. Hvis du samler alle forsikringene dine i ett selskap, lønner det seg likevel å sammenligne alternativer og finne ut hva du ender opp med å betale totalt i ulike scenarier, samt hvilke forsikringsselskap som gir best dekning.
Tapt ferieformål: Med en avbestillingsforsikring vil du normalt ikke ha krav på erstatning dersom hovedformålet med reisen blir avlyst og ikke selve reisen. Eksempelvis kan dette bety at du ikke har rett på erstatning hvis du har bestilt en reise til London for å dra på konsert, men er så uheldig at konserten blir avlyst. På samme måte vil du heller ikke ha rett på erstatning dersom du skal reise til et annet land for å spille fotball, men skader beinet før reisen. Noen forsikringsselskaper tilbyr imidlertid en utvidet dekning på avbestillingsforsikringen som inkluderer erstatning ved tapt reiseformål. Skal du ha slik utvidet dekning, må du imidlertid regne med å betale mer for forsikringen.
Det er ikke alltid man trenger en egen avbestillingsforsikring. Har man allerede en vanlig reiseforsikring, vil denne normalt dekke det en avbestillingsforsikring dekker. Har du begge deler, blir du altså dobbeltforsikret. Har du kredittkort, vil du som regel ha en avbestillingsforsikring inkludert, forutsatt at du betaler mer enn 50% av reisens pris med kredittkortet. Dette gjelder enten du kjøper en flybillett eller om det er drivstoff som utgjør den største delen av utgiftene dine til reisen.
Skal du ut og reise, bør du i alle fall ha enten en avbestillingsforsikring eller en reiseforsikring. Selv om de fleste ikke opplever problemer under reisen, kan det bli svært dyrt for deg hvis noe skulle skje og du ikke er forsikret. En avbestillingsforsikring vil først og fremst sørge for at du får pengene tilbake dersom reisen avbestilles av gyldige grunner. Det gjelder spesielt i disse korona-tider. Skal du reise til et land som er markert gult eller grønt, kan det være lurt å skaffe seg en avbestillingsforsikring, siden reglene stadig vekk endres i tråd med utviklingen av smittesituasjonen i andre land. Hvis landet plutselig blir markert rødt og Utenriksdepartementet fraråder reiser til landet etter at du har kjøpt flybilletten, vil du kunne få pengene tilbake med en avbestillingsforsikring.
Det er uansett nyttig å ha en reiseforsikring når du besøker andre land. Skulle du være så uheldig å bli skadet eller få behov for helsehjelp i utlandet, vil reiseforsikringen dekke dette. Det kan bli svært kostbart å motta akutt helsehjelp på en privatklinikk eller et sykehus uten noen form for forsikring. En helårs-reiseforsikring er dessuten et godt alternativ for deg som reiser mye innad i Norge. Riktignok vil man ha en slik reiseforsikring inkludert hvis man bruker kredittkort, men du må ha betalt minst halvparten av reisen med kredittkortet for å kunne kreve erstatning. Dette kan være vanskelig å ha oversikt over, da det inkluderer alt av utgifter til drivstoff, overnatting, ferger og lignende. En helårs-reiseforsikring gjelder uavhengig av hvordan du betaler for reiseutgiftene dine.
I hovedsak vil en avbestillingsforsikring dekke utgifter til en reise som blir avbestilt. Dette inkluderer utgifter til flybilletter, opphold, forhåndsbetalte billetter til arrangementer eller aktiviteter, leie av bil og lignende. Avbestillingsforsikringen dekker imidlertid ikke tap av inntekt, skatter og offentlige avgifter du har betalt, tap av bonuspoeng, kostnader du pådrar deg etter at reisen har blitt avbestilt, eller kostnader du kan få refundert fra andre.
Det er særlig to ting du bør vurdere hvis du skal kjøpe avbestillingsforsikring. Du bør finne ut hvor høyt totalbeløp som dekkes og hva forsikringsselskapet anser som gyldig grunn til avbestilling. Det er mange grunner til å avbestille en reise, men ikke alle danner grunnlag for erstatning med en avbestillingsforsikring. Du vil få utgiftene dine dekket dersom årsaken er akutt sykdom, død eller ulykke - hos deg som er forsikret, noen i din nærmeste familie, reiseledsager, en person som skal være med på reisen, eller en annen person som reisen er avhengig av. Ofte vil det også være gyldig grunn til å avbestille dersom du må oppholde deg i ditt eget hjem som følge av skade på boligen eller hvis du har en planlagt operasjon eller behandling på sykehus og datoen for dette endres.
Hvis myndighetene bestemmer seg for å fraråde reise til landet du skal til etter at du har kjøpt reisen, vil dette også være grunn til å avbestille. Det kan for eksempel skyldes naturkatastrofer, krig eller epidemier/pandemier. I de fleste tilfeller vil ikke samlivsbrudd eller komplikasjoner ved graviditet anses som gyldige grunner til å avbestille. Du bør alltid lese vilkårene nøye og finne ut hva som dekkes før du bestemmer deg for å kjøpe en avbestillingsforsikring.
Til slutt har vi samlet opp noen gode råd til deg som enten vurderer å skaffe avbestillingsforsikring eller som allerede har det:
Dersom du finner ut at reisen din må avbestilles, er det viktig at du avbestiller den så raskt som mulig. Det innebærer blant annet å kontakte flyselskapet og hotellet for å kansellere bestillingene dine. Det er viktig at du tar vare på alt av dokumentasjon, inkludert eventuell avbestillingsgebyr du må betale. Hvis det er sykdom som er grunnen til at reisen må avbestilles, må du huske å skaffe legeerklæring. Uansett grunn trenger du dokumentasjon du kan gi til forsikringsselskapet for å få erstatning. Når du har samlet all nødvendig dokumentasjon, kan du kontakte forsikringsselskapet og opprette sak.
Det er mulig å kjøpe avbestillingsforsikring direkte hos reiseoperatøren, eller du kan kjøpe reiseforsikring for en enkeltreise. Men ofte lønner det seg å kjøpe en helårs-reiseforsikring, da denne som regel gir best dekning og kommer med færre forbehold. I tillegg er ikke prisene for helårs-reiseforsikringer så mye høyere enn de som bare gjelder for enkeltreiser eller en enkel avbestillingsforsikring.
Velger du å kjøpe avbestillingsforsikring, er det viktig at du sammenligner tilbud fra flere forsikringsselskap. Sjekk vilkårene nøye slik at du vet hva du kan forvente av forsikringsselskapet. Du bør blant annet finne ut hva det maksimale erstatningsbeløpet er, om det er noen øvre aldersgrense, hvor mange den gjelder for i nær familie, og i hvilke tilfeller forsikringen er gyldig og ikke gyldig. Har du en kronisk sykdom, er det viktig at du forhører deg med forsikringsselskapet og finner ut hva slags regler som vil gjelde for deg.
Ønsker du pristilbud på avbestillingsforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg