Vil du vite mer om boligselgerforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om de ulike typene forsikring som benyttes ved kjøp og salg av bolig; hva forsikringene dekker og hvordan du kan selge bolig på en trygg måte. Og ikke minst: Om du egentlig må ha en boligselgerforsikring eller om det er en unødvendig utgift. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på boligselgerforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Skal du selge boligen din, er det store verdier som er i spill, både for deg som selger og for potensielle kjøpere. En boligselgerforsikring - tidligere ofte kalt eierskifteforsikring - er kort sagt en forsikring som helt eller delvis dekker boligselgerens ansvar for skjulte feil og mangler ved boligen. Med andre ord feil du som selger ikke var klar over og som først blir oppdaget etter overtagelse. Boligselgerforsikringen beskytter altså boligselgeren mot økonomiske krav fra kjøperen i etterkant.
Skulle kjøperen oppdage en alvorlig, skjult feil innen fem år etter overtakelse, er det forsikringsselskapet som håndterer hele prosessen rundt klagen og sørger for å utbetale en eventuell kompensasjon til kjøperen på selgers vegne.
Forsikringen beskytter deg som selger også mot klager på mindre alvorlige feil. Hvis du har solgt boligen din til en kverulant som stadig oppdager ting han eller hun mener ikke er som forespeilet, kan du ganske enkelt henvise til forsikringsselskapet.
Kort sagt: En boligselgerforsikring gir deg økonomisk beskyttelse og hindrer deg også i å bli dratt inn i eventuelle rettslige prosesser med en misfornøyd kjøper. Forutsetningen for at boligselgerforsikringen skal være gyldig, er imidlertid at du har vært helt ærlig med megler og forsikringsselskapet og har gitt fullstendige opplysninger om alle relevante forhold ved boligen.
De fleste forsikringsselskaper tilbyr boligselgerforsikring, og forsikringen formidles som regel via megler eller advokat som ofte har faste avtaler med en bestemt forsikringsaktør.
Å selge bolig er en kostbar prosess, og boligselgerforsikring er en vesentlig utgiftspost. I snitt koster det ca 11.000 kroner å kjøpe en boligselgerforsikring. Eneboliger er i snitt dyrere å forsikre enn andels- og borettslagsleiligheter, mens selveierleiligheter gjerne ligger et sted midt i mellom.
Prisen blir estimert ut fra flere faktorer som typen bolig og boligens faktiske salgssum. Den nøyaktige prisen på forsikringen vet du altså ikke før salget er gjennomført. Men tar du utgangspunkt i boligens prisantydning, vil du kunne få et prisestimat, forutsatt at den ikke går vesentlig over eller under takst.
Prisen er mellom 2 og 5 promille av boligens salgssum. I tillegg opererer forsikringsselskapene med maksimums- og minimumspriser. Minimumsprisen er ofte rundt 10.000 kr, mens maksimumsprisen kan komme opp i 50.000 kr.
Priseksempler:
De fleste boligselgerforsikringer formidles via megleren som står for salget, og du har derfor begrenset mulighet til å påvirke prisen eller hente inn tilbud fra flere aktører. Ditt valg består i praksis av å takke ja eller nei til boligsalgsforsikringen. Har megleren eller advokaten du benytter en god avtale med sin forsikringspartner, vil det kunne påvirke prisen positivt.
Når det gjelder det praktiske rundt selve betalingen, løses dette ved at megleren trekker forsikringspremien fra salgssummen i forbindelse med oppgjøret.
Hvis du selger boligen din privat, altså uten megler eller advokat, må du regne med at prisen på boligselgerforsikring vil bli vesentlig høyere. Årsaken er at forsikringsselskapene vurderer private boligsalg som langt mer risikoutsatt enn salg som skjer via megler eller andre kvalifiserte fagpersoner.
I verste fall kan de hende at du som privat selger ikke vil finne et forsikringsselskap som er villig til å la deg tegne boligsalgsforsikring. Hvis privat boligsalg er noe du tenker på, er dette en faktor du bør ta med i vurderingen.
Enten du skal selge eller kjøpe bolig, er det mange begreper du må forholde deg til. Og når det gjelder forsikring, er det ikke alltid like enkelt å få oversikt over hva de ulike forsikringene faktisk dekker.
Her er noen sentrale begreper:
De aller fleste boligsalg forløper uten konflikter. Det skyldes dyktige meglere, omfattende krav til dokumentasjon og at de aller fleste mennesker rett og slett er ærlige og redelige. Boligselgerforsikring er heller ikke noe du er pålagt av loven. Så da er det jo fristende å tenke at boligsalget sannsynligvis går bra og at det ikke er nødvendig å bruke penger på boligselgerforsikring.
Kanskje er du selv også helt trygg på at boligen du selger, er i god stand. Problemet er at de økonomiske konsekvensene kan bli svært store hvis det skulle oppstå en konflikt i etterkant. Da er det ikke snakk om noen få tusenlapper, men gjerne krav som beløper seg til flere hundre tusen eller mer. I de verste tilfellene kan en kjøper kreve å få hele salget erklært ugyldig. Og har du nettopp kjøpt deg en ny bolig, og kanskje finansiert store deler av denne med salgssummen, er det noe av det siste du trenger.
Spørsmålet du bør stille deg, er derfor hvor stor risiko du er villig til å ta. For selv om de aller fleste boligsalg skjer uten klager og konflikt, kan konsekvensene bli store hvis kjøper skulle kreve prisavslag eller å heve kjøpet. Generelt er det mer risiko forbundet med å selge en gammel bolig fremfor en nyere.
Det er altså gode grunner til at opptil 90% av alle boligselgere velger å tegne en boligselgerforsikring. Boligselgerforsikringen lar deg fokusere på fremtiden og slippe å bekymre deg for eventuelle klager.
Boligselgerforsikringen bestilles som regel via megleren før boligen annonseres for salg.
En boligselgerforsikring gir trygghet til både deg som selger og til kjøperen. I følge avhendingsloven som regulerer ordningen, er du som selger ansvarlig for såkalte skjulte feil i og mangler i hele fem år.
Det er også verdt å bite seg merke i at dette gjelder selv om boligen skulle bli videresolgt innen det er gått fem år. Så selv om vedkommende som kjøper boligen din, ikke finner noe å utsette, kan det hende at neste eier påpeker feil - og holder deg ansvarlig.
Forsikringen dekker prisavslag og erstatning til kjøperen. Skulle kjøperen hevde, og få medhold i, at boligen har så grove feil og mangler at kjøpet bør heves, er dette også dekket av boligselgerforsikringen, men da gjerne med en makssum. Denne kan variere, men er gjerne begrenset til 10 millioner. Skal du selge en bolig i høy prisklasse, bør du være oppmerksom på hva som er den gjeldende maksgrensen.
Når du tegner en boligselgerforsikring, betaler du enkelt sagt et forsikringsselskap for at de skal ta risikoen i stedet for deg.
En boligselgerforsikring dekker for eksempel følgende forhold:
For at et krav fra boligkjøperen skal utløse erstatning, må det som regel dreie seg om vesentlige feil og mangler. Her vil det ofte være skjønnsmessige vurderinger som må legges til grunn, men en tommelfingerregel er at forholdet må utgjøre fem til seks prosent av boligens salgssum. At kjøper oppdager at et gulv er mer slitt enn først antatt, vil altså normalt ikke utløse noen erstatning.
Men hva om du selger boligen din som oppsussingsobjekt? Vil du ikke da ha sikret deg mot kjøpers klager siden det ligger i sakens natur at boligen har behov for oppgradering? Det enkle svaret er nei. At en bolig defineres som oppussingsobjekt, betyr ikke at du ikke trenger å opplyse om strukturelle skader, sopp, mugg, fuktproblemer, råte eller skadedyr. Det finnes flere eksempler der boligselger har blitt dømt til betale tilbake hele kjøpesummen pluss erstatning og saksomkostninger for både seg selv og kjøperen. Med boligselgerforsikring kan dette unngås.
En boligselgerforsikring dekker også feil som er gjort av for eksempel takstmann. Hvis kjøper oppdager at boligens areal er betydelig mindre enn oppgitt i boligsalgsrapporten, vil dette kunne utløse krav om prisreduksjon. Selv om dette er en feil som du ikke kan lastes for personlig, er det likevel du som selger som har det formelle ansvaret. Uten en boligselgerforsikring kan du da i verste fall bli nødt til å betale erstatning til kjøperen for deretter å rette et krav mot takstmannen.
Eller for å ta et annet scenario: Du skal selge en borettslagsleilighet og baserer deg på opplysninger du har fått fra borettslaget og som du ikke har noen grunn til å tvile på stemmer. Skulle det vise seg at disse opplysningene likevel ikke er korrekte, er det du som står ansvarlig overfor kjøper, ikke borettslaget. Også i et slikt tilfelle vil boligselgerforsikringen kunne redde deg.
Her kan du lese mer om avhendingsloven og hvilke krav som anses som berettiget.
Sørger du for å skaffe en boligsalgsrapport - som uansett er en god idé for boligselgere - vil det kunne gi deg avslag i prisen på boligselgerforsikringen. For en enebolig eller et rekkehus vil det kunne gi deg 2.000 - 3.000 kroner lavere pris.
Som alle andre forsikringer er det visse betingelser og begrensninger knyttet til boligsalgforsikring. Den kanskje aller viktigste gjelder egenerklæringen. Dette er et skjema som du får fra megleren din og som du fyller ut. Her er det viktig at alle opplysningene du gir, er korrekte og sannferdige. Skulle du for eksempel holde tilbake vesentlige opplysninger om boligen som kan påvirke prisen negativt, kan dette få konsekvenser ved et eventuelt krav fra boligkjøper. Er det forhold ved boligen du er usikker på, må du være åpen om det. Hvis forsikringsselskapet mener du ikke har oppfylt opplysningsplikten din, kan de i verste fall erklære forsikringen ugyldig.
Som med alle andre forsikringer er det smart å lese det med “liten skrift” før du signerer. Er det ting du ikke forstår, vil megleren sannsynligvis kunne svare deg. Det er spesielt viktig at du har en god forståelse av hva forsikringen dekker - og ikke dekker. Hvis vilkårene består av svært mange forbehold og unntak, kan det være at prisen ikke står i forhold til sikkerheten den gir.
Som det ligger i ordet, er en boligselgerforsikring først og fremst en forsikring for deg som skal selge. Men det gir også en trygghet for kjøper. Hvis en kjøper skulle oppdage at du ikke har boligselgerforsikring, kan det fort skape mistanke om at ikke alt er som det bør med boligen. Hvis man som kjøper potensielt skulle havne i en konflikt etter et boligkjøp, vil nok de fleste heller forholde seg til en profesjonell aktør enn å rette krav mot en privatperson.
Hvis du er usikker på om du trenger en boligselgerforsikring, er det altså verdt å ta med seg potensielle kjøperes perspektiv i vurderingen og ikke kun basere deg på sannsynligheten for at du får bruk for beskyttelsen forsikringen gir. Ville du selv kjøpt en bolig der selgeren ikke har boligselgerforsikring?
Ønsker du pristilbud på boligselgerforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg