Vil du vite mer om advokatforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva advokatforsikring er, hva det vanligvis koster, hvilken dekning du kan regne med, og mye mer. Visste du at du slipper å betale timepris for advokat når du har advokatforsikring? Er du klar over at svært mange lag og forbund har kollektive avtaler som kan gi deg som medlem en god pris på private forsikringsavtaler? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på advokatforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En advokatforsikring er forsikring som kan tegnes av privatpersoner, enten direkte med forsikringsselskapet, gjennom andre forsikringsordninger, eller gjennom medlemsskap i et forbund. Hensikten med en advokatforsikring er å sikre deg juridisk rådgivning og bistand fra advokat dersom du havner i en situasjon der du har behov for dette.
Forsikringer som går på rettshjelp er i og for seg ikke noe nytt, rettshjelpsforsikring er for eksempel inkludert i både bilforsikringer og boligforsikringer. Rene advokatforsikringer for både privatpersoner og bedrifter er imidlertid et relativt nytt produkt i Norge.
En advokatforsikring kan for enkelhets skyld deles inn i to deler:
Juridisk rådgivning vil kunne være relevant i mange sammenhenger, for eksempel dersom du skal sette opp en fullmakt eller et testamente, eller i forbindelse med å utarbeide en samboerkontrakt. De fleste saker som kommer på advokatens bord havner aldri i rettssystemet, men løses ved hjelp av mekling eller forhandlinger.
Bistand ved tvist innebærer at du ikke står alene i en åpen tvis eller konflikt som står i fare for å havne i retten. Forsikringen vil som regel også dekke dine egne og motpartens saksomkostninger dersom du taper i retten.
En advokatforsikring kan koste alt fra 100 - 500 kroner i måneden, der sistnevnte pris først og fremst gjelder dersom du ikke får noen form for rabatt. Det kan for eksempel være snakk om en samlerabatt der du har flere ulike forsikringer i samme forsikringsselskap, eller rabatt grunnet medlemskap i et lag eller en forening.
Det finnes imidlertid også fagforenigner som kan tilby advokatforsikring for sine medlemmer til under 100 kroner i måneden. Det er nettopp derfor det er viktig at du undersøker hvilke tilbud du kan få for dine medlemskap. Dersom du for eksempel er med i et LO-forbund har du LOFavør Advokatforsikring inkludert i medlemskapet. Omtrent 60 kroner fra hver kontingent går til å betale denne forsikringen.
Her har vi samlet noen vanlige begreper som brukes i forsikringsbransjen, og som er spesielt relevant i tilknytning til advokatforsikring.
Forsikringsperioden viser til tidsperioden forsikringen regnes som gyldig. I noen tilfeller vil forsikringsselskapet operere med en karantenetid som løper fra du tegner forsikringen, noe som innebærer at du ikke har dekning de første par månedene.
Kollektiv avtale er en avtale som inngås mellom en eller flere fagforeninger og et forsikringsselskap, der fagforeningen forhandler frem en rimelig forsikringspremie for sine medlemmer.
Egenandel er den delen av utgiftene du må betale selv, enten det er snakk om saksomkostninger eller timebetaling til advokat.
Forsikringspremien er det faste beløpet du betaler forsikringsselskapet hver måned for å være forsikret. Det er som regel snakk om månedlige avdrag. I mange tilfeller trekkes dette via for eksempel medlemskontingent til fagforeningen din.
Forsikringsvilkårene sier noe om hva forsikringen dekker og eventuelt ikke dekker.
Maksimaldekning er den øvre grensen for hvor mye du kan få dekket av advokatutgifter og saksomkostninger. Dette er som regel satt forholdsvis høyt.
Profesjonsansvarsforsikring for advokat er ikke det samme som advokatforsikring. Førstnevnte er en forsikring for yrkesutøvende advokater.
Dersom du representerer en bedrift eller er selvstendig næringsdrivende vil du ha litt andre behov for rettshjelp enn en privat forbruker, i tillegg til at behovet som regel melder seg litt oftere. Små og mellomstore bedrifter kan være spesielt sårbare for å havne i uforutsette situasjoner av rettslig art, rett og slett på grunn av mangel på kunnskap og erfaring.
Kanskje er du i gang med å utarbeide en ny kontrakt med en leverandør, men er usikker på om vilkårene du får presentert er noe du burde signere på? Eller du eier en frisørsalong der gårdeieren har bestemt seg for å skru opp husleien flere hakk, og lurer på om du har noen rettigheter?
Advokatforsikring for små og mellomstore bedrifter vil normalt sett dekke:
Arbeidsrett. Regulerer blant annet forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og i mange tilfeller handler det om å tilrettelegge for gode forhandlinger mellom partene.
Kontraktsrett. Regulerer plikter og rettigheter når to eller flere parter inngår en kontrakt. Uenigheter og tvister kan oppstå både før, underveis og i etterkant av kontraktsinngåelsen.
Eiendomsrett. Regulerer problemstillinger og forhold knyttet til fast eiendom, for eksempel spørsmål om bruksrett, grensejusteringer og lignende.
Husleierett. Regulerer rettigheter og plikter når man leier for eksempel næringslokaler. Her handler det om å sikre en balansert og fornuftig leieavtale, samt håndtere eventuelle endringer i avtalen eller forutsetningene underveis.
I tillegg vil forsikringsselskapet kunne hjelpe deg med å finne en advokat som er spesialisert på både den aktuelle bransjen du er i, og innenfor det rettsområdet du behøver rådgivning. Spesielt i en oppstartsfase kan dette ha stor betydning for bedriften, da det er her du legger grunnlaget for den videre driften. Dersom du benytter deg av en advokat fungerer det rett og slett forebyggende i den forstand at det minsker risikoen for at du havner i juridiske konflikter i fremtiden, som potensielt kunne kostet deg enda mer både i tid og penger.
Advokatforsikring for næringsdrivende og bedrifter kalles også ofte for rettshjelpforsikring, men det er altså i praksis snakk om det samme.
En privat advokatforsikring vil vanligvis dekke alt av rettslig karakter, med unntak av det som det blir nevnt spesifikt at den ikke dekker. Dette vil som regel gjelde rettsområder som allerede dekkes av andre forsikringer, for eksempel boligforsikring eller eierskifteforsikring. Da sier man at forsikringen inkluderer rettshjelpforsikring.
I de tilfellene der advokatforsikringen er inkludert i for eksempel fagforeningsmedlemsskap er det ikke gitt at den også dekker privatrettslige forhold. Dette vil gå frem av vilkårene. Som regel vil imidlertid fagforeningen kunne tilby deg en utvidet forsikring som da også inkluderer advokathjelp i privatlivet.
Vanlige ting man ofte vil kunne trenge bistand til kan være:
I tillegg vil forsikringen som regel dekke saksomkostningene til både deg og motparten dersom du skulle tape en eventuell rettssak.
Det er som nevnt noen viktige unntak som normalt sett ikke vil dekkes av advokatforsikringen, da de allerede dekkes av andre typer forsikringer som du burde ha. Dersom det er tvister knyttet til eiendom, herunder tvister mot håndverker, kommune eller utbygger, vil det som regel dekkes av innbo- eller boligforsikringen. I forbindelse med kjøp og salg av fast eiendom er det eierskifteforsikringen som blir gjeldende.
Enkelte forsikringsvilkår har en tendens til å gå igjen i det fleste advokatforsikringene som tilbys:
Forsikringsvilkårene vil variere litt fra forsikring til forsikring, og ofte skreddersys til dine behov. Dersom du er usikker på hvilke vilkår som gjelder for din advokatforsikring må kan du kontakte forsikringsselskapet ditt. Det er også viktig å være klar over at dersom advokaten som representerer deg vurderer det slik at kravet ditt ikke vil føre frem, har de ifølge noen vilkår anledning til å avslå dekningen av advokatbistand.
Med en advokatforsikring trenger du ikke å være redd for kostnadene dersom du skulle få behov for rettshjelp eller annen bistand fra advokat. Når du ikke trenger å bekymre deg for høye advokatutgifter vil også terskelen for å oppsøke advokathjelp bli lavere, og dette kan spare deg for både penger og bekymringer på sikt.
Det trenger heller ikke å være snakk om store konflikter og rettssak. Juridisk bistand er noe de fleste av oss har behov for en eller flere ganger i løpet av livet, enten det er snakk om arveoppgjør, samboerkontrakt, hjelp med byggesøknad eller forsikringssaker. Da er det synd om det er økonomiske bekymringer som skal hindre deg i å oppsøke den hjelpen du trenger.
Behovet for rettshjelp kan oppstå når som helst, og dersom det oppstår når du ikke er forsikret kan det fort bli dyrt. Heldigvis finnes det noen gode alternativer dersom du ikke kan ta deg råd til advokat.
Økonomi burde ikke hindre deg i å oppsøke advokathjelp dersom du trenger det, men hvorvidt du har behov for å tegne en privat advokatforsikring er opp til deg å avgjøre. I mange tilfeller vil det sannsynligvis være rimeligere for lommeboken å bli medlem i et lag eller en forening som kan gi rabatt på advokatforsikringen gjennom kollektiv avtale, fremfor å tegne en privat avtale med forsikringsselskapet.
Ønsker du pristilbud på advokatforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg