Lurer du på hva katteforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på denne forsikringen, inkludert hva de ulike forsikringsselskapene har å tilby, hva som påvirker kostnadene, og hvorvidt en katteforsikring vil være verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på katteforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Katteforsikring kan koste mellom 150 til 500 kroner per måned. Prisen varierer fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, alt etter som hvor stor dekning du skal ha samt hva slags katt som skal forsikres. Det er vanlig at dekningen ligger på 20.000 til 60.000 kroner i året. Den laveste dekningen er vanlig for huskatter (blandingskatter), og den høyeste dekningen er vanlig for rasekatter, men man kan også få den høyeste dekningen for huskatter.
Egenandeler er en viktig del av katteforsikringer, og det finnes to typer. Den første er en fast egenandel som gjerne ligger på 1.000 til 3.000 kroner. Fast egenandel betales én gang. Deretter følger en periode på rundt 100 dager hvor du slipper denne egenandelen, uansett hvor mange behandlinger katten trenger. Når de 100 dagene er forbi, må du igjen betale den faste egenandelen ved behandling, og en ny 100 dagers periode begynner.
Den andre egenandelen skal betales ved hvert skadetilfelle. Prisen vil ofte ligge på rundt 15-50% av prisen på behandlingen. Grunnen til at det er så stor variasjon, er at prisen vil komme an på hvilket selskap du velger, hvilken forsikring du velger, samt alderen på katten. Alderen på katten vil ofte være den viktigste faktoren her, siden gamle katter er mer utsatt for sykdommer enn unge katter.
Det er vanlig at du simpelthen betaler egenandelen hos veterinæren, og at veterinæren deretter sender regningen direkte til forsikringsselskapet ditt. Noen selskaper vil kreve at du betaler hele summen først og sender kvittering og annet bevis inn til dem. I det tilfellet får du pengene tilbake etter noen dager.
Innbetaling til forsikringsselskapet kan skje hver måned, hvert halvår eller hvert år, alt ettersom hva som står i din kontrakt - forsikringsselskapene har ofte flere valgmuligheter. Det er vanlig med faste trekkdager, men man kan også velge å få en faktura på en gitt dato i stedet.
Det er flere faktorer som påvirker prisen på en katteforsikring. Faktorene handler primært om hva slags katt du har og dennes helsetilstand, og vil i mindre grad være påvirket av din situasjon ellers og din privatøkonomi.. Vi skal nå se på noen faktorer som vil være viktig å huske på når du ser etter katteforsikringer:
En av de aller største faktorene går på om du har rasekatt eller ikke. Rasekatter er allerede en dyr investering, og dermed kan det være aktuelt med en høyere erstatningssum enn for en vanlig huskatt. Mange forsikringsselskaper har også egne forsikringer for rasekatter eller tilleggsforsikringer som kan kombineres med en alminnelig katteforsikring. Om du har yngre blandingskatter, vil ikke det drive forsikringspremien opp noe særlig.
Antallet katter du eier, påvirker prisen betydelig. Katteforsikringer dekker bare én katt, og det finnes ikke gruppeforsikringer beregnet på katter. Om du har to eller flere katter, må du derfor kjøpe én forsikring til hver, noe som selvsagt vil øke totalkostnaden for forsikringene du velger - så her kan det være lurt å se ekstra nøye på ulike tilbud fra ulike selskap eller endog tegne forsikringer hos ulike selskap om du for eksempel har både rasekatter og blandingskatter..
De fleste forsikringsselskaper vil ikke tegne ny forsikring på katter som er over syv år gamle, men om du forsikrer katten mens den enda er ung, vil du merke at prisen på egenandelen stiger i takt med kattens alder. Siden gamle katter lettere kan bli syke og kanskje må til veterinær oftere, vil de fleste forsikringsselskaper heve egenandelen. Månedsprisen forblir lik, selv om alderen til katten stiger.
Hvorvidt du har en avlskatt, kan også påvirke prisen, siden du gjerne trenger en ekstra forsikring spesielt tilegnet avlskatter. Et sånt tillegg kommer ved siden av en vanlig katteforsikring.
Helsen til katten kan drive prisen opp. Noen katter har kroniske helseproblemer som gjør at de oftere må til veterinær, enten det er for rutinesjekker, medisiner eller komplikasjoner som dukker opp i løpet av kattens liv. Om dette er tilfellet for deg, trenger du gjerne bedre dekning enn en eier med en frisk katt, og forsikringspremien kan dermed gå opp.
Man tenker kanskje at en katteforsikring er en katteforsikring, og at katten ikke trenger noe mer enn det. Likevel kan det være greit å vite at det finnes flere typer katteforsikring, som dekker flere områder enn bare veterinærbesøk og eventuelle medisiner. Forsikringstypene vi tar for oss her, kommer ofte i tillegg til en vanlig katteforsikring.
Forsikring for rasekatt kommer gjerne i tillegg til en vanlig katteforsikring. En slik forsikring vil vanligvis dekke flere videokonsultasjoner og dyrere behandlinger og gi en større dekningssum.
Avlsforsikring er en type forsikring som gir erstatning om en avlskatt mister evne til å avle. Forsikringen gir erstatning uansett hva årsaken er til tapt avlsevne. Eksempel kan være kastrering på grunn av skade, eller sykdom.
Forsikring for gravide katter er en engangsforsikring som dekker katten mens den er gravid, samt kattungene frem til de er 5-15 uker gamle. Forsikringen dekker veterinærhjelp under og etter fødsel, om det er behov for det. Det er krav at den gravide katten må ha en forsikring hos forsikringsselskapet fra før.
Livsforsikring gir erstatning om katten dør på grunn av sykdom eller skade. Ofte vil denne forsikringen bare gjelde rasekatter, og erstatter kjøpesum eller markedsverdien til katten.
Vi skal nå ta en titt på hva forskjellige forsikringsselskaper vil tilby som en del av sine katteforsikringer. Forsikringsselskapene oppgir ikke alltid priser direkte, siden de gjerne vil ha informasjon om katten før de kommer med et tilbud. For et godt prisanslag er det best å kontakte selskapene direkte.
Sparebank 1 oppgir ikke nøyaktige priser annet enn på personlig forespørsel. De har dekning på opp til 50.000 kroner og lar deg tegne en ny forsikring fra katten er 5 uker gammel, frem til den er 7 år. Du får også tre gratis videosamtaler med en veterinær inkludert i forsikringen.
Gjensidige oppgir ikke nøyaktige priser annet enn på personlig forespørsel.. De har dekning på opptil 20.000 kroner, med krav om ID-merking og dokumentasjon på kattens verdi om man vil ha høyere dekning. De tilbyr to hovedforsikringer. Den ene er en vanlig katteforsikring som dekker behandling hos veterinær. Den andre er en livsforsikring. Forsikringene kan tegnes fra kattene er 5 uker gamle til de fyller 10 år. De tilbyr også en engangsforsikring for gravide katter og kullet til katten, frem til ungene er 15 uker gamle.
Agria tilbyr forsikringer som koster mellom 100 og 500 kroner i måneden. De har dekning på opptil 60.000 kroner. Det inkluderer en egen dekning for tannresorpsjon (en type tannråte som er vanlig hos katter), både for huskatter og rasekatter. De har tillegg for livsforsikring og avlsforsikring. Forsikringen deres gjelder helt frem til kattens død.
Eika oppgir ikke nøyaktige priser annet enn på personlig forespørsel. De har dekning på opptil 20.000 kroner per skade og har livsforsikring inkludert i forsikringen. De tilbyr også tre gratis videokonsultasjoner med en veterinær. Forsikringen deres kan tegnes fra katten er minimum 5 uker gammel til den fyller 6 år, og gjelder bare fram til katten fyller 10 år.
Selskapene som gir lavest dekning, vil ofte være det billigste alternativet. Om du har en vanlig huskatt, vil de laveste dekningsgradene fra selskapene vi har nevnt ovenfor, kunne være et godt alternativ. Dette gjelder uansett om du har en innekatt eller en utekatt.
Det er ikke så mange områder der man kan spare penger når det gjelder katteforsikring. Like fullt skal vi her gi deg noen tips som forhåpentligvis kan være til hjelp!
Noen forsikringsselskaper kan gi en rabatt om du kombinerer forskjellige forsikringstyper. Sparebank 1 og DNB har for eksempel egne ordninger hvor du får rabatt på én forsikring om du har flere forsikringer hos dem, og det kan også gjelde katteforsikring. DNB tilbyr katteforsikringer som dekker enten veterinærutgifter eller død, tap og bruksverdi, eller begge deler i en pakke. Du kan ofte spare litt om du velger slike forsikringspakker som har flere forsikringer i én og samme avtale. Noen forsikringsselskaper velger å ha vanlig katteforsikring og livsforsikring separat, slik at du må betale for hver enkelt. Andre samler disse forsikringene i én pakke, som på sikt kan være billigere enn å kjøpe dem separat.
Du vil rett og slett spare penger ved å overhodet tegne en forsikring, siden du bare trenger å betale en egenandel om katten din trenger veterinærbesøk, og ikke noe mer.
De fleste katteeiere er enige om at katten er en stor del av familien, på lik linje med andre familiemedlemmer. Katten din kan være noe av det kjæreste du eier, og om det stemmer for deg, så vil det være verdt det å forsikre den. Katter kan leve i opptil 13 år, og det er slettes ikke uvanlig at de blir mye eldre enn det. Med så mange leveår foran seg, potensielt sett, burde de kunne få medisinsk tilsyn på lik linje med mennesker.
Ulykker og sykdommer som kan ramme mennesker, kan like lett ramme en katt, uansett om det er en innekatt eller utekatt. Katter kan få betennelser, kreft og hjertesykdommer, de kan brekke bein og falle fra store høyder. Utekatter er spesielt utsatt for skade og sykdom, men mye av det samme kan skje innekatter også, spesielt når de begynner å bli eldre. Man kan rett og slett aldri vite om katten kommer til å trenge medisinsk hjelp, men risikoen er alltid der. En katteforsikring vil gjøre at du lettere kan skaffe katten din hjelp når den trenger det.
Om det aller verste skulle skje med katten din, vil en katteforsikring gjøre at du slipper å ta et valg mellom din egen økonomi og kattens liv: det kan gi deg råd til å betale for en livreddende operasjon, eller det kan gi deg muligheten til å investere i en ny firbeint følgesvenn som kan bøte på sorgen.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg