Lurer du på hva dyreforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på dyreforsikring, enten det er snakk om hund, katt eller andre smådyr. Vi skriver blant annet om hvilke faktorer som påvirker prisen, hvilke aktører som finnes på markedet, og hvilke grep du kan ta for å spare penger. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på dyreforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Det finnes flere ulike dyreforsikringer der ute som igjen er tilpasset ulike typer kjæledyr, og prisen vil i første omgang være avhengig av hvilket dyr du skal forsikre:
Hundeforsikring koster vanligvis rundt 6.000 til 7.000 kroner i året, men alt fra 2.000 til 15.000 kroner i året er å anse som normalt.
Katteforsikring koster som regel minimum 2.000 kroner i året, og er i snitt noe billigere enn hundeforsikring.
Hesteforsikring kalles ofte veterinærforsikring, og koster som regel mellom 1.500 og 10.000 kroner i året.
Smådyrforsikring koster som regel under 1.000 kroner i året, og gjelder for eksempelvis kanin, fugl og reptiler.
Som du ser, er det vanskelig å komme med nøyaktige priser, og ofte vil du oppleve at du betaler per måned og ikke per år. I neste seksjon skal vi redegjør for hvilke faktorer som har størst innvirkning på forsikringspremien, uavhengig av hva slags kjæledyr du skal forsikre.
Det er flere ting som vil påvirke forsikringspremien på dyreforsikringen, enten det er snakk om hund, katt eller andre dyr. Her har vi samlet en oversikt over de mest sentrale faktorene, slik at du kan få en forståelse av hva som ligger bak prisberegningen når du får et tilbud fra forsikringsselskapet:
Hvilken rase det er snakk om: Renrasede katter og hunder er i større grad enn blandingsraser utsatt for arvelige sykdommer, og de er dermed ofte litt dyrere å forsikre. Dersom du har en rase som er kjent for spesifikke medisinske problemer, kan dette også få stor betydning for prisen.
Hvor du bor: I noen områder kan veterinærene være dyrere enn ellers i landet, og dette vil kunne ha betydning for hvor mye du må betale i forsikringspremie. Det gjelder både i storbyer med støtte tilbud innen spesialistveterinærer og ute på landet, der det er langt mellom veterinærene!
Alder på kjæledyret: Akkurat som hos mennesker er eldre dyr mer utsatt for sykdom enn de yngre, og de koster også gjerne mer å behandle. For å kompensere for dette vil forsikringsselskapet som regel sette forsikringspremien relativt høyt for eldre kjæledyr eller endog nekte å forsikre dem.
Forsikringsselskapets risikovurdering: Forsikringsselskapene vil benytte seg av til dels ulikt datagrunnlag når de vurderer risiko og sannsynlighet. Dette kan for eksempel gjelde sykdomsstatistikk for en bestemt rase eller kjente avlsproblemer. I tillegg vil informasjonen de etterspør fra deg, kunne være ulik, og dette vil også være en del av vurderingen når de skal fastsette prisen.
Dekningsgrad: Det er som regel ulike nivåer å velge i, der bredere, mer omfattende dekning innebærer en høyere forsikringspremie. Ler mer om dette i vår guide til dyreforsikring!
Egenandel: Du kan som regel bestemme selv hvor høyt du setter egenandelen, og dette er et punkt det er lurt å tenke nøye over. Dersom den settes svært lavt, må du regne med å betale mer per måned, men du får også langt mer tilbake når du fremmer forsikringskravet.
Det finnes som tidligere nevnt flere typer dyreforsikring. Her skal vi gå nærmere inn på hvilke alternativer du finner for hvert kjæledyr, og si litt om hvilke andre forsikringer for dyr som finnes på markedet:
Hundeforsikring er en av de mest utbredte forsikringstypene for kjæledyr. I tillegg til at man ofte skiller mellom blandingshunder og rasehunder, kan du også tegne for eksempel flokkforsikring dersom du har mange hunder, jakthundforsikring dersom du har jakthund, eller oppdrettsforsikring dersom du er oppdretter. Noen aktører tilbyr også valpeforsikring.
Katteforsikring har ikke vært like vanlig som hundeforsikring, noe som kan henge sammen med at katter tradisjonelt har vært billigere å anskaffe enn hunder. Veterinærutgiftene er imidlertid ikke noe billigere av den grunn. Det er som regel snakk om veterinærforsikring, eller forsikringer som går på død, tap og/eller bruksverdi. Sistnevnte gjelder katter som brukes i for eksempel avl, utstillinger eller lignende.
Hesteforsikring er svært vanlig, da hester er dyre å kjøpe inn og ofte litt mer utsatt for skader siden de gjerne er bruksdyr i større eller mindre grad. Veterinærforsikring er det som er mest vanlig her, men det finnes også andre alternativer. For en hest som brukes i avl, kan du kjøpe avlsforsikring, mens foster- eller føllforsikring kan tegnes for å dekke erstatning for tapt føll eller hoppe. Dersom du har en travhest eller driver med andre former for konkurranseridning, kan det være aktuelt med en såkalt løpshest-forsikring.
Smådyrforsikring er en generell forsikringstype som kan tegnes for en rekke ulike kjæledyr, men også her kan du finne underkategorier som er mer spesifikke. De mest vanlige smådyrene å forsikre er kaniner og andre gnagere, papegøyer og reptiler.
Husdyrforsikring tilhører ofte en litt annen kategori enn de øvrige dyreforsikringene, nemlig landbrukforsikringer. Den vil som regel være tilpasset såkalte produksjonsdyr, altså dyr som er en del av en gårdsdrift og som dermed inngår i produksjonen av for eksempel avkom eller kjøtt.
Stadig flere forsikringsselskaper tilbyr forsikring av kjæledyr, og i de fleste tilfeller er det snakk om forsikring for enten katt, hest eller hund. Enkelte tilbyr også generelle kjæledyrforsikringer, eller forsikringer som retter seg mot smådyr eller andre husdyr.
Noen av de største tilbyderne av dyreforsikringer:
Agria spesialiserer seg på dyreforsikringer, og tilbyr forsikring for både katt, hund, hest og smådyr. De har rabatt på hundeforsikring dersom du er medlem av Norsk Kennel Klub, og rabatt på katteforsikring dersom katten din er chippet og ID-merket.
Gjensidige tilbyr forsikring for hund, hest og katt, i tillegg til en generell kjæledyrforsikring. Her får du rabatt på hesteforsikringen dersom du har mer enn fem hester, og på hundeforsikringen dersom hunden din har en veterinærplan-avtale gjennom Anicura eller VetPlan.
DNB tilbyr forsikring for hund, hest og katt. Her kan du få inntil 25 prosent rabatt dersom du samler flere forsikringsavtaler hos DNB.
If tilbyr forsikring for hund, hest og katt. Gjennom IFs fordelsprogram kan du få rabatt på forsikringen din dersom du tegner eller har tegnet bil-, hus-, eller innboforsikring hos If.
Tryg tilbyr forsikring for hund, hest og katt. Dersom du har minst tre forsikringer i Tryg, og en av dem er enten husforsikring, innboforsikring eller bilforsikring, vil du kunne få en samlerabatt.
Her har vi samlet noen tips du kan ha i bakhodet dersom du vurderer å tegne dyreforsikring for ett eller flere kjæledyr. Dersom du følger disse rådene, unngår du å betale unødvendig mye for forsikringen din:
Ikke betal for bredere dekning enn du trenger. Det høres vel og bra ut med skikkelig god dekning, der du tar høyde for alle eventualiteter og svært høye veterinærutgifter, men det er ikke sikkert at det er nødvendig i ditt tilfelle.
Samle flere forsikringer på samme sted. Dette gjelder spesielt dersom du har flere kjæledyr eller husdyr, slik at du kan få rabatter på flere av forsikringene eller endog få en pakkeavtale for alle sammen.. Dersom du allerede har andre forsikringer i et forsikringsselskap, bør du undersøke om de også kan tilby dyreforsikring.
Sjekk om du har et kundeforhold eller medlemskap som gir deg rabatt. Det kan for eksempel være medlemskap i en fagforening, rabatter gjennom arbeidsplassen din eller et eksisterende kundeforhold i en bank.
Innhent flere tilbud slik at du kan sammenligne priser og vilkår. Dette kan du for eksempel gjøre ved hjelp av en anbudstjeneste på nett. Husk at du burde lese vilkårene nøye, slik du ikke tar avgjørelsen utelukkende basert på prisen.
Les tester og erfaringer fra andre. Forsikringsselskapene vurderes stadig av både nettaviser og forbrukere, og informasjonen er bare et lite nettsøk unna. Husk å sjekke datoen for opplysningene du finner, spesielt på testene, da både pris og vilkår kan ha endret seg siden testen ble publisert.
Der vi mennekser på mange måter er forsikret gjennom folketrygden og det offentlige helsevesenet, finnes det ingen slike ordninger for dyr. Det vil si at det er du som eier som bærer hele det økonomiske ansvaret dersom kjæledyret ditt trenger helsehjelp, og det kan fort vise seg å bli dyrt. I det offentlige helsevesenet slipper du unna med en egenandel, og det er dermed sjelden vi blir konfrontert med hva medisinsk hjelp og utstyr faktisk koster. For kjæledyret ditt er det private helsevesenet eneste alternativ, og det koster også deretter.
Her er et lite utvalg av hva en veterinær kan hjelpe deg med, som kan dekkes helt eller delvis gjennom en dyreforsikring:
Kjæledyrene våre er noe av det mest betydningsfulle vi eier, og de blir raskt en helt naturlig del av familien. Det er altså ikke bare snakk om en eiendel, men rett og slett et familiemedlem som er vanskelig å erstatte. Det er derfor utrolig trist om det er økonomien din som avgjør om du kan gi kjæledyret nødvendig og riktig behandling i forbindelse med ulykker eller sykdom.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg