Vil du vite mer om mobilforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en mobilforsikring koster og hva mobilforsikringen dekker, samt gir deg en oversikt over ord og uttrykk du bør kunne, og mye mer. Er du klar over at mobilforsikringer dekker tyveri både i Norge og i utlandet? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på mobilforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Enkelt forklart er mobilforsikring en type forsikring som er myntet på mobilen din. Dette er en ekstra forsikring som kommer i tillegg til de andre forsikringene du har. Mobilforsikringer gir dekning for blant annet knuste skjermer og vannskader, og er ellers tilpasset mobiltypen og alt som kan skje med den. Andre og mindre spesifikke forsikringer dekker ikke alltid skader som kan bli sett på som selvforskyldte og gir dermed heller ikke alltid god nok dekning i form av en tilfredsstillende erstatningssum når du plutselig står der med en ødelagt mobil.
Prisen på mobiler har steget kraftig de siste årene, som følge av at mobilene i seg selv har blitt til små datamaskiner. På grunn av hvor avanserte de har blitt, har det blitt enda mer kostbart å reparere og erstatte dem. Dette kan bli spesielt dyrt om du nettopp har brukt mange penger på en splitter ny mobil. Om du forsikrer mobilen din, vil du slippe unna den verste støyten og det som kunne blitt en svindyr reparasjon, vil bli en rimeligere affære.
Kanskje er du allerede kjent med at flere og flere telefonselskap har begynt å selge sine egne forsikringer og garantier som går hånd i hånd med de mange abonnementene de tilbyr? Dette gjelder selskaper som Telenor, OneCall og Telia, samt elektroforhandlere som Elkjøp og Power, som telefonselskapene selger gjennom. De selger bare forsikringer til kjøpere som allerede har abonnementer hos dem, og ofte vil de tilby forsikring som en del av abonnementet ditt, slik at du slipper å tenke på separate innbetalinger.
Forsikringsselskaper om Frende og Tryg har også begynt å tilby egne mobilforsikringer. Mobilforsikringer kan for eksempel kjøpes sammen med selskapenes innboforsikringer, eller som en separat investering.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva telefonselskaper og forsikringsselskaper har å tilby i form av dekning for mobilen din, og hvorfor det kan være nyttig å ha en mobilforsikring. Aller først skal vi se på hva en mobilforsikring koster.
Mobilforsikringer kan koste alt fra 50 kroner til 300 kroner i måneden. Prisen varierer i henhold til mange ulike faktorer. Blant annet ut fra hvorvidt du velger å kjøpe forsikring hos et telefonselskap eller et forsikringsselskap. Prisen på forsikringen varierer også etter hvilken forsikringstype du velger, samt modellen på mobilen din.
Telefonselskaper som OneCall, Telia og Talkmore tilbyr ofte to forskjellige forsikringer for sine kunder. Den ene blir kalt skjermforsikring og er den mest grunnleggende forsikringen. Den andre forsikringstypen blir ofte kalt plussforsikring eller noe lignende. Plussforsikringer dekker vannskader og tyveri, i tillegg til skjermskader. Det er ofte minimale prisforskjeller på de to forsikringstypene.
Mange telefonselskaper har også begynt med forsikringer som swap, hvor du får muligheten til å bytte ut mobilen din etter 12 eller 24 måneder med en ny modell. Swap-forsikringen tilbys som en egen forsikring, men du kan kjøpe den sammen med skjermforsikring og/eller plussforsikring. Om man kjøper en slik forsikring, er det viktig å vite at man hos noen telefonselskaper må betale en liten egenandel for reparasjoner om man leverer inn en telefon som har skader i for eksempel skjermen.
Som med de fleste forsikringstyper, har mobilforsikringer også egenandeler. Dette gjelder uansett om du kjøper forsikringen hos et telefonselskap eller et forsikringsselskap. Egenandelen kan ligge på alt fra 600 til 6.000 kroner. Dette vide spennet i pris kommer av at det kan være store forskjeller på hva og hvor mye som må repareres (eventuelt erstattes). Hvilken telefonmodell du har, kan også ha en innvirkning på egenandelen: de dyre iPhone- og Samsung-modellene har ofte høyere egenandel enn billige mobiler. Noen telefonselskaper, deriblant Talkmore, har et tilbud på første egenandel som gjør det billigere for deg første gangen mobilen blir skadet. Det tilbudet varierer også etter hvilken modell du har.
Betalingsmodellen til mobilforsikringer er litt annerledes enn for de fleste andre forsikringstyper. Siden de fleste mobilforsikringer leveres av telefonselskaper, vil betalingen ofte skje månedlig, sammen med telefonregningen. Det betyr at man slipper å huske på separate betalinger, og man slipper de store forsikringspremiene én gang i året. Velger du mobilforsikring hos et forsikringsselskap, er det derimot mer vanlig at du betaler forsikringspremien én gang i året, uavhengig av telefonregningen din.
Om mobilforsikringen er den første forsikringen du ser på, kan det hende at du kommer borti ord og uttrykk du ikke har hørt før. For å gjøre det lettere for deg å orientere deg på hjemmesidene til telefonselskaper og forsikringsselskaper, har vi satt opp en kort liste over de vanligste ordene du vil kunne støte på, både der og utover i denne artikkelen!
Svitsj er et annet ord for Swap, som brukes av telefonselskaper som Telia. Det er en forsikringstype som inngår i mange telefonabonnementer, hos for eksempel Telia og Telenor.
Skjermforsikring er en forsikringspakke som ofte inneholder reparasjon eller erstatning av en mobil med knust skjerm. Denne forsikringen er hos mange telefonselskaper inkludert i Swap- eller Svitsj-abonnementene.
Egenandelen er en bestemt sum som forsikringstakeren selv må betale, uansett hvor stor eller liten prisen på reparasjon eller erstatning blir og hvor mye man får dekket. Det er gjerne en fast pris, som står oppgitt i kontrakten man har med forsikringsselskapet eller telefonselskapet man velger.
Forsikringspremie omhandler den faste prisen man betaler inn til et forsikringsselskap, gjerne én gang i året. Dette begrepet benyttes ofte av forsikringsselskaper. Telefonselskaper baker ofte forsikringskostnaden inn i abonnementet ditt, og bruker dermed ikke ordet forsikringspremie i like stor grad.
Også kalt ulykkesdekning. Dette er en dekning som tilbys av forsikringsselskaper som Frende og Gjensidige. Den dekker alt som kan skje ved uhell - for eksempel at du mister mobilen i bakken eller i do, eller er så uheldig å påføre den annen skade. Uhellsdekning er ofte en utvidelse av innboforsikringen, som er laget for å dekke blant annet mobiler og laptoper.
Mobilen har i nyere tid blitt til sin egen miniversjon av en datamaskin. Du har sikkert, som de fleste andre, mye informasjon lagret på mobilen som ikke er lagret noen andre steder. Det kan for eksempel være bilder, telefonnummer, passord og annen sensitiv informasjon du ikke vil miste. Om mobilen skulle bli ødelagt, risikerer du å miste alt du har lagret på den. Dette gjelder spesielt om du ikke regelmessig sikkerhetskopierer innholdet på mobilen. Med forsikring kan du heldigvis redde deler av innholdet i reparasjonsprosessen, selv om mobilen er så ødelagt at det er enklere å erstatte den. De som jobber på verksteder som fikser mobiler, kan hente ut informasjon som ligger lagret på mobilen din, og er du tilstrekkelig forsikret, vil ikke dette koste en formue.
Mange har også vært i en situasjon der mobilen har falt i vann - enten det er i toalettet hjemme eller i sjøen ved brygga. Er man rask nok, kan man lykkes med å legge mobilen i en pose med ris i et par dager, men noen ganger vil ikke det heller redde den. Det er større sjanse for at mobilen overlever svømmeturen om man raskt sender den inn til reparasjon og får profesjonell hjelp. Uten forsikring kan et slikt uhell bli dyrt, siden sjansen er stor for at man må kjøpe en helt ny mobil. Det gjelder også skjermskader og tyveri. Om mobilen blir stjålet, har man sjelden noe annet valg enn å kjøpe en ny, men med forsikring kan man få en erstatningssum som kan benyttes til kjøp av en ny mobil.
Til sist vil vi nevne at du kan forsikre mobilen med innboforsikring, spesielt om den har uhellsdekning inkludert. Du kan også benytte reiseforsikringen om du drar til utlandet. Likevel er ikke disse forsikringene alltid nok. Innbo- og reiseforsikringer dekker nemlig ikke alltid skader som blir definert som selvforskyldte, i motsetning til rene mobilforsikringer. Med innboforsikring er du for eksempel ikke dekket om du mister mobilen ned steintrappen utenfor hjemmet ditt. Det er òg mange innboforsikringer som har egne ordninger hvor du må betale ekstra for at ting som mobiler og laptoper skal være inkludert. Reparasjonen kan også koste mer enn det du får dekket gjennom en vanlig forsikring, og mobilforsikringer vil generelt dekke mobilen din på flere områder enn en vanlig innboforsikring.
Mobilforsikringen dekker mange eventualiteter, og det vil alltid stå godt forklart i vilkår og kontrakt hva som dekkes og hva som eventuelt ikke dekkes. Her har vi like fullt samlet de mest vanlige dekningene i en mobilforsikring, for å gi deg en oversikt. Dekningene vi skal innom virker stort sett like hos de forskjellige telefonselskapene og forsikringsselskapene, men kombinasjonen av dekningene kan variere og du kan dermed få ulike tilbud.Det gjelder å lese nøye gjennom de ulike vilkårene, og sjekke hva som står med liten skrift, for dette kan også variere.
Forsikring mot tyveri gjelder om mobilen blir stjålet i eller utenfor hjemmet. Visse forsikringer gjennom for eksempel Telenor, Telia og Frenda gjelder over hele verden. Dette er uavhengig om du har reiseforsikring eller ikke. Dekning for mistet mobil gjelder også både i og utenfor hjemmet, samt i utlandet. Noen ganger inngår dekning for tyveri og mistet mobil bare i en plussforsikring, hvorpå du må betale litt ekstra for å få denne dekningen.
De aller fleste mobilforsikringene dekker både knust skjerm og reparasjon, men man må påregne en egenandel. Reparasjonsdekning gjelder både for skade i skjerm og annen plutselig skade. Noen telefonselskaper opererer med forsikringer som dekker knust skjerm både om den oppstår i hjemmet og når du er ute på reise som en del av mobilabonnementene sine, mens andre vil ha forsikringen i en separat pakke som du kjøper ved siden av mobilabonnementet ditt. Om du kjøper mobilforsikring hos et forsikringsselskap, vil du ofte trenge en egen forsikring om skjermen blir knust utenfor hjemmet. Hos både forsikringsselskap og telefonselskap, kan du melde skade i forhold til knust skjerm på hjemmesidene deres.
Telefonselskaper som Telenor og OneCall tilbyr en midlertidig mobil om mobilen din må inn til reparasjon. Noen har plussforsikringer som gjør at man får den midlertidige mobilen dagen etter at man sender inn mobilen til reparasjon.
Vannskader er ikke alltid inkludert i skjermforsikringen, men inngår heller i samme ekstraforsikring som tyveri og mistet mobil. Om mobilen blir utsatt for vannskader, får du da dekket reparasjon eller ny mobil.
Hos forsikringsselskaper som If vil du få utbetalt erstatningssummen i sin helhet. Etter utbetaling er det opp til deg å velge om du vil reparere eller kjøpe en ny mobil for pengene.
Når du melder inn tyveri av mobil til forsikringsselskapet ditt, er det viktig at du også melder tyveriet til politiet. De fleste forsikringsselskaper krever dette som bevis på at mobilen er stjålet, og de vil gjerne også se en kopi av anmeldelsen som bevis på at du har gått til politiet. Bevis på politianmeldelse gjelder spesielt for forsikringsselskaper, da de ikke alltid vil gi dekning om du har mistet mobilen. Likevel kan telefonselskaper også be om bevis på politianmeldelse, selv om de gir dekning for mistet mobil.
Mange vil foreslå at du kjøper en verdigjenstandsforsikring i stedet for mobilforsikring, siden den vil dekke omtrent de samme områdene som en mobilforsikring, men det er ikke like aktuelt for alle mobileiere. En verdigjenstandsforsikring er mest aktuelt for den som eier en mobil som koster mer enn 10.000 kroner ny, siden de fleste forsikringene har et krav om at verdifulle gjenstander må koste minst 10.000 kroner. Om du vurderer verdigjenstandsforsikring, er det viktig at du sjekker dette. Det er også verdt å huske at en verdigjenstandsforsikring ikke nødvendigvis gir samme dekning som en mobilforsikring.
Til syvende og sist er det opp til deg å velge om du vil ha et separat forsikringsforhold for mobilen din eller om du vil betale litt ekstra for å legge det til dine allerede eksisterende forsikringer. Prisforskjellene er ikke så store, men en mobilforsikring kan ofte gi både større dekning og mer i erstatning, og man kan enkelt betale den sammen med mobilregningen.
Ønsker du pristilbud på mobilforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg