Vil du vite mer om vannskader? Les denne guiden og du er forberedt hvis en vannskade skulle ramme deg. I denne guiden forteller vi deg mer om vannskader dersom uhellet skulle være ute, og mye mer. Hvilke forsikringer trenger du? Les denne guiden, så vet du hvordan du skal forholde deg til vannskader.
Ønsker du pristilbud på forsikring for vannskade, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
En av de mest vanlige skadene på boliger, er vannskader. Vannskader er så vanlig at hver enkelt av oss må regne med å oppleve en vannskade minst en gang i livet. Men det er absolutt en del du kan gjøre for å forhindre at vannskade skal ramme deg. Senere i denne artikkelen, gir vi deg våre beste råd for hvordan du kan unngå vannskader.
Vannskader er skader der vann plutselig og uventet lager ødeleggelse, på grunn av lekkasje fra rør, uvanlig store mengder vann utenfra bygningen, tilbakeslag fra avløp eller lignende. De fleste vannskader oppstår på grunn av vannlekkasjer, som brudd på rør. Det kan for eksempel skyldes slitasje, frost eller dårlige koblinger.
Konsekvensene av vannskader på boliger kan være svært omfattende, og ikke minst kostbare. Derfor trenger du forsikring! Vannskader på bolig dekkes av husforsikringen. Husforsikringen dekker alt som er fastmontert i en bolig, som vegger, gulv, tak, rør og baderomsinnredning. Mens skader på innbo, som følge av vannskade, dekkes av innboforsikringen. Innboforsikringen dekker alt som ikke fastmontert, som møbler, klær, elektriske artikler og lignende. Rammes du av en vannskade er disse to forsikringene nødvendige å ha.
Forsikring tegnes gjennom en forsikringsavtale. Forsikringsselskapet overtar gjennom avtalen en angitt risiko mot at du betaler en bestemt sum for dette, som kalles forsikringspremie. Avtalen gir deg som forsikringstaker visse rettigheter; hvis uhellet er ute har du rett på erstatning så lenge du oppfyller kravene i avtalen.
Her vil vi ta for oss noen begreper som kan være nyttige å kjenne til, i forbindelse med vannskader:
Fuktskader er skader som utvikler seg over tid, som skyldes feil i bygningskonstruksjoner, dårlig vedlikehold eller stor fuktbelastning. Det er viktig å utbedre eventuelle fuktskader før de utvikler seg til større vannskader. Forsikringsselskapet ditt vil ikke dekke fuktskader.
Tette sluk, dårlig isolasjon og gjengrodde takrenner og nedløp kan føre til fuktskader i taket. Spesielt flate tak er utsatt. I kjelleren kan det være vanskelig å holde fuktnivået lavt nok. Det kan føre til oppblomstring av muggsopp, som igjen kan føre til luftbårne sporer og mugglukt. Badet er det mest utsatte området for fuktskader. Hvis du opplever dugging og dråper på overflater, og det til stadighet dukker opp sølvkre kan det tyde på fuktskader. Årsaken kan være lekkasjer i rør, manglende fall mot sluk eller dårlig ventilasjon.
Følgeskade er skader som skjer som konsekvens av den første vannskaden. Følgeskade oppstår hvis for eksempel parketten din blir ødelagt fordi du har en vannlekkasje fra taket. Forsikringsselskapene behandler dette som to ulike skader. Om forsikringsselskapet dekker både selve skaden og følgeskaden kommer an på forsikringen du har, og årsaken til vannskaden. Er årsaken «selvforskyldt» på grunn av dårlig vedlikehold eller dårlig håndverk? Da betaler forsikringsselskapet sannsynligvis ikke for noen av skadene. Hvis et tre faller ned på taket ditt på grunn av kraftig vind, og du rammes av lekkasjer som følge av dette, dekker forsikringsselskapet både vannskaden og eventuelle følgeskader.
Hvis det oppstår en vannskade og du er forsikret, må du betale en egenandel når du skal innløse forsikringen. Dette gjelder for både hus- og innboforsikring. Ved et erstatningsoppgjør vil forsikringsselskapet ditt trekke egenandelen din fra det du får utbetalt. Når du kjøper forsikring, bestemmer du hvilken egenandel du skal ha, eller den er fastsatt utfra vilkårene til forsikringen din. Du kan når som helst velge å øke egenandelen din, det vil gi deg rabatt på forsikringspremien din. Egenandelen vil bli påvirket av hvor stor del av huset som er skadet av vannskaden, og hva som eventuelt er blitt skadet. Egenandelen kan komme på alt fra 4.000 kroner til nærmere 20.000 kroner, for både innbo- og husforsikring.
Så lenge du ikke har noen skader, så opparbeider du deg en fordel for hvert skadefrie år, gjennom husforsikringen din. Denne fordelen kan du, hvis det blir nødvendig, bruke til å betale hele eller deler av egenandelen din.
Du har tre muligheter når en vannskade skal utbedres:
Når vannet kommer fossende og er i ferd med å oversvømme boligen din, kan det oppleves ganske så dramatisk, og du må handle raskt. Her er en oversikt over hva du bør gjøre når uhellet er ute:
Her kommer en oversikt over hvilke forsikringer du trenger i tilfelle det oppstår en vannskade hjemme hos deg:
Eier du boligen du bor i selv, enten den er en énmanns- eller tomannsbolig eller en del av et rekkehus, trenger du en husforsikring. En husforsikring og boligforsikring er det samme, bare med ulike navn. I noen tilfeller omtales den også som villaforsikring, men denne har litt andre vilkår. En husforsikring dekker selve bygningen og alle fastmonterte gjenstander i boligen din, ikke innboet og løsøret inne i boligen. Baderomsinventar og hvitevarer som er fastmontert dekkes av husforsikringen.
Forsikringen dekker istandsetting til samme stand som før vannskaden. Det vil si at forsikringsselskapets håndverkere sørger for å tørke konstruksjonen og sanere bort mulige soppsporer, og sette det i stand igjen. Hvis du etter vannskade, ønsker å for eksempel bytte ut parketten, bytte kjøkkeninnredning eller kledning på veggene i samme slengen, må du betale, og få ordnet dette selv.
Sameie og borettslag:
Hvis du leier en leilighet, eller eier en leilighet i et sameie eller et borettslag trenger du ikke ha husforsikring. Hele bygningen og alt som er fastmontert i den vil være forsikret av sameiet/borettslaget, i en felles forsikring. Du betaler for forsikringen gjennom felleskostnadene til sameiet/borettslaget.
Har du en innboforsikring, dekker den alt av innbo og løsøre i boligen din. Innbo er for eksempel møbler, elektriske artikler, klær, bøker, og hvitevarer som ikke er fastmontert. Mens løsøre er blant annet sykler, barnevogner, ski, verktøy og penger. Alt du ville tatt med deg hvis du skulle flytte fra boligen din regnes som innbo og løsøre. Gjenstander som er lagret i kjellerbod, på loftet og i garasjen, er også en del av innboet.
Skulle du være så uheldig at du for eksempel mister mobiltelefonen din i do, eller i vannet i badekaret, og den blir ødelagt, så regnes ikke dette som en vanlig vannskade. Om du får kompensasjon fra forsikringsselskapet ditt, eller ikke, spørs på hvilke vilkår du har i innboforsikringen din.
Innboforsikringen gjelder for den som står ansvarlig for forsikringen, samt ektefelle eller samboer. Forsikringen gjelder også for barn, om de bor hjemme, eller har flyttet hjemmefra og bor på hybel på grunn av utdanning, eller er i førstegangstjeneste. Alle må ha samme folkeregistrerte adresse.
Forsikringssum:
Hvor mye av innboet ditt som erstattes av forsikringsselskapet ved vannskade, kommer blant annet an på forsikringssummen du har fastsatt i innboforsikringen din. Forsikringssummen skal speile verdien på innboet ditt til enhver tid. Har du nydelig kjøpt ny TV, eller nye møbler? Da kan det hende verdien av innboet ditt har økt. Hvis du opplever en vannskade, og du har satt forsikringssummen lavere enn den reelle verdien av innboet ditt, risikerer du å ikke få dekket alt som er blitt skadet. Hvor stor forsikringssummen blir kan variere fra 200.000 kroner til over 2 millioner kroner, alt ettersom hvilke verdier du har i boligen din. De fleste forsikringsselskaper har en innbokalkulator som kan hjelpe deg med å regne deg frem til verdien av innboet ditt.
Her er noen eksempler på hva en standard husforsikring kan dekke hvis hjemmet ditt blir rammet av vannskader:
Husforsikringen dekker som regel ikke automatisk andre bygninger på tomten din, som garasje, bod og uthus. Da må du utvide husforsikringen til også gjelde disse.
Husforsikringen dekker ikke skadet eller manglende membran, kodens og lekkasjer i overgang mellom membran og sluk. Dette er fuktskader som skyldes dårlig utført håndverk eller for dårlig vedlikehold. De fleste husforsikringer dekker ikke vannskader, der vann har kommet inn i boligen fra tak og utvendige nedløp, hvis du ikke selv har foretatt jevnlig vedlikehold.
Med andre ord har du mye ansvar for alt er i orden hjemme hos deg selv, og jevnlig vedlikehold er alfa og omega. Ønsker du få utvidet dekning for flere vannskader, må du velge en utvidet forsikring.
En husforsikring vil kunne koste alt fra 6.000 - 25.000 kroner. Hva din husforsikring vil koste, er avhengig av hvilken dekningsgrad forsikringen har, og hvilken prisklasse boligen din befinner seg i, samt mange andre individuelle faktorer som standard på huset, hvor gammelt det er, med mer. Om du for eksempel har installert lekkasjestopper, får du rabatt fra forsikringsselskapet slik at forsikringspremien din blir lavere. Er du medlem av en fagforening? Da kan du få gode priser på husforsikringen siden de fleste fagforeninger har avtaler med forsikringsselskaper.
Mange forsikringsselskap, derunder If, Gjensidige, Storebrand, Sparebank 1, DNB og mange flere, kan tilby husforsikring. De ulike selskapenes husforsikringer vil variere i pris fordi de blant annet har ulik dekningsgrad.Det er derfor viktig å lese nøye gjennom hva som dekkes av de ulike husforsikringene. Tenk gjennom hva som er viktig for deg i din bolig, og området der du bor? Hvilket forsikringsselskap kan tilby den beste avtalen basert på dine behov? Dersom du vil ha tilbud på husforsikring fra flere ulike forsikringsselskaper, kan du henvende deg til oss i Forsikringsmart, så hjelper vi deg.
Ta tak i små skader før de får lov til å utvikle seg til vannskader. Drypper det et sted er det viktig å løse dette med en gang. Hvis du egentlig hadde god tid til å ordne opp i det, men du lot være, og det utviklet det seg til en vannskade, kan du risikere at forsikringsselskapet ikke dekker vannskaden din.
Ønsker du pristilbud på forsikring for vannskade, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg