Vil du vite mer om hvordan du beskytter deg mot tyveri? Reise-, innbo- og husforsikring: I denne guiden forteller vi deg hva forsikringene dekker, hvordan du forholder deg til tyveriet både før det skjer, for å unngå det, og etter det i verste fall har hendt, for å sikre at ikke alt er tapt. Har du satt deg godt nok inn i hvilke tips du bør følge for å unngå at tyven velger nettopp dine eiendeler eller eiendom? Les denne guiden, så vet du hvordan du skal få hjelp om du skal være så uheldig å få eiendelene dine stjålet.
Ønsker du pristilbud på forsikring for tyveri, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Straffbart tyveri er når en person borttar noe som ikke tilhører ham eller henne, noe som er i noen andres besittelse, og som tas uten besitterens samtykke. Straffes kan også den som medvirker til slik “borttaking”. Det gjelder enten gjenstanden eller gjenstandene helt eller delvis tilhører en annen. Gjeldende definisjon forutsetter også hensikt om å skaffe seg selv, eller andre, den uberettigede vinningingen. Tyvegodset behøver for øvrig ikke å være fjernet fra åstedet; det er tyveri også om tyven ikke kommer lenger enn til å samle sammen godset med hensikt å fjerne det. Tyveri er det også om tyven bruker dyr (!) eller lurer en tredjeperson til å gjennomføre borttakingen. Det samme gjelder slikt som å bruke falske mynter til å få verdier ut av en automat.
Straff for tyveri er bøter eller fengsel inntil tre år. Denne strafferammen kan forhøyes til fem år «dersom bruken har hatt til følge betydelig skade på person eller formue».
Sannsynligheten for å rammes av innbrudd synker hvis du setter inn sikringstiltak. Politiets erfaringer er at mer enn 60 prosent av alle innbrudd skjer på dagtid, og at det kan ta så lite som ti sekunder å forsere en usikret dør eller vindu. Til gjengjeld er det slik at innganger som er vanskeligere å komme seg gjennom, og som bråker når de brytes opp, ofte skremmer bort tyven; om innbruddet tar mer enn 60 sekunder, er det større sjanse for at gjerningspersonen forlater åstedet. Vær videre klar over at:
Om du har blitt utsatt for tyveri og ønsker å anmelde forholdet og eventuelt få erstatning fra forsikringsselskapet ditt, kontakter du politiet. Noe kan anmeldes på nett, i andre tilfeller må du møte opp på den lokale politistasjonen.
For mindre alvorlige tyverier, av en rimeligere jakke for eksempel, er det ikke nødvendigvis nødvendig å kontakte politiet - da kan du heller først og fremst snakke med forsikringsselskapet ditt. Men, om du for eksempel får sykkelen din stjålet, kontakter du politiet for å anmelde saken, før du leverer en skademelding til forsikringsselskapet.
Anmeldelsen kan du levere ved å møte opp på politistasjonen, men du kan også enkelt levere den på nett: På politiets nettsider kan du fylle ut skjema og sende inn anmeldelsen digitalt. Det første du du klikker deg inn på, er kategori - for eksempel “tyveri av sykkel”. Du logger deg inn med bankID. Også eventuelle vedlegg kan du normalt sende inn digitalt. For visse tyveri må du møte hos politiet, og noen steder må du da avtale møte på forhånd. Det gjelder typisk kortsvindel eller tyveri av kredittkort datakriminalitet, husbråk, svindel og ID-tyveri. På nevnte nettside kan du også taste inn sted eller postnummer og få opp nærmeste politistasjon. Du har ellers mulighet til å laste ned skjema, skrive det ut og sende det i posten.
Etter at du har meldt hendelsen til politiet, kontakter du forsikringsselskapet ditt. Det du trenger, er bankID og en bekreftelse fra politiet på anmeldt forhold. Det er vanlig at skaden kan meldes inn via nettsiden til forsikringsselskapet. Eventuelt kan du kontakte dem på telefon eller ved å sende en e-post.
Innmeldingen av skadesaker består gjerne av følgende: Litt informasjon om deg som melder saken og om forsikring din, kontaktinformasjon og informasjon om selve skaden/tyveriet. Som regel skal du beskrive det som er stjålet ved type, alder og pris på stjålet/skadet gjenstand samt beskrive hva som skjedde - og føre opp anmeldelsesnummeret saken har fått av politiet hvis hendelsen er politianmeldt.
Skademeldingen behandles deretter hos forsikringsselskapet. Hvis det også har vært innbrudd som har ført til skade på bygning, blir du kontaktet slik at dere kan avtale hvordan skaden kan fikses. Når en eventuell bygningsskade er utbedret av håndverkere, sender de regningen direkte til forsikringsselskapet.
Om du har blitt frastjålet andre eiendeler, får du utbetalt den aktuelle summen til kontoen din etter at skademeldingen er levert. Forsikringsselskapet trekker som regel den gjeldende egenandelen fra erstatningsutbetalingen. Og det er nok på dette tidspunktet du vil være ekstra glad du faktisk betalte den litt irriterende regningen fra forsikringsselskapet!
Hvilken type forsikring trenger du egentlig for å få hjelp om du blir utsatt for tyveri?
Ulike forsikringer som dekker tyveri, tilbys blant andre av If, Gjensidige, Sparebank 1 og ANSA. ANSA har særlig gode vilkår for studenter.
Når du kjøper forsikring, kan du gjerne velge hvilken egenandel du ville ha - altså hvor stor andel du kommer til å få tilbake etter et tyveri - da til tilhørende økt forsikringspris. I andre tilfeller er disse summene bestemt ut ifra vilkårene for forsikringen din. Forsikringsbeviset du får fra forsikringsselskapet ditt, beskriver hva som dekkes og ikke.
Ved innbrudd er det også viktig at du kontakter borettslaget eller sameiet ditt; de har en felles forsikring for hele bygget. Slik forsikring gjelder skader på hele bygningen - alt som sitter fast i bygget, både innvendig og utvendig.
Jo, for å slippe større uforutsette utgifter, tom bankkonto og høye skuldre, rett og slett. Hvert døgn skjer det gjennomsnittlig rundt 85 innbrudd og tyverier i boliger i Norge. På reiser er det også mye som kan skje: Visse destinasjoner gir forhøyet risiko for å bli utsatt for tyveri. I storbyer kan det være lurt å unngå å gå med større, synlige vesker for eksempel, eller å ha telefonen i hånden på metroen, særlig om du setter deg rett på innsiden av togdørene... Tyvene er ofte proffe. Det kan også du være - proff på forsikring. Heller ikke i byene i Norge er det helt sjeldent å bli frastjålet (også) låste sykler, eller annet som jakker og mobiltelefon.
Reiseforsikring koster fra omtrent 1.500 kroner i året. Innboforsikringer ligger som regel på mellom 500 og 4.000 kroner, mens husforsikring koster alt fra 6.000 til 25.000 kroner per år. Du kan også velge å fordele summen på de ulike månedene.
Nøyaktig hvor mye en forsikring vil koste, kommer an på hvor mye du selv ønsker å forsikre for, for eksempel basert på hvor stor verdi eiendelene eller eiendommen din har. Jo mer du ønsker å forsikre dette for, eller jo bredere spekter av uheldige hendelser som skal inngå, desto dyrere blir det - naturlig nok. De ulike tilbyderne har også ulike priser.
Et viktig spørsmål er “i verste fall, hva vil jeg faktisk ha råd til å betale for og eventuelt erstatte - dersom jeg velger å ikke ha forsikring?”. På den andre siden er det ikke vanskelig å argumentere for at visse forsikringer fort vil være verd pengene: du slipper uhåndterlig store utgifter og kan ha lavere skuldre.
Vit at dersom du gjennomfører skadeforebyggende tiltak i hjemmet ditt, kan du få opptil 60 prosent rabatt hos forsikringsselskapene. Tiltakene kan være å installere brannalarm og innbruddsalarm, få gjennomført el-kontroll av boligen din og å montere vannstoppeventil. Forhør deg om dette før du inngår avtale. For deg som er medlem i en organisasjon, typisk en student- eller fagorganisasjon, er det lurt å undersøke om disse har egne, gunstige forsikringsavtaler og tilbud. Og har du flere typer forsikringer, kan det lønne seg å samle alle hos ett selskap slik at du kan oppnå samlerabatt - 15 % er ikke uvanlig. Samtidig får du da god oversikt over de ulike avtalene dine.
Det er lurt å sammenligne pristilbudene fra flere selskaper, og ved det la forsikringsselskapene konkurrere om deg som kunde. Dersom du vil ha tilbud på tyveriforsikring fra flere ulike forsikringsselskaper, kan du henvende deg til oss i Forsikringsmart, så hjelper vi deg med det!
Sommeren er høysesong for mange typer tyverier, uavhengig om du reiser på ferie til utlandet eller ferierer i Norge. De forsikringene som er aktuelle, er hovedsakelig innboforsikring, husforsikring og reiseforsikring. Her gjelder det generelt å lese avtalevilkårene nøye før du bestemmer deg for hvilken du vil gå for.
Hvis det har vært innbrudd som har ført til skade på selve bygningen der du bor, kan det være at forsikringsselskapet sender en representant hjem til deg for å vurdere skaden og videre sørge for at det inngås av avtale om hvordan reparasjonene skal foregå. Ved noen typer tyveri samt ved innbrudd, må hendelsen meldes til politiet i alle tilfeller om du skal kunne få igjen på forsikringen.
Kanskje både kan og vil du reparere skadene på boligen selv. Det kan du - og samtidig få en kontantutbetaling fra forsikringsselskapet ditt. Utbetalingen vil da ta utgangspunkt i en takst utformet av selskapets samarbeidspartnere. Forsikringsselskapene har nemlig ofte avtaler med ulike fagfolk. Disse avtalene sørger også for at du får god, profesjonell hjelp til å reparere skadene - om du trenger det.
Forsikringen må opplagt være kjøpt før et eventuelt tyveri - ellers havner vi i forsikringssvindel og skurke-siden av saken. Og når det gjelder reiseforsikring, husk at forsikringen må kjøpes før første innbetaling av reisen for å dekke avbestilling dersom det blir nødvendig, og for at forsikringen skal kunne gjelde på hele reisen.
Nå var det altså råd om å unngå å bli utsatt for tyveri, og hvordan du går frem hvis det verste skulle skje, vi skulle gå gjennom i denne artikkelen - så vi håper du virkelig ikke bruker denne lærdommen som en komplett guide til tyveri. I så fall kan du anse den som en guide til hvordan du forsikrer deg om å havne i fengsel!
Ønsker du pristilbud på forsikring for tyveri, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg