Vil du vite mer om SolidRegister? Er du usikker på hvor du kan registrere sykkelen din, og hvilken forsikring som kan passe deg og dine behov? I denne guiden forteller vi deg mer om hva sykkelregistrering dreier seg om, hvorfor det kan være lurt å registrere sykkelen din, og hvorfor det kan lønne seg å forsikre sykkelen i tillegg. Hva gjør du hvis uhellet er ute og sykkelen din blir stjålet? Les videre, så skal vi fortelle deg hvordan du forholder deg til sykkelregistrering, de ulike forsikringstypene, og hva alt dette er godt for.
Ønsker du pristilbud på sykkelregister, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Før SolidRegister ble etablert, var Falck ute med Norges første sykkelregister. De fleste kan si seg enig i at det å bli frastjålet sykkelen er kjipt. Ikke bare er det surt for lommeboka – det kan også by på en god del hodebry. Heldigvis finnes det flere måter å holde tyven unna på, og ett av hjelpemidlene vi har tilgjengelig i dag, ble utviklet allerede tidlig på 1990-tallet. I 1993 ble det første nasjonale registreringssystemet for sykler utviklet av rednings- og veihjelpstjenesten Falck. Sykkelregistrering var blitt stadig mer vanlig ellers i Europa, men i Norge var det danske selskapet pionerer. Sykkeltyveri hadde blitt et såpass vanlig problem både for forbrukere, politi og forsikringsselskaper at et tyveriforebyggende system ikke bare var nødvendig – det var etterlengtet. Det skulle gjøre det vanskeligere å stjele sykler og drive med heleri, og øke sannsynligheten for gjenfinning og tilbakelevering av stjålne sykler til de rettmessige eierne.
Falck Sykkelregister eksisterer ikke lenger i dag. Det ble tatt over av Solid Insurance, som samlet tidligere Falck- og Securemark sykkelregistre i SolidRegister.
Etter innføringen av Falcks sykkelregisteringssystem ble antallet sykkeltyveri i Norge omtrent halvert. I 1996 ble det meldt stjålet 19.000 sykler, til en verdi av nærmere 72 millioner kroner, og i 2010 hadde antallet sunket til ca. 10.000 stjålne sykler, til en verdi av rundt 44 millioner kroner. Den kraftige reduksjonen var et direkte resultat av at flere sykkeleiere begynte å registrere syklene sine. De tyveriforebyggende oblatene fra sykkelregisteret virket nemlig avskrekkende på potensielle tyver og kjøpere av stjålne sykler.
I dag eies og driftes ikke dette sykkelregisteret lenger av Falck. Det ble overtatt av forsikringsselskapet Solid Insurance, som samlet tidligere Falck- og Securemark i et nytt sykkelregister. SolidRegister, som det nå heter, er ett av få FG-godkjente sykkelregistre i Norden, noe som indikerer at tjenestene som tilbys, er av høy kvalitet for både de forsikrede, forsikringsselskapene og politiet. Registrerer du sykkelen din i deres database, vil den være sporbar i SolidRegisteret. Å registrere sykkelen din her kan i tillegg by på en rekke andre fordeler. Mange forsikringsselskap tilbyr nemlig rabatt på sykkelforsikring eller redusert egenandel i oppgjør ved tyverisaker hvis man kan vise til denne typen registrering. Les mer om SolidRegister lenger ned i artikkelen, i det dedikerte avsnittet “SolidRegister”.
Her har vi samlet noen sentrale begreper som kan være nyttige for deg dersom du ønsker å vite mer om sykkelregistrering og forsikringer:
SolidRegister er en nasjonal database der man kan registrere sykkelen sin. Her oppgir du informasjon som kan bidra til å identifisere sykkelen, hvilket vil gjøre den sporbar og på den måten fungere som et hjelpemiddel for deg og politiet dersom du blir utsatt for sykkeltyveri.
Ved kjøp av brukt sykkel må eierskifte meldes i SolidRegisteret. Dette for gjøre det enklere og tryggere å søke, spore, kjøpe eller selge sykler.
I Norge har vi flere FG-godkjente sykkelregistre: Bikemember, NAF, Bikefolder og Solid. At disse er FG-godkjente, betyr at de er blitt evaluert og kvalitetssikret av en uavhengig akkreditert tredjepart. Registermarkedet er åpent for alle som ønsker å tilby sykkelregistrering som en del av tjenesten de selger, men kun de som tilfredsstiller FGs kvalitetskrav, vil kunne markedsføre tjenesten som FG-godkjent.
Et tyveriforebyggende oblat er en lapp sykkelen din blir merket med dersom du registrerer den i et sykkelregister. Oblatet er tilknyttet rammenummeret på sykkelen din, og gjør den dermed lettere å spore dersom den blir borte, selv dersom oblatet blir revet av.
Mikromerking er en form for skjult merking utviklet av tyverisikringsselskapet Securmark. Den sikrede gjenstanden blir sprayet med en væske som inneholder tusenvis av unike mikromerker, og étt slikt merke er nok til å finne rettmessig eier. Mikromerker kan kun leses av med spesialutstyr, som benyttes av blant annet politi og tollvesen.
Heleri er et straffbart lovbrudd som innebærer at man bevisst profiterer på selg, kjøp, pant eller bruk av stjålet gods. I Norge er sykkelheleri straffbart med alt fra bøter til opptil to års fengsel.
Rammenummer, eller serienummer, er et ID-nummer som er preget inn i metallet på de aller fleste sykler. Har du kjøpt deg ny sykkel fra en profesjonell sykkelforhandler, vil rammenummeret stå i papirene du fikk med sykkelen. Har ikke sykkelen din et rammenummer, vil det ifølge Vegtrafikkloven ikke være mulig å forsikre den.
Egenandel i forbindelse med forsikring er en forhåndsbestemt kostnad som du selv er ansvarlig for å betale dersom du søker om erstatning som følge av tyveri eller skade på sykkelen din.
En elsykkel er en sykkel med en fastmontert hjelpemotor. I Norge kan elsykler kjøre i opptil 25 kilometer i timen, og dersom denne fartsgrensen overskrides, vil sykkelen teknisk sett regnes som en moped.
Siden sykkelregistrering som en tjeneste ble utviklet, har det blitt drevet både av danske Falck og av norske Securmark. I 2017 ble driften overtatt av forsikringsselskapet Solid Insurance, og i 2020 kjøpte Solid Insurance Securemarks sykkelregister og opprettet Solid Register, Nordens største sykkelregister. I tillegg finnes det nå NAF Sykkelregister og et nytt sykkelregister drevet av tidligere Falck-medarbeidere, kalt Bikemember. Per i dag har Solid-registeret eksistert i nærmere 30 år, og formålet er det samme i dag som den gang da – å redusere antall sykkeltyveri, virke avskrekkende for helere, og øke sannsynligheten for tilbakelevering av forsvunnet sykkel til rettmessig eier. Den eneste forskjellen på datidens og dagens virksomhet, er at registrering, søking, sporing, eierskifte og lignende er enklere å forholde seg til ettersom alt er samlet i én database.
Registrerte du sykkelen din før 2020, da registrene ble slått sammen? Ta det med ro – du trenger ikke å foreta deg noe spesielt, da SolidRegister ser til at alle eksisterende sykler i systemet blir overført til det nye registeret. Det eneste du behøver gjøre, er å logge inn og bekrefte overføringen av innloggingsinformasjonen din, da Solid ikke kan overføre informasjon om BankID av sikkerhetsmessige årsaker. Er du usikker på varigheten og gyldigheten til registreringsbeviset ditt, kan du enkelt sjekke registreringsdetaljene dine inne på brukerkontoen din.
Å registrere sykkelen din i SolidRegister er kanskje det som med høyest sannsynlighet vil kunne gjenforene deg og sykkelen din dersom den blir stjålet. Med ett felles nordisk register er det nemlig mye lettere for både politi og forsikringsselskap å koble hver sykkel sammen med riktig eier. Selv om FG-godkjente sykkelregistre er av den typen som koster penger, er fordelen her at forsikringsselskap ofte tilbyr en god pakkepris dersom man vil registrere og forsikre sykkelen samtidig. Er du medlem i Politiets fellesforbund, for eksempel, kan du få halv pris på sykkelregistrering hos SolidRegister. Er du nysgjerrig på hva det innebærer og hva du kan tjene på det? Les mer inne på Politiforbundets nettsider.
Ved å registrere sykkelen din i SolidRegister er du på god vei mot å tyverisikre sykkelen din, men hva med plutselige skader og kostnader som følge av kollisjon, utforkjøring, eller hærverk? Da kan det å forsikre sykkelen være en god løsning. Det er finnes flere forsikringstyper på markedet, og mange av disse egner seg spesielt godt til spesifikke sykkeltyper og spesifikk sykkelbruk. Hvilken forsikringstype som kan lønne seg å investere i for akkurat deg, kommer an på hvilken sykkel du har, hvor mye den koster, hva du bruker den til, og hvor ofte du bruker den. Visste du for eksempel at man i noen tilfeller må mopedforsikre elsykkelen?
Ikke alle er klar over at innbo- og reiseforsikringer kan gi god dekning, om ikke full erstatning, ved sykkeluhell eller tyveri. Slike forsikringer tilbys av mange selskap, blant andre Gjensidige, If, Storebrand og Tryg, og av de aller fleste banker. I noen tilfeller kan man få reiseforsikring med på kjøpet ved bruk av andre tjenester, som for eksempel hvis man har kredittkort.
Å tegne en sykkelforsikring trenger ikke alltid å lønne seg, særlig ikke dersom du allerede har god dekning på sykkelen gjennom innbo- eller reiseforsikring. Kartlegg behovene dine før du bestemmer deg hvilken forsikring du vil gå for – så slipper du unødige kostnader.
For at du skal ha rett på erstatning ved tyveri- eller skader, er det greit å merke seg at det da er visse krav som må tilfredsstilles:
Enten du er forsikret eller ei, vil et eventuelt sykkeltyveri hverken være spesielt hyggelig eller direkte tidsbesparende. Det er flere store og små grep du kan gjøre for å forhindre at sykkelen din motvillig blir med en annen hjem. Her har vi samlet noen av våre beste tips og råd mot sykkeltyveri:
Følger du disse rådene, og i tillegg registrerer og forsikrer sykkelen din med en passende forsikring, vil du med stor sannsynlighet slippe å tømme lommeboka som dersom uhellet er ute. Tar du i tillegg vare på alle kvitteringer – både for selve sykkelen og for eventuelt ekstrautstyr, vil det kunne utgjøre en vesentlig forskjell i erstatningssaker.
Ønsker du pristilbud på sykkelregister, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg