Vil du vite mer om reiseforsikring for unge? I denne guiden forteller vi deg om hva reiseforsikringen egentlig dekker, hvilke forsikringer som er lure å ha i tillegg, hvor lenge du kan benytte foresattes forsikringer, og mye mer. Lurer du på om tannlegebesøk i utlandet dekkes av reiseforsikringen? Og hvilke rettigheter har du når du reiser i Europa? Les denne guiden, så vet du hvordan du skal forholde deg til reiseforsikring for unge!
Ønsker du hjelp med reiseforsikring ung, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Mange unge er glad i å reise og reiser mye. 20-årene er spesielt kjent for å være tiden hvor man skal reise mye og utforske verden; men det er ikke bare utenlandsreiser som som går under definisjonen å reise, hvis man forholder seg til reiseforsikringenes forklaringer. Dersom du er ung og student, reiser du nok mye frem og tilbake fra forelesninger, møter med kollokviegruppa, hjemmefester, møter med studentorganisasjoner; for ikke å snakke om all tiden du tilbringer utenfor hjemmet totalt! Og bare det å oppholde seg utenfor hjemmet går faktisk under definisjonen å reise.
Reiseforsikringer for unge er sjelden forsikringer som står helt alene; det er svært vanlig at de inngår i en pakke som inkluderer flere ulike forsikringer. Det mest vanlige er at innbo også inkluderes i dette, for å gjøre forsikringen billigst mulig for unge - og da spesielt studenter, som bruker å ha veldig trang økonomi.
Prisen på reiseforsikring for unge ligger vanligvis på 900 til 1.500 kroner i året, som vil si at man betaler rundt 70 til 120 kroner i måneden. Om man legger til andre forsikringer eller kjøper reiseforsikringen som en del av en pakke som inkluderer innbo, kan prisen stige med noen hundre kroner i året. Det er stor forskjell på hvilke selskaper som har egenandel, men vanligvis ligger ikke egenandelen på mer enn rundt 500 kroner per tilfelle. Eksempler på selskaper som ikke har egenandel er Sparebank 1, Storebrand og Tryg.
Kort sagt dekker reiseforsikring deg hele året, og fornyes automatisk hvert år. Det er vanlig at den er tilordnet aldersgruppen 18 til 34 år, men enkeltselskaper kan ha unntak. Mer om hva reiseforsikring for unge egentlig inneholder, skal vi komme tilbake til senere i artikkelen.
Dersom du ikke har sett på reiseforsikringer før, kan det dukke opp mange ord du ikke har vært borti før, eller som du ikke har hørt om i forsikringssammenheng før.
Innbo er løse gjenstander som oppbevares i boligen din - alt fra pensumbøkene dine til hyllene bøkene står på. Innboforsikring er ofte inkludert i forsikringspakkene for unge, sammen med reiseforsikring og ulykkesforsikringer.
Egenandel er den andelen du betaler av egen lomme når du søker om erstatning fra forsikringsselskapet (altså å innløse forsikringen), på samme måte som egenandel når du for eksempel skal til legen. Reiseforsikringer har vanligvis ingen egenandel, men forsikringer som selges sammen med reiseforsikringer, kan ha egenandel. Jo høyere egenandel du godtar, jo billigere blir forsikringspremien per måned eller år.
Reisegods er rett og slett de gjenstandene du har med deg når du drar hjemmefra.
Forsikringspremie (eller bare premie) er den summen du betaler inn til forsikringsselskapet, for å holde forsikringsavtalen gående. Det betales inn på en månedlig eller årlig basis.
Dekningsgraden omhandler hvor mye reiseforsikringen gir i erstatning, eller hvor mye den dekker. Hvor mye du betaler i premie, påvirker hvor stor dekning du får.
Forsikringspolise er selve avtalen som blir inngått mellom deg og forsikringsselskapet, og inkluderer vilkårene til avtalen.
Det finnes mange forskjellige reiseforsikringer for unge, men ulikhetene mellom dem er ikke så veldig store. Basisen for de fleste er at de gjelder aldersgruppen 18 til 34 år, og at de gjelder uansett om du skal på treningssenter eller på tur til utlandet. Forsikringspakkene som er aktuelle for unge, inkluderer vanligvis flere ulike forsikringer, som nevnt tidligere, men du kan selv velge hvilke du har et ønske om å inkludere og hvilke du vil velge bort.
Reiseforsikringer dekker deg vanligvis inntil 45 dager fra reisestart, men enkelte selskaper, som Storebrand og Gjensidige, kan utvide reisedagene til 90 eller 120 dager om du planlegger lengre opphold. Om du ønsker dekning for opptil 120 dager med reise, kan forsikringspremien bli høyere.
Først skal vi ta for oss selve reiseforsikringen. Felles for de aller fleste reiseforsikringene er at de dekker følgende punkter:
Innboforsikring er den aller vanligste forsikringen som inkluderes i samme pakke som reiseforsikring for unge. Den dekker alle løse gjenstander i boligen din, uansett om du eier eller leier. Sammen med reiseforsikring er det en av de viktigste forsikringstypene en person kan ha.
Ulykkesforsikring beskytter deg fra uhell som ikke er forårsaket av større hendelser, som naturkatastrofer og brann. Med ulykkesforsikring er du beskyttet dersom du skulle være så uheldig å knuse brillene dine eller andre slike småting med en høy prislapp.
Rettshjelp er et viktig tillegg som ofte er en del av forsikringspakken, for eksempel for innbo eller bil. Den sikrer deg advokatbistand (og -rådgivning) enten kostnadsfritt eller til en billigere penge, i sammenheng med den aktuelle forsikringen, dersom du havner i en situasjon hvor du trenger dette. De fleste slike forsikringer dekker kun egne kostnader til advokat, men noen dekker også idømte sakskostnader hvis man taper den aktuelle saken.
Tannlegebesøk dekkes også av en del forsikringer, deriblant visse hos Sparebank 1, dersom tannlegebesøket skyldes en ulykke.
Reiseforsikring for unge er en av de viktigste forsikringene du kan velge, og ikke bare fordi de ofte selges i pakker med andre viktige forsikringer til en billig penge. Alt kan skje når man er ute på tur; man kan bli utsatt for ran, bilulykker, og andre hendelser som kan skade både deg og gjenstandene dine. Med dette i bakhodet er det lurt å ha en forsikring som sikrer deg og det du eier, utenfor husets fire vegger.
Reiseforsikringer for unge har også den fordelen at det ikke hersker krav om at reisen må være av en viss lengde for at forsikringen skal gjelde. Å dra til treningssenteret et kvartal fra boligen din telles faktisk som en reise på lik linje med bilturen over grensa til Sverige eller venninneturen til Syden. Enkelt sagt så gjelder reiseforsikringen fra det øyeblikk du går ut ytterdøra og lukker den bak deg! Ingen reise er for kort, og det skal mye til å overgå de øvre begrensningene for varighet og lengde så lenge du holder deg innenfor de gitte regler for tid og opphold (dersom du reiser til utlandet).
Under reisen så er ikke bagasjen din bare beskyttet ved tyveri og skade, den er også beskyttet mot andre former for trøbbel. Det hender jo iblant at bagasje blir sendt til feil flyplass eller gjenglemt på flyplassen der du startet reisen. Selv om den forhåpentligvis kommer frem til slutt, kan det være at du må vente i alt fra flere dager til flere uker før du får den igjen. Reiseforsikringer har egne ordninger i slike tilfeller, hvor de ofte gir deg opptil 5.000 kroner i kompensasjon, slik at du får dekket det essensielle mens du venter på kofferten med tannbørsten og de ekstra sokkene.
Noe som har blitt svært relevant de siste par årene, er reiseforsikringer som gir erstatning for reiser som du har måttet avbestille av ulike årsaker. Som oftest gjelder det kun dersom avbestillingen skyldes akutt sykdom hos deg eller hos medreisende, som i dette tilfellet oftest kun kan gjelde én medreisende eller familie og barn, men her varierer forsikringsbetingelsene i stor grad.
Sykehusopphold og alt av behandling kan raskt bli dyrt, alt ettersom hvilket land du befinner deg i. Heldigvis gir de fleste reiseforsikringer ubegrenset dekning for behandling av akutt sykdom. Flere selskaper, deriblant Gjensidige, dekker også reise og opphold for inntil 2 personer, om du trenger at noen reiser ned for å støtte deg eller hjelpe deg mens du er på sykehus.
USA som reisemål er et bekymringspunkt for mange spesifikt fordi helsesystemet deres er veldig forskjellig fra det norske og på ingen måte gratis. Dersom du er bekymret for at en uforutsett legeregning i USA kan gjøre at du går personlig konkurs, så har vi heldigvis en gladmelding til deg: De fleste forsikringsselskapene tilbyr egne reiseforsikringer som dekker det nødvendige av helsetjenester i USA, uten at du trenger å betale noen egenandel. Så lenge du følger reglene for oppholdstid og -lengde i utlandet, er det ingenting som står i veien for at du skal få helsehjelpen du trenger mens du oppholder deg i USA, uten at det må koste deg en formue.
Kanskje lurer du nå på hvilke andre forsikringer som er aktuelle for deg som er ung og/eller student? Eller er du nysgjerrig på hvilke forsikringer som finnes der ute, etter å ha innsett at det er mer å velge mellom enn du var klar over? For å gjøre det lettere for deg å komme i gang, skal vi se på noen alternativer som er gode tillegg til reiseforsikringen:
Til å begynne med skal vi se på noen forsikringer som gjelder enkeltobjekter. Noen selskaper, som for eksempel Eika, inkluderer ikke mobil og laptop i reiseforsikringen sin, siden det har blitt mer og mer vanlig at man for eksempel kjøper mobilforsikring samtidig som man kjøper mobilen.
Her er en kort oversikt over forsikringer som kan være lurt å kjøpe utenom reiseforsikringen:
Innboforsikring er som oftest inkludert i forsikringspakker myntet på unge, men om du velger å kjøpe reiseforsikring separat, vil vi likevel anbefale at du kjøper innboforsikring i tillegg.
Livsforsikring er et engangsbeløp eller en regelmessig utbetaling som gis til dine etterlatte, slik at de får økonomisk støtte etter at du er borte. Som ung er det veldig lett at man kjenner på en følelse av at man er udødelig, og det kan være vanskelig å forestille seg hva som skjer i verden etter man er død. Mange unge tenker derfor ikke på livsforsikring, men dersom du har samboer/ektefelle eller barn (eller har planer om dette i nær fremtid), kan livsforsikring gjøre en stor forskjell.
Uføreforsikring kan være noe av det siste du tenker på å anskaffe deg, men om det verste skulle skje og du blir varig ufør, vil hvorvidt du har denne forsikringen eller ei, være med på å bestemme hvordan hverdagen din blir seende ut i lang tid fremover - kanskje til og med for resten av livet ditt. Flere og flere unge blir uføre nesten før de i det hele tatt er ute i arbeid, så dette er en forsikring som er viktig å ha sammen med reiseforsikringen.
Avslutningsvis skal vi se på noen gode tips som du bør ha i bakhodet mens du leter etter den perfekte reiseforsikringen for deg.
Aldersgruppen som reiseforsikring for unge er ment for, inkluderer unge voksne i aldersgruppen 18 til 23. For deg som er i denne aldersgruppen, er det viktig å vite at forsikringene til dine foresatte kan dekke deg en stund etter at du har fylt 18. Det vanlige er at forsikringer som reise og innbo også gir dekning til forsikringstakerens barn, frem til barna er mellom 21 og 23 år. Hvorvidt forsikringen gjelder ut året man fyller 21 eller året man fyller 23, er forskjellig fra selskap til selskap. Vi anbefaler at du spør dine foresatte om dette, slik at du ikke blir “dobbelt” forsikret.
Selv om det selvfølgelig er viktig å ha reiseforsikring, kan det være nyttig for deg å vite at du har rett på legehjelp i EU/EØS-land på samme måte som du har i Norge. Det betyr også at du får det dekket av Helfo, så sant det er en type behandling som også dekkes i Norge. Det vil ikke nødvendigvis si at du får samme type behandling som i Norge, eller en behandling som holder samme standard, men du har rett på behandling hvis du trenger det. Reiser i forbindelse med behandling dekkes derimot ikke av Helfo, så det er likevel lurt å ha reiseforsikringen i bakhånd. Medisinsk hjelp hos private aktører dekkes heller ikke av Helfo, men kan dekkes av reiseforsikring.
I løpet av årene med koronapandemi har du kanskje ikke beveget deg ut av huset (for ikke å si landet) i like stor grad som du gjorde før. Reiseforsikring føles kanskje ikke like relevant da, spesielt dersom du tenker at reiseforsikring bare gjelder utenlandsreiser. Men nå har samfunnet begynt å åpne opp igjen, både innenlands og utenlands, og du er kanskje oftere innom forelesningssaler, festlokaler, biblioteker og fotballtreninger enn det du har vært tidligere - kanskje planlegger du til og med en utenlandsferie til sommeren? Med reiseforsikring for unge blir reisen din tryggere, uansett destinasjon!
Ønsker du hjelp med reiseforsikring ung, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg