Lurer du på hva en utleieforsikring koster? I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om prisen på ulike utleieforsikringer. Vi tar blant annet for oss prisen på utleieforsikring til bolig, men også utleieforsikringer til båt og bobil vil bli gjennomgått. Hva burde være et absolutt minstekrav når du leier ut? Hva dekker de ulike variantene av utleieforsikring, og er det kun utleier som burde være forsikret, eller bør også leietaker forsikre seg mot eventuelle uforutsette utgifter? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på utleieforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En utleieforsikring til bolig koster alt fra rundt hundrelappen i måneden til noen hundre kroner, men man kan få det så billig som til rundt 500 kroner i året om man kombinerer det med boligforsikring eller innboforsikring.
Forsikringsselskapene tilbyr både en standard og utvidet variant av utleieforsikringen, noe som gjør at du også kan spare flere hundre kroner i året ved å velge den varianten som passer best for deg. Med “best” mener vi her en rimelig variant som også har den dekningen du er ute etter. Om du stusser over at forsikringspremien her ikke er høyere, er det fordi hovedpoenget med denne forsikringen er å dekke eventuelle ekstrakostnader eller -utgifter som ikke kan trekkes fra depositumet til leietaker. Om leietaker for eksempel ødelegger en sofa eller ikke betaler husleien, kan du som utleier simpelthen melde fra om dette og kreve erstatning fra leietaker. Om leietaker nekter å betale eller nekter deg å trekke summen fra depositumet, kan du ta saken til forliksrådet eller Husleietvistutvalget og (forhåpentligvis) få medhold i å trekke erstatningssummen fra depositumet. Skulle det derimot forekomme ødeleggelser av større omfang, for eksempel om leietaker med venner ramponerer stua under en fest, er det lurt å ha forsikring som også dekker tilfeller der depositumsbeløpet ikke er nok.
Boliger er langt fra det eneste vi mennesker pleier å leie ut, og det finnes utleieforsikringer for mye annet også, derunder bobiler, biler og båter. Grunnet covid-19 har markedet for utleie av slike eiendeler og boenheter hatt en enorm ekspansjon de siste to årene. Med økt utleiefrekvens øker også sannsynligheten for skader på den eiendelen man leier ut. Lurer du på hva prisen på bobil- eller båtforsikring ligger på? Her kommer en oversikt over hvilke priser du kan forvente:
Bobilforsikring: Du kan velge mellom ansvars-, delkasko-, kasko- og toppvarianten hos de fleste forsikringsselskapene. Dette er de samme fire variantene som gjelder for alle kjøretøy på norske veier. Men både forsikringspremiene, vilkårene og hva de ulike forsikringene dekker, vil variere. Prisen på en bobilforsikring ligger et sted mellom noen få tusen kroner i året og flere titalls tusener. For at du skal få en konkret pris, må du føre opp hva slags bobil du har, hvor langt den har kjørt, hvilken stand den er i, og så videre. Toppforsikringen kan ofte dekke utleie i tillegg, noe den grunnleggende ansvarsforsikringen ikke gjør. Om forsikringen ikke dekker skader som andre påfører ditt kjøretøy, kan utleie i verste fall bli veldig dyrt. Husk at hvis du skal leie ut bobilen din, må du også avtale egenandel ved eventuelle skader og klargjøre hvor mange kilometer kjøring utleieforholdet skal omfatte. Sjekk også leietakers førerkort: Klasse B gjelder for bil med totalvekt opptil 3.500 kg, mens du med C1 (for tyngre kjøretøy) har lov til å kjøre bil med tillatt totalvekt 7.500 kg. Her kan også den såkalte “campingvognregelen” komme godt med.
Båtforsikring: En båtforsikring pleier å koste mellom 5.000 og 10.000 i året. Om du har en båt av stor og sjelden art, vil prisen på forsikringen koste deretter. Det er ikke unormalt å måtte betale rundt 30.000 for en slik forsikring. Ikke alle forsikringene dekker utleie, derfor er det viktig å lese seg nøye opp på hva de ulike selskapene dekker og ikke dekker. Mange forsikringsselskaper har gunstige tilleggspakker for leasing og utleie med god dekningsgrad. De dekker som regel hel- og delskader på båten samt bergingsomkostninger og kollisjonsansvar og kan hos flere aktører utvides til å omfatte ansvar for passasjerer. Ellers kan utleie ende opp med å bli en veldig dyr affære, dersom skader eller tap inntreffer og du ikke er forsikret gjennom din opprinnelige forsikring.
Å stille som utleier eller leietaker av en bolig skal være, og er, som regel en enkel og lettfattelig prosess, likevel er det visse faktorer man bør være oppmerksom på slik at man unngår uklarheter som potensielt kan føre til at én part må betale dyre summer. Mesteparten av dette går det an å løse med enkle grep, og her spiller utleieforsikring en viktig og betryggende rolle. For at du skal unngå de vanligste feilene, har vi under ført opp faktorer som kan være avgjørende med tanke på kostnad for utleieforsikring.
For utleier:
For leietaker:
I tillegg til de mange ulike variablene som bestemmer prisen på en utleieforsikring, opererer forsikringsselskapene gjerne med to eller tre ulike varianter av samme forsikring. Forsikringsselskapet Gjensidige samarbeider for eksempel med Huseie.no, hvor det er er mulig å velge mellom tre ulike varianter av utleieforsikring med premium, basic og business som de tre alternativene. Basic-pakken ligger på rundt hundre kroner i måneden og premium-pakken på cirka 170 kroner. Generelt sett skiller vi mellom utleieforsikringer som dekker et absolutt minimum, de som dekker litt mer, og «toppmodeller» som forsikrer deg mot mer eller mindre alt som kan skje. Tryg, If og Storebrand er blant de andre aktørene som også tilbyr utleieforsikringer tilsvarende Gjensidiges. Her kommer en liste over hva de som regel pleier å dekke:
Den rimeligste varianten av utleieforsikring dekker ofte:
Toppmodeller dekker som regel alt over, samt:
Det finnes også ulike varianter av skadeforsikringer som kan være aktuelle å ha for bobil og båt, i kombinasjon med utleieforsikring. Her kommer en oversikt over hva de ulike dekker.
Den rimeligste varianten av bobilforsikring bruker å dekke:
Toppmodellene pleier å dekke alt over, samt:
De rimeligste variantene for båtutleie dekker som regel:
Toppmodellene av båtutleieforsikring dekker alt over, samt:
Prisforskjellene på de ulike utleieforsikringene av bolig er relativt liten sammenlignet med andre forsikringer. Når det er sagt, er det fremdeles noe å spare ved å velge den riktige varianten av forsikringen. Det som potensielt fører til store prisforskjeller, er om du velger en forsikring som ikke har dekning for det som blir tapt eller skadet under utleieoppholdet.
Prisene på utleieforsikringer til båt kan derimot variere i større grad enn ved bolig. En av grunnene til det, er at flere forsikringer tillater deg å leie ut båten på den eksisterende forsikringen du allerede har. Merk: dette gjelder ikke alle variantene av båtforsikring, så om utleie ikke er dekket av forsikringen, må en separat forsikring skaffes til det spesielle formål.
Prisforskjeller på utleieforsikring til bobil varierer i samme grad som båt. Din eksisterende forsikring kan dekke eventuelle skader ved utleie, men i de fleste tilfeller må du tegne en grundig tilleggsforsikring til en ekstra kostnad. Dette kan selvsagt gjøre forsikringen betydelig dyrere, men tilleggsavtalene er gjerne tidsbegrenset slik at du kun trenger å betale for dem mens du faktisk leier ut bobilen (eller båten).
Vi har allerede vært innom flere faktorer som gjør at du kan spare penger, men for å gjøre det hele enda mer oversiktlig gir vi deg her en liste med de lureste tipsene og triksene. Noen punkter vil være råd som gjør at du unngår ekstra kostnader, andre vil være generelle råd for å spare penger:
Hvordan spare penger som leietaker:
Hvordan spare penger som utleier:
Her kommer vi med noen stalltips helt til slutt, som du kan ta med på veien mot utleieforsikring:
Om du trenger utleieforsikring eller ikke, kommer an på dine omstendigheter som utleier samt din livssituasjon og alt som hører med. Kjenner du vedkommende du skal leie ut til og dere har en god relasjon, tenker du kanskje at det ikke er verdt det. Men husk at et utleieforhold kan gi grobunn for mange konflikter du kanskje aldri hadde sett komme på forhånd. Skal du derimot leie ut til vilt fremmede, er det flere argumenter som støtter å kjøpe en slik forsikring. Uansett hvordan din utleiesituasjon er, må du være klar over at det alltid vil være en risiko for skader som brann, tyveri o.l. Det er på sett og vis et sjansespill å ikke ha forsikring, selv om man til syvende og sist må veie for og imot selv. Vi håper rådene og de ulike oversiktene i denne artikkelen belyser det du har lurt på og gjør valget enklere!
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg