Lurer du på hva trafikkforsikring koster? I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om de ulike prisene som forekommer og hva som dekkes. Hva innebærer egentlig denne forsikringen, hvordan betaler du den, og hva er den såkalte trafikkforsikringsavgiften? Vi forklarer også hvordan du tegner trafikkforsikring, hvor lenge den gjelder, og hvilke kostnadsposter du ikke kommer utenom. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på trafikkforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Først og fremst er det essensielt å nevne at trafikkforsikring er noe alle biler med skilt er nødt til å ha. Trafikkforsikring er nemlig et annet ord for det de fleste kaller ansvarsforsikring, som igjen er den obligatoriske forsikringen alle bilførere er pliktige å tegne for kjøretøy som skal ferdes på veien. En del av denne forsikringen er den såkalte trafikkforsikringsavgiften, som tilsvarer det som tidligere het årsavgift på bil. Navneskiftet fant sted i 2018, og i tillegg ble det avgjort at avgiften skal innkreves av forsikringsselskapene og ikke betales inn til staten direkte én gang i året. Heretter følger den forsikringsinnbetalingene dine på hvert enkelt kjøretøy du eier. Den skal betales så lenge den obligatoriske ansvarsforsikringen din gjelder, og den beregnes heretter per døgn kjøretøyet ditt er ansvarspliktig i henhold til Bilansvarsloven. Betaler du eksempelvis ansvarsforsikring til forsikringsselskapet ditt én gang i kvartalet, skal trafikkforsikringsavgiften følge samme betalingsmønster.
I denne artikkelen skal vi ha hovedfokus på trafikkforsikringsavgiften. Hvis du vil vite mer om trafikkforsikring, også kalt ansvarsforsikring, se vår dedikerte artikkel om dette emnet, eller vår artikkel om hva ansvarsforsikringen koster!
I Norge kjører det et utall forskjellige kjøretøy på veiene, og prisen på trafikkforsikringen din, altså ansvarsforsikringen, varierer i stor grad etter hva slags kjøretøy du eier og hva slags sjåfør du er. Her spiller bilmodell, kjørelengde, sjåførens alder og kjørehistorikk viktige roller. Trafikkforsikring kan koste fra 1.000 til rundt 5.000 kroner i året, og her varierer prisene enormt fra ett forsikringsselskap til et annet. Prisen på trafikkforsikringsavgiften, derimot, er lik for alle kjøretøy av en viss type, og varierer kun basert på faktorer som vekt, kjøretøyklasse og drivstoff.
Her kommer en oversikt over de ulike satsene for trafikkforsikringsavgiften:
Biler under 7.500 kg: Per dag koster denne 8,40 kroner og på ett helt år blir det rundt 3.000 kroner.
Biler under 7.500 kg, diesel uten fabrikkmontert partikkelfilter: Per dag koster denne 9,80 kroner, noe som gjør at den koster cirka 3.500 kroner i året.
For kjøretøy med vekt på 7.500 kg eller mer må du betale vektårsavgift til Skatteetaten. Du skal altså ikke betale trafikkforsikringsavgift for slike kjøretøy.
Motorsykkel: Per dag koster denne 5,85 kroner, noe som gjør at den koster rundt 2.100 kroner i året.
Veteranbil, moped, traktor og taxi: Koster 1,36 kroner per dag, noe som gjør at den koster rundt 500 kroner i året.
Elbil og el-motorsykkel: Denne koster 5,85 kroner per dag, som vil si at den koster rundt 2.100 kroner i året.
Det er viktig å være klar over at denne forsikringen skal betales så lenge du har ansvarsforsikring og skilter på kjøretøyet ditt. Bøtene du må tåle om du ikke betaler denne forsikringen, er langt høyere enn forsikringen i seg selv. For en personbil er gebyret på hele 150 kroner dagen.
Prisen på trafikkforsikringsavgiften blir altså bestemt av hvilket kjøretøy du skal kjøre samt antall dager kjøretøyet står som ansvarsforsikret av deg. Prisen er gitt av staten. Det vil si at den eneste faktoren som egentlig spiller inn på prisen, etter at du har bestemt deg for hvilket kjøretøy du skal forsikre, er hvor lenge du står som eier av kjøretøyet og hvor lenge du ønsker å ansvarsforsikre det. Det er likevel greit å være klar over et par ting som gjør at man slipper å betale unødvendige summer.
Faktorer det kan være kjekt å kjenne til:
Prisene på trafikkforsikringsavgiften endres nokså hyppig. Siden 2019 har trafikkforsikringsavgiften blitt oppjustert hele tre ganger, og dette kommer mest sannsynlig til å fortsette grunnet inflasjon.
Elbil/eiere har lenge kunnet betale en vesentlig lavere avgiftssum enn eiere av bensin- og dieselbiler. Men nå som flere og flere kjøper seg elbil, er det ikke utenkelig at denne avgiften etter hvert vil øke, noe det kan være greit å ha i bakhodet så man ikke beregner å kunne spare penger for så å bli negativt overrasket.
Trafikkforsikringsavgiften kommer, i motsetning til trafikkforsikringen, ikke i ulike typer eller varianter. Det eksisterer bare én avgift for det spesifikke kjøretøyet du kjører. Alle som for eksempel kjører en personbil som veier under 7500 kg, betaler samme trafikkforsikringsavgift. Under følger en liste som tar for seg ulike typer og begreper du burde kjenne til.
Noen detaljer du kanskje ikke var klar over:
Grunnen til at avgiften nå blir hentet inn på en annen måte, er i hovedsak at bileiere skal ha større fleksibilitet med tanke på når de må betale avgiften, og at summen per gang skal være mindre. Staten slipper dermed også å sende ut fakturaer til alle som eier ett eller flere kjøretøy.
De fleste forsikringsselskaper tilbyr ulike priser på ulike forsikringer. Derfor er det ofte viktig å finne ut hvilket selskap som passer deg og dine vilkår best. Trafikkforsikringsavgiften skiller seg ut på den måten at beløpet er det samme uansett hvilket forsikringsselskap du måtte benytte for å betale avgiften. Trafikkforsikringen er en ganske annen historie. Her kan prisene variere enormt: mange forbrukere melder om prisforskjeller på flere tusen kroner fra ett selskap til et annet. Det er derfor viktig å sammenligne flere aktører for å sjekke hvilke tilbud de kan gi nettopp deg. Les gjerne vår guide til ansvarsforsikring og vår artikkel om priser på ansvarsforsikring for mer informasjon, samt våre artikler om bilforsikring generelt og hvilke priser man kan forvente når man tegner bilforsikring eller kaskoforsikring.
Blant forsikringsselskapene som tilbyr trafikkforsikring, og dermed også kan innkreve trafikkforsikringsavgift, finner vi:
Forsikringsselskapene som innkrever trafikkforsikringsavgiften, må ha en avtale med Trafikkforsikringsforeningen.
Prisen på trafikkforsikring/ansvarsforsikring baserer seg på ulike faktorer, som igjen skaper ulike prisforskjeller. Disse faktorene kan være alt fra din opptjente bonus (primært på grunn av sikker kjøring og null skader) til hvilken bil du kjører, og ikke minst hva slags sjåfør du er, og hvor mye kjøreerfaring du har. Trafikkforsikringsavgiften baserer seg derimot ikke på slike faktorer, men på døgnsatser, noe som vil si at alle eiere av elbiler i Norge, for å ta et eksempel, betaler samme døgnsats uavhengig av alder, biltype eller opptjent bonus.
Har du bil, motorsykkel eller et annet kjøretøy som brukes på veien, må du ha trafikkforsikring, og du må betale trafikkforsikringsavgift. Forsikringsselskapene opererer som sagt med fastpriser når det gjelder denne avgiften, og det eneste du kan gjøre for å slippe unna avgiften, er ved å ikke lenger være eier av en motorvogn. Har du et kjøretøy du ønsker å beholde, men for tiden ikke bruker og derav ønsker å slippe betale avgift på, kan du fjerne skiltene av bilen, for så å sende inn denne opplysningen til Statens vegvesen. Om dette blir gjort er det viktig å vite at skiltene må på igjen før du skal ferdes på offentlige veier.
Du har to valg dersom du vil spare penger. Det første er å bytte kjøretøy. Nå om dagen er det flere og flere som velger elbil fremfor en diesel- eller bensindrevet bil. Ved å bytte til elbil sparer du cirka 1.000 kroner i året, i tillegg til alle andre goder som følger med det å være elbileier. Det andre alternativet er som sagt å selge bilen. Om situasjonen er den at man eier flere biler og ønsker å redusere avgiftene man må betale, kan man stille seg spørsmålet om man faktisk trenger flere kjøretøy eller om det holder med ett.
Trafikkforsikring og trafikkforsikringsavgift er pålagt for å kunne kjøre lovlig i Norge. Er du så uheldig å krasje uten at du har denne lovpålagte forsikringen, kan det koste deg veldig dyrt. Er skaden av et lite omfang, kan du være heldig og slippe unna de største erstatningskravene, men skulle du totalødelegge et annet kjøretøy eller, enda verre, påføre én eller flere mennesker skader, kan du potensielt bli gjeldsslave resten av livet. Dette er altså en risiko som på ingen måte lønner seg!
Grunnen til at vi i Norge må ha trafikkforsikring, er at skader på og tap av andres kjøretøy og eiendom, og ikke minst erstatning for personskader, skal dekkes av den parten som er skyldig i uhellet, og det er ikke gitt at den skyldige faktisk kan dekke disse utgiftene, altså må man tegne forsikring for å helgardere seg i tilfelle man selv havner i en slik situasjon. Skulle du som bilfører krasje med en annens bil, vil trafikkforsikringen dekke utgiftene som følger av skadene du påfører den andre parten, men ikke dine egne. Forsikringen har altså svært begrenset dekning for deg og ditt kjøretøy, skulle du være skyld i et trafikkuhell, så om du ønsker en forsikring som også gir dekning for ditt eget kjøretøy, må du gå til innkjøp av det som heter kasko- eller delkaskoforsikring.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg