Lurer du på hva boligkjøperforsikring koster? Tenk deg at du har kjøpt drømmeboligen, men så oppdager du at alt ikke er som det skal. Da kan en boligkjøperforsikring hjelpe deg. I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om prisen på en boligkjøperforsikring, inkludert hva en slik forsikring dekker, hvorvidt den er nødvendig eller ikke, og hvilke alternativer som finnes der ute. Vi gir deg også tips til hvordan du kan spare noen kroner. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på boligkjøperforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En boligkjøperforsikring er en forsikring som dekker rettslig bistand ved erstatningskrav som følge av oppdagede feil eller mangler under og etter kjøp av bolig. Denne forsikringsformen kan ligge på ca. 4.000 kroner i totalkostnad, men prisen også komme helt opp i 11.000 kroner, avhengig av boligtype og forsikringspakke.
Hvis du oppdager noe galt ved boligen du har kjøpt, har du som boligkjøper rett til å klage på boligen i inntil fem år etter boligkjøpet, i henhold til avhendingsloven. Med en boligkjøperforsikring er du garantert juridisk bistand i samme periode (i inntil fem år). Forsikringsselskapet som står for boligkjøperforsikringen, vil vurdere sannsynligheten for at klagen vinner frem før de tar saken. Med boligkjøperforsikring er du like fullt garantert å få dekket både advokathjelp (med visse begrensninger) og utgifter til saksomkostninger hvis klagen din vinner frem.
Prisene på boligkjøperforsikring deles av de fleste forsikringsselskaper inn etter boligtype. Boligkjøperforsikring for borettslagsboliger og aksjeleiligheter er som regel litt rimeligere enn for leiligheter og rekkehus, mens forsikringen for eneboliger, tomannsboliger, fritidsboliger og tomter befinner seg i det høyere prissjiktet.
I gjennomsnitt vil prisene for boligkjøperforsikring av de forskjellige boligtypene se omtrent slik ut:
De fleste forsikringsselskapene forholder seg til fastpris, hvilket betyr at du betaler forsikringssummen i sin helhet, med en gang. Andre krever en årlig tilleggssum på mellom 300 til 400 kroner gjennom de påfølgende fire årene for fortsatt dekning, eller har utvidede forsikringspakker i høyere prisklasser. Du kan lese mer om spesifikke aktørers forsikringspakker, og se prisoverslag i seksjonen Hvem tilbyr boligkjøperforsikring? lenger ned i artikkelen.
Forsikringer er utfordrende å generalisere, da de fleste forsikringsselskaper ønsker å ta utgangspunkt i kundens individuelle situasjon og komme med et tilbud tilpasset den enkelte. Prisen på forsikringer påvirkes derfor av svært individuelle faktorer, som for eksempel bygningens størrelse og konstruksjon når det er snakk om boligforsikring, eller biltype og modell når det gjelder bilforsikring.
Ettersom boligkjøperforsikring er en advokatforsikring (altså en forsikring som i hovedsak dekker juridisk bistand), er faktorene som påvirker prisen, litt annerledes. På generell basis kan man si at prisene på boligkjøperforsikring i hovedsak påvirkes av boligtypen din, og hvorvidt du har behov for rettslig eller teknisk bistand utover de timene som er inkludert i forsikringspakken.
Dette er utgiftene du måtte kunne komme til å regne med, ved anskaffelse og eventuell bruk av boligkjøperforsikring:
Et tenkt eksempel kan være at du ønsker å kjøpe boligkjøperforsikring for en hytte, men er interessert i å bygge den ut og velger derfor en av de utvidede forsikringspakkene, i det høyere prissjiktet. Du oppdager skader på hytta og vinner frem med klagen, men du har behov for mer enn ti timer med advokathjelp, og må derfor betale egenandel. Et overslag av totalkostnaden vil da ligge på rundt 18.000-20.000 kroner for fem års dekning.
Det kan være vanskelig å forutse hvordan rettsprosessen ved en eventuell klage vil utvikle seg, så påvirkende prisfaktorer som egenandelen må man som kunde rett og slett bare forholde seg til. Det er imidlertid mulig å påvirke sluttsummen ved å velge den forsikringspakken som har de beste vilkårene for din situasjon. Lenger ned i artikkelen kan du lese mer om hvordan du sparer penger på forsikringen.
Som vi nevnte innledningsvis, er boligkjøperforsikring en advokatforsikring. Den dekker altså den juridiske bistanden ved en eventuell rettssak som følge av klage på boligen. Det er viktig å påpeke at boligkjøperforsikringen ikke dekker selve skaden eller mangelen på boligen. Erstatning for skader eller mangler vil selger måtte stå for, hvis klagen på boligen vinner frem. Det er imidlertid enkelte betingelser for at du skal kunne motta erstatning. Blant annet må manglene på boligen medføre utbedringskostnader i en størrelsesorden på tre til seks prosent av salgssummen.
En relatert forsikring, som også har blitt vanlig de siste årene, er boligselgerforsikring, tidligere kalt eierskifteforsikring. Dette er en forsikring som fungerer som selgers motvekt til kjøpers boligkjøperforsikring, og er selgers måte å beskytte seg mot krav fra kjøperen på. Selger står nemlig ansvarlig for alle skjulte feil som avdekkes på den solgte boligen, men en boligselgerforsikring dekker helt eller delvis ansvaret selger har overfor kjøper. Forsikringsselskapet tar dermed på seg behandling av kjøpers klage samt utbetaling av eventuell erstatning. Om du som kjøper på egen hånd skal ta kampen opp med forsikringsselskapet, kan det fort oppleves vanskelig. Det er derfor mange boligkjøpere velger å tegne boligkjøperforsikring i møte med en boligselger som har boligselgerforsikring.
Andre forsikringstyper og begreper det er verdt å merke seg i denne forbindelse er:
Boligkjøperforsikring kan kun tegnes av privatpersoner som kjøper bolig til privat bruk. Det er også viktig å være klar over at en slik forsikring kjøpes gjennom eiendomsmegleren som gjennomfører salget av boligen du kjøper, og at forsikringen må tegnes senest ved kontraktsignering. Selv om kjøpet skjer gjennom eiendomsmegler, er det et forsikringsselskap som står for selve boligkjøperforsikringen.
Det er ikke alle aktører på forsikringsmarkedet som tilbyr boligkjøperforsikring, noe som kanskje kan virke overraskende. Imidlertid er det mange banker, som DNB, som har boligkjøperforsikring som en del av sitt boligformidlingstilbud. Under følger en oversikt over noen av de største aktørene som tilbyr denne forsikringsformen, og hva deres respektive boligkjøperforsikringer består i:
If Forsikring: Selskapet tilbyr en boligkjøperforsikring som dekker saksomkostninger, teknisk bistand og advokatbistand. Ved behov for bistand utover ti timer, må det påregnes en egenandel på 4.000 kroner. If Forsikrings boligkjøperforsikring betales som fastpris, pluss et årlig tillegg på mellom 300 til 400 kroner fra andre til femte år med dekning.
Help: Dette selskapet tilbyr to former for boligkjøperforsikring - Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring PLUSS - som begge dekker juridisk rådgivning og bistand, advokathjelp og håndtering gjennom rettsapparatet. I tillegg inneholder Boligkjøperforsikring PLUSS dekning for blant annet samboeravtale/ektepakt og arv, tomtefeste og veirett samt skatt ved oppussing, utleie og eiendomssalg. Help har også egenandel på 4.000 kroner etter ti timer med advokatbistand, eller ved takst og tvist. Helps Boligkjøperforsikring betales som fastpris, mens kunder som ønsker Boligkjøperforsikring PLUSS, må regne med å betale rundt 3.000 kroner ekstra i året.
Den viktigste forskjellen mellom de to ovennevnte aktørene er at If Forsikrings boligkjøperforsikring også dekker såkalt teknisk bistand, hvilket for eksempel kan være taksering eller spesialistundersøkelser av bolig. Dette kommer i tillegg til å dekke juridisk bistand, hvilket er den eneste formen for bistand Help tilbyr. Help kan sies å veie opp for dette ved å være det eneste av selskapene som tilbyr en utvidet forsikringspakke med mange eksklusive tjenester.
En standard boligkjøperforsikring som den If Forsikring tilbyr, vil være det billigste alternativet, men hvis du for eksempel har planer om tilbygg på tomten, eller ønsker å pusse opp en del av huset for å bruke den som utleiedel, kan en utvidet forsikringspakke, slik som den Help tilbyr, være gunstig.
For å være taktisk og spare noen kroner, kan det først og fremst være lurt å sjekke hva de andre forsikringene du eventuelt har fra før av, dekker. Ofte kan en vanlig bolig- eller innboforsikring allerede dekke rettshjelp på inntil 100.000 kroner, noe som kan være mulig å benytte seg av i de samme tilfellene der en boligkjøperforsikring ville være aktuelt. Her er det imidlertid lurt å lytte til forsikringsagentens erfaringer, og dobbeltsjekke at du, i din spesifikke situasjon, ikke trenger ytterligere dekning.
Hvis du allikevel bestemmer deg for å kjøpe boligkjøperforsikring, er det fordelaktig å vite at de fleste forsikringsselskaper har fordelsprogrammer eller samlerabatter, hvilket kan gi redusert pris dersom du kjøper flere forsikringer hos samme selskap. Samlerabatten er prosentvis og kan gi inntil 20 prosent avslag. Har du for eksempel allerede innbo- eller bilforsikring hos et selskap, kan det dermed være penger å spare på å tegne også boligkjøperforsikring hos dem.
Et annet tips er at medlemskap i enkelte organisasjoner, for eksempel LO og Huseiernes landsforbund, kan gi reduserte priser og andre fordeler hos både forsikringsselskaper og instanser for rettshjelp.
Det kan også være lurt å sammenligne forsikringsselskapenes priser og tilbud før du bestemmer deg for å anskaffe boligkjøperforsikring, for eksempel via en anbudstjeneste. Ved å kontakte oss i Forsikringsmart kan du også få uforpliktende tilbud fra flere aktører i ditt nærområde slik at du kan foreta en kvalifisert avgjørelse. Forbrukerrådets nettside Finansportalen er en annen smart digital tjeneste som kan være til hjelp!
Så, trenger du egentlig boligkjøperforsikring? Det har blitt mer og mer vanlig å benytte seg av denne forsikringen, og for mange fungerer dette som en ekstra trygghet når man signerer kontrakten på sin nye bolig. Nettopp tryggheten i å vite at man får kyndig hjelp hvis uhellet er ute, er en av fordelene ved boligkjøperforsikring. På den andre siden er man ikke garantert at klagen på boligen vinner frem, og da kan man sitte igjen med en følelse av å ha kastet penger ut av vinduet.
Huseiernes landsforbund mener at nødvendigheten av en slik forsikring må være opp til den enkelte boligkjøper. De poengterer viktigheten av å være klar over at boligkjøperforsikringen ikke dekker selve skaden eller mangelen på boligen, men understreker også at man, ved en eventuell rettssak, vil måtte dekke alle utgifter selv, med mindre man har forsikring. Her kan det være snakk om beløp på 100.000 kroner eller mer. Ifølge Forbrukerrådet er det mindre nødvendig å investere i en boligkjøperforsikring hvis du har vært grundig i undersøkelsene av boligen du er interessert i, og føler deg trygg på boligkjøpet. De minner også om at visse andre former for boligforsikring dekker rettshjelp.
Når du så skal bestemme deg for om boligkjøperforsikring er verdt det eller ikke, er det lurt å ta omstendighetene rundt det forestående boligkjøpet samt eventuelle andre allerede tegnede forsikringer, med i betraktningen. Det endelige svaret kommer an på din egen situasjon, preferanse og økonomiske situasjon.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg