Lurer du på hva mobilforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på mobilforsikring, inkludert prisforskjeller mellom de ulike aktørene, hvordan du kan spare penger på en mobilforsikring, om du egentlig trenger denne forsikringen, og mye mer. Visste du at innboforsikringen kan komme til nytte her? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på mobilforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Mobiltelefoner blir stadig dyrere. Derfor velger mange å tegne mobilforsikring, men hva koster en mobilforsikring, og har du egentlig bruk for det? Mobilforsikring tilbys av mobiloperatører, elektronikkbutikker og noen forsikringsselskap. Prisen på mobilforsikring ligger som regel et sted mellom 100 og 200 kroner per måned, men prisen er avhengig av flere prisfaktorer og kan variere.
Hvis du allerede har innboforsikring, er det gode sjanser for at mobiltelefonen din allerede er dekket av denne. På noen innboforsikringer er mobilen dekket, mens det med andre innboforsikringer kan være behov for å skaffe utvidet dekning. Innboforsikringen trenger heller ikke være så veldig mye dyrere enn en mobilforsikring. En innboforsikring kan koste alt fra noen få hundre kroner til over 4.000 kroner i året, men prisen kommer i stor grad an på forsikringssummen du velger. Hvis du forsikrer alt av innbo for 500.000 kroner, betaler du mindre enn ved en forsikringssum på 2 millioner kroner.
Er du på reise utenfor Norden, er det mulig at innboforsikringen ikke dekker skader på mobil eller tyveri, men i slike tilfeller vil du være dekket av en reiseforsikring. En helårs reiseforsikring koster vanligvis mellom 1.000 og 2.500 kroner. Det er altså fort gjort å bli dobbeltforsikret hvis du allerede har innboforsikring eller reiseforsikring og samtidig vurderer å skaffe mobilforsikring. Samtidig kan mobilforsikring være et bedre alternativ for noen, da egenandelen kan være høyere på innboforsikringen eller det kan være nødvendig å kjøpe utvidet dekning for å få telefonen dekket fullt ut.
Ulike faktorer påvirker prisen på en mobilforsikring. Det er vanlig at mobiloperatørene tilbyr en skjermforsikring og en plussforsikring. Skjermforsikringen dekker som navnet tilsier skader på skjermen, og du kan bruke forsikringen til å få mobilen reparert i tilfeller der slike oppstår. Plussforsikringen dekker deg også dersom mobilen blir stjålet eller blir skadet på noe vis. Plussforsikringen dekker ikke bare skader på skjerm, men også fuktskader og andre skader. Skjermforsikringen koster som regel i overkant av 100 kroner per måned, mens plussforsikringen gjerne har en pris på mellom 150 og 200 kroner i måneden.
Prisen påvirkes også av størrelsen på egenandelen. Egenandelen er den summen du selv må betale ved skader som gjør at du vil innløse forsikringen. Høyere egenandel betyr som regel lavere månedspris og motsatt. Ofte vil størrelsen på egenandelen avhenge av verdien på telefonen din. Er telefonen din verdt mindre enn 5.000 kroner, betaler du gjerne lavest egenandel, mens den øker for telefoner verdt opptil 10.000 eller enda mer. Skader du telefonen din flere ganger, må du regne med å betale mer i egenandel for hver skade som skjer.
Når det gjelder innboforsikring, er det andre prisfaktorer som spiller inn. Innboforsikringens pris avhenger i stor grad av forsikringssummen du velger, men den kan også bli dyrere dersom du har en forhistorie med mange skadetilfeller, og den kan bli billigere hvis du gjennomfører skadeforebyggende tiltak. Installasjon av innbruddsalarm er et eksempel på denne typen skadeforebyggende tiltak. Dette vil redusere sjansene for at mobilen din blir stjålet, og du kan få gunstigere pris på innboforsikringen.
Mobiler kan forsikres gjennom flere ulike typer forsikring. Her skal vi se nærmere på hva som skiller de ulike typene forsikring som brukes til å forsikre mobiltelefoner:
En innboforsikring dekker som hovedregel alt av løse eiendeler i hjemmet ditt. Ofte inkluderer dette også mobiltelefonen, men her er det forskjell på standard- og topp-produktene. Vanligvis vil topproduktene inkludere en uhellsdekning som også omfatter mobiltelefon. Ønsker du å forsikre mobiltelefonen gjennom innboforsikringen, bør du sjekke hva som gjelder av vilkår, om det er noen begrensninger knyttet til mobiltelefon, og hva du må betale i egenandel for mobilen. Du bør også sjekke om den bare dekker skader på skjerm eller om den også dekker andre skader.
Reiseforsikringer kan kjøpes som helårsforsikring eller den kan gjelde en enkeltreise av en viss varighet. En helårsforsikring gjelder i utgangspunktet alle steder unntatt i ditt eget hjem eller på arbeidsplassen din. Du trenger altså ikke være på reise i utlandet for å kunne melde skade på mobilen din. Det er likevel viktig at du sjekker vilkårene her også, samt hvorvidt mobil er dekket og hvilke begrensninger som eventuelt finnes. Kjøper du reiseforsikring for en enkeltreise, så gjelder forsikringen kun for denne spesifikke reisen.
Siden mobiltelefoner blir stadig mer verdifulle, har teleselskapene begynt å selge mobilforsikring i forbindelse med kjøp av ny telefon. Ofte kan du få mobilforsikring inkludert dersom du kjøper mobilen på delbetaling eller med avtaletid. Hos Telia får du for eksempel en skjermforsikring med på kjøpet dersom du kjøper mobilen med appen SVITSJ, mens du hos Telenor kan få skjermforsikring inkludert hvis du kjøper ny mobil med SWAP. Du kan også kjøpe mobilforsikring hos elektronikkjeder som Elkjøp eller hos vanlige forsikringsselskap.
Prisene på mobilforsikring fra teleoperatørene varierer til en viss grad. Plussforsikringene koster alltid mer enn de som bare dekker skjermskader. Vanligvis koster skjermforsikringen omkring 100 kroner i måneden, mens prisen for plussforsikringene gjerne ligger mellom 150 og 200 kroner.
Merk at det også kan være forskjeller knyttet til egenandel. Talkmore oppgir for eksempel en egenandel på 600 til 1.000 kroner ved første skade. For dyrere mobiltelefoner er egenandelen gjerne høyere enn for telefoner av lavere verdi. Hos Onecall betaler du ca 600 i egenandel dersom skaden skjer etter de tre første månedene etter du tegnet mobilforsikringen, mens den er på rundt 1.000 kroner hvis den første skaden skjer før disse tre månedene utløper.
Når det gjelder innboforsikring og reiseforsikring, er det nokså store prisforskjeller på markedet. Forsikringspremien på en innboforsikring er helt avhengig av forsikringssummen du velger, men selv om du velger samme sum, vil du finne nokså store prisforskjeller mellom ulike forsikringsselskap. Særlig god pris kan du få hvis du er medlem av en yrkesorganisasjon som har avtale om innboforsikring eller reiseforsikring med et forsikringsselskap. Som medlem av en yrkesorganisasjon kan du få innboforsikring nesten dobbelt så billig. Som medlem av LO ligger gjennomsnittsprisen rundt 900 kroner i året med en forsikringssum på 2 millioner kroner, mens prisene gjerne er litt høyere gjennom andre yrkesorganisasjoner. Merk at prisforskjeller ofte reflekterer ulik dekningsgrad og at det billigste ikke nødvendigvis er det beste.
Det er flere måter å spare penger på ved kjøp av mobilforsikring. Det er først og fremst viktig å finne ut om du egentlig trenger en egen mobilforsikring eller om du allerede er dekket av en innboforsikring. Hvis du bestemmer deg for å kjøpe mobilforsikring, får du rimeligere pris på selve forsikringen hos noen teleselskap dersom du kjøper ny mobil på delbetaling eller med avtaletid. Om dette innebærer at du sparer penger i det lange løp, er imidlertid ikke sikkert dersom mobilen på denne måten ender opp med å koste mer. Noen teleselskap, som Telia og Telenor, tilbyr også rimeligere pris på mobilforsikringen dersom du kjøper den med deres apper.
Hvis du heller ønsker å dekke mobiltelefonen din gjennom en innboforsikring, kan du spare penger på å gjennomføre skadeforebyggende tiltak som å installere innbruddsalarm eller brannalarm. Enten du forsikrer telefonen gjennom innboforsikringen eller med en egen mobilforsikring, er det viktig at du henter inn pristilbud hos flere aktører slik at du har et godt sammenligningsgrunnlag. På den måten kan du se hvem som tilbyr den beste prisen og hvilke begrensninger og vilkår som gjelder med de ulike alternativene.
Kjøper du mobilforsikring, innboforsikring eller reiseforsikring gjennom et forsikringsselskap, er det mulig å spare penger på samlerabatt. Mange forsikringsselskap gir 10 til 25 prosent i samlerabatt dersom du har tre eller flere ulike typer forsikring i samme selskap. Sjekk hva som tilbys av samlerabatt hos flere forsikringsselskap før du bestemmer deg.
Mange har ikke egentlig bruk for en egen mobilforsikring. I Norge har vi godt vern gjennom forbrukerkjøpsloven og garantien som følger med mobilen når du kjøper den. I tillegg har mange allerede innboforsikring som også dekker mobiltelefonen. Husk å sjekke om du allerede er dekket gjennom andre forsikringer før du bestemmer deg for å tegne en egen mobilforsikring. Dersom det er begrensninger i innboforsikringen knyttet til mobil, kan du vurdere å oppgradere innboforsikringen slik at denne også blir dekket.
Et annet alternativ er å sette av penger på en sparekonto og bruke disse dersom du en gang skader eller blir frastjålet mobilen.
Når du sjekker hvilke vilkår som gjelder for mobilen i innboforsikringen, må du også huske å se hva du må betale i egenandel når du melder om skade. Er egenandelen betydelig høyere enn det som er tilfelle for mobilforsikringer og du har en særlig dyr telefon som du ikke enkelt kan erstatte selv, kan du vurdere å tegne en egen mobilforsikring i tillegg. Dette gjelder selvsagt også om du ofte har mobilen med på tur, gjerne snakker i den mens du er ute og går, eller håndterer den i situasjoner der du fort kan miste den eller skade den. Prisen for reparasjon eller ny telefon er imidlertid ganske lav sammenlignet med andre forsikringsobjekter, og derfor er det ikke alltid verdt å betale så mye for en egen forsikring.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg