Lurer du på hva en kaskoforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på kaskoforsikring, inkludert de viktigste prisfaktorene, hvor store prisforskjeller som finnes på markedet, hvordan du bør gå frem for å spare penger på kaskoforsikring, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på kaskoforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En kaskoforsikring kan koste alt mellom 4.000 og over 20.000 kroner i året. Prisen på en kaskoforsikring avhenger av en rekke forskjellige prisfaktorer som sier noe om risikoen du utgjør på veien og hva det ville kostet å reparere eller erstatte deler på bilen din dersom den skulle bli skadet. På generelt grunnlag kan vi si at prisen på kaskoforsikring er lavere for personer som utgjør mindre risiko på veien. Like fullt gir forsikringsselskapene spesifikke pristilbud basert på informasjon om deg som sjåfør og bilen din. Prisene vil derfor være forskjellig fra person til person, og de kan også variere mellom ulike forsikringsselskap.
Ved skade må du med kaskoforsikring betale egenandel. Egenandelen er den summen du selv skal dekke når du utløser forsikringen, og den ligger som regel et sted rundt 6.000 kroner. Du kan imidlertid velge selv om du ønsker å betale høy eller lav egenandel. Med høy egenandel blir forsikringspremien lavere og du trenger ikke betale like mye per måned eller per år. Hvis du derimot velger en lav egenandel, må du regne med å betale mer for kaskoforsikringen. Selv om forsikringen kan være nokså dyr for de mest uerfarne sjåførene, blir den billigere med årene dersom du kjører skadefritt og opparbeider deg bonus hos forsikringsselskapet. Kaskoforsikringen dekker skader på egen bil og er derfor viktig å ha for deg som har en bil du ikke kan miste eller som du ikke kan risikere skader på.
Flere prisfaktorer avgjør prisen på en kaskoforsikring. Her ser vi nærmere på noen av de viktigste faktorene:
Type kaskoforsikring: Hvis du skal tegne kaskoforsikring, kan du velge mellom en vanlig kaskoforsikring og en med utvidet dekning. Sistnevnte kalles gjerne kasko pluss, toppkasko, superkasko eller noe lignende. Fordelen med å ha denne typen utvidet dekning i kaskoforsikringen er at du da også vil være dekket om du får motorskader på egen bil, og du kan låne en leiebil hvis bilen din må til reparasjon. Toppkasko eller superkasko med utvidet dekning koster mer enn vanlig kaskoforsikring.
Kjøreerfaring: Yngre og uerfarne sjåfører havner statistisk sett oftere i bilulykker. Konsekvensen av dette er at de som har lite kjøreerfaring, må betale mer for kaskoforsikringen sammenlignet med mer erfarne sjåfører.
Kjørelengde: Når du skal tegne forsikring, blir du bedt om å oppgi antatt kjørelengde for et helt år. Gjennomsnittlig kjører nordmenn omkring 12.000 kilometer i året, men det kan fort vise seg at du kjører både lenger eller kortere enn dette. Kjører du mye, må du betale mer for forsikringen fordi du har større sjanse for å havne i ulykker ved å tilbringe mye tid på veien.
Skadehistorikk: Hvis du tidligere har hatt mange skader på bilen din eller påført andre skade, vil forsikringen bli dyrere. På den annen side betaler du mindre hvis du kjører skadefritt over lengre perioder og opparbeider deg bonus.
Bilen din: Hvis det er særlig kostbart å reparere din type bil eller å erstatte deler på den, kan kaskoforsikringen bli dyrere.
Vi snakker oftest om kaskoforsikring i forbindelse med bil, men ordet "kasko" er den norske stavemåten av det spanske "casco", som betyr skipsskrog. Kaskoforsikringen ble opprinnelig brukt til å forsikre båter og er kjent som en såkalt “all risiko”-forsikring, og den brukes til dette den dag i dag. I dette avsnittet skal vi se nærmere på ulike forsikringer som ligner på eller tilsvarer kaskoforsikring, og som kan være gode alternativer for mange:
En ansvarsforsikring er lovpålagt på alle biler med skilt/registreringsnummer. Du må altså ha ansvarsforsikring for å kunne kjøre bilen på veien. Denne typen forsikring dekker kun skader som bilen din påfører andre personer eller andres eiendeler. Hvis bilen din forårsaker skader på andre, er bileieren per definisjon ansvarlig for skadene uavhengig av om bilfører er skyld i dem. Ansvarsforsikring gir bare en minimumsdekning og dekker ikke skader på din egen bil, så hvis du har en bil som er verdt litt penger, bør du vurdere å skaffe deg en bilforsikring som gir bedre dekning.
Delkasko gir den samme dekningen som en ansvarsforsikring, men dekker også enkelte skader i forbindelse med brann, biltyveri, skader på glass, samt veihjelp.
Kasko er en totalforsikring som gir mer avansert dekning. Den ble, som nevnt, opprinnelig brukt som risiko mot totaltap og havariskader på skip. For biler innebærer det at den ikke bare dekker skader på andre som bilen din er ansvarlig for, men den dekker også skader på din egen bil selv om du er skyld i skadene. Det er vanlig å bruke en kaskoforsikring hvis bilen din blir skadet i forbindelse med en kollisjon, utforkjøring eller bilen velter. Har du en bil som er verdt 50.000 kroner eller mer, bør du skaffe deg kaskoforsikring.
Den dyreste formen for bilforsikring kalles gjerne toppkasko eller superkasko. Dette er en kaskoforsikring som gir enda bredere dekning enn en vanlig kaskoforsikring. Den dekker også motorskader på egen bil og du får låne en leiebil hvis bilen din må på reparasjon. Denne typen forsikring kan også inkludere enkelte andre dekninger, men dette varierer noe fra det ene forsikringsselskapet til det andre.
Det er store prisforskjeller på kaskoforsikring, og derfor er det viktig at du alltid undersøker vilkår og pris hos de ulike tilbyderne før du tegner forsikring. Selv om du oppgir samme informasjon om deg selv til flere forsikringsselskap (samme bil, kjørelengde, bonus egenandel, alder, osv.), kan du oppleve å få tilbud med store prisvariasjoner. Faktisk kan de dyreste forsikringene koste nesten dobbelt så mye som de billigste. I noen tilfeller skyldes det at de dyreste gir bedre og mer omfattende dekning, men det er ikke alltid tilfellet. Noen er rett og slett bare dyrere enn andre, selv om vilkårene er mer eller mindre de samme. Det samme gjelder hvis du skal tegne bilforsikring med delkasko eller toppkasko.
Forsikringsselskapene oppgir sjelden konkrete priser på kaskoforsikring på hjemmesidene sine. Det skyldes at de trenger konkret informasjon om deg som sjåfør og om bilen din, før de kan regne ut prisen på kaskoforsikringen. For å finne ut den nøyaktige prisen på kaskoforsikring må du derfor besøke hjemmesidene til de ulike tilbyderne, oppgi den etterspurte informasjonen og hente inn et personlig pristilbud.
Noe av det viktigste du kan gjøre for å spare penger på kaskoforsikring er å gjennomføre grundige sammenligninger før du velger forsikringsselskap. Hvis du bare velger det første alternativet du kommer over, risikerer du å betale mye mer enn nødvendig. Du bør hente inn minst tre pristilbud fra ulike forsikringsselskap og sammenligne prisene. Husk imidlertid at prisen ikke er alt. Du må også sjekke om kaskoforsikringene faktisk dekker det samme, og om eventuelle prisforskjeller skylder ulik dekningsgrad. Hvis et av alternativene dekker noe du har særlig behov for, er det kanskje verdt å betale litt mer for nettopp denne kaskoforsikringen.
Din egen kjøring vil også påvirke prisen i det lange løp. Kjører du skadefritt over lengre perioder, kan du oppnå gode bonuser som resulterer i en betydelig lavere pris. Vanligvis gis det 10% bonus for hvert år du kjører skadefritt. Bonusen kan du bygge på til den når 70%. Du kan også få mer bonus enn 70%, men etter dette punktet vil det ta lengre tid og den øker ikke like mye for hvert år. Skader du bilen og må ta i bruk forsikringen, vil du også miste bonus. Bonustapet kan da variere fra 10 til 30%.
En annen måte å spare penger på er ved å samle alle forsikringene dine i samme selskap. De fleste forsikringsselskap tilbyr en samlerabatt som vanligvis ligger på mellom 10 og 25% hvis du samler tre eller flere forsikringer hos dem. Så hvis du for eksempel har en helseforsikring og innboforsikring via ett selskap, bør du vurdere å tegne kaskoforsikring hos det samme selskapet. Du bør likevel spørre om de overhodet tilbyr samlerabatt før du gjør dette, og finne ut hvor mye du eventuelt kan få i samlerabatt.
For de fleste bileiere er kaskoforsikring verdt prisen. Det gjelder særlig dersom du har en dyr bil som du ikke vil risikere å få skader på. Hvis du bare har ansvarsforsikring eller delkasko, risikerer du å miste hele bilen og dens verdi hvis du er uheldig på veien. Hvis bilen din har en verdi på over 50.000 kroner, anbefales det å tegne kaskoforsikring. Hvis du har en eldre bil med lavere verdi enn 50.000 kroner, bør du heller vurdere å bare tegne ansvarsforsikring eller delkasko. I slike tilfeller vil prisen for en kaskoforsikring, sammen med betaling av egenandel, ofte overstige bilens verdi slik at du i det store bildet taper penger på å ha kaskoforsikring.
Kaskoforsikring er særlig viktig å ha om du eier en båt. På sjøen er nemlig reglene annerledes enn på veien, og du får ikke nødvendigvis dekket skader på din egen båt gjennom ansvarsforsikringen til den som forårsaker skaden. På sjøen gjelder ikke regelen om objektivt ansvar slik som på veien. En båteier er kun erstatningsansvarlig for skader dersom vedkommende har utvist en form for skyld. Derfor er det desto viktigere å ha kaskoforsikring på egen båt.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg