Lurer du på hva husforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på forsikring av boligen din, inkludert hva dette vanligvis koster, hvordan forsikringspremien beregnes, hva en boligforsikring normalt vil dekke, hvordan du kan spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på husforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Avhengig av dekningsgraden og hvor store verdier du har, vil en husforsikring kunne koste alt fra 6.000 - 25.000 kroner. Det store spennet i pris skyldes først og fremst det at det finnes svært mange ulike boligtyper, i like mange ulike prisklasser. Likevel er det viktig at du ikke ser utelukkende på prisen når du velger forsikring. Det er ikke nødvendigvis slik at den forsikringen med den laveste forsikringspremien er det beste valget, snarere må du se på hvilken forsikring som gir deg mest igjen for pengene. Her vil både dekningsgraden og forsikringssummen for de ulike punktene være relevante faktorer å ta med i vurderingen.
Det er svært mange faktorer som påvirker prisen på husforsikringen, og det er nærmest umulig å si noe fornuftig om verken gjennomsnittspris eller nøyaktige summer. Heldigvis er det mulig å få en indikasjon på hva husforsikringen din vil kunne koste, men det krever litt egeninnsats.
Først og fremst kan du sjekke Forbrukerrådets kalkulator for husforsikring hos Finansportalen, som i tillegg til å gi deg en indikasjon på pris også gir en greit oversikt over hvilke foreningsmedlemskap som kan gi deg rabatt på husforsikringen. I tillegg har også flere av forsikringsselskapene utviklet egne forsikringskalkulatorer som lar deg beregne prisen. Her må du imidlertid være oppmerksom på at det i alle tilfeller ikke er snakk om et bindende tilbud fra forsikringsselskapets side, og at prisen du får oppgitt bare er et estimat.
Når forsikringsselskapene skal beregne prisen på husforsikringen din, vil de i stor grad basere seg på et statistiske beregninger, der det først og fremst handler om risiko. Følgelig trenger forsikringsselskapet en del opplysninger om boligen din, slik at de har opplysninger de kan jobbe ut ifra og foreta sine beregninger.
Enklere forklart vil det si at du vil få en høyere forsikringspremie dersom forsikringsselskapet anser det som sannsynlig at du vil få bruk for forsikringen din. Det kan være at du bor i et svært gammelt hus, eller at det er bygget i materialer som ikke er kjent for å tåle tidens tann. Risiko er imidlertid ikke det eneste faktoren, også prisen på byggematerialene vil kunne ha stor betydning. En dyr bolig vil rett og slett være dyrere å forsikre enn en billig bolig. Andre relevante faktorer er for eksempel bygningstype, byggeår og til og med adresse. Alt dette vil kunne ha betydning for forsikringsselskapet når de skal bestemme forsikringspremien din.
Det vil variere mellom de ulike forsikringsselskapene hva som inngår i en husforsikring, og de vil som regel kunne tilpasse seg dine behov og verdier. Du kan vanligvis velge mellom to alternativer: Standard boligforsikring, og såkalt super- eller plussdekning. Dersom dette ikke er tilstrekkelig for å dekke dine behov, kan du for et tillegg i prisen velge tilleggsdekning. Det kan for eksempel være at du vil ha utleieforsikring, eller at du ønsker at garasjen din skal inngå i husforsikringen.
I tillegg til husforsikring finnes det en del andre forsikringer knyttet til hus og hjem som det kan være nyttig å være klar over:
Innboforsikring dekker innbo og løsøre, enkelt forklart det som ikke inngår i boligforsikringen. Ofte inkluderer dette også sykler, barnevogner og lignende.
Byggeforsikring dekker skader og tyveri på bygninger som er under oppføring, i oppføringsperioden.
Utleieforsikring skal dekke skader forårsaket av leietaker, utgifter du har i forbindelse med utkastelse, eller manglende husleie. Ofte kan du kjøpe dette som et tillegg i din ordinære husforsikring.
Hytteforsikring eller fritidshusforsikring er beregnet for hytter eller fritidsboliger. Du burde også vurdere om du trenger en egen innboforsikring til feriehuset eller hytta, da man også har stående større verdier enn man tror, selv der.
Dersom du bor i leilighet eller tre- til firemannsbolig, trenger du sannsynligvis ikke å tenke på boligforsikring, da selve bygningen allerede er forsikret via sameiet eller borettslaget i en felles husforsikring. Det samme gjelder for deg som leier bolig, da du i utgangspunktet ikke er ansvarlig for bygningsmassen. Vi vil imidlertid anbefale en god innboforsikring slik eiendelene dine også er forsikret. Dersom du vil lese mer om innboforsikring og hva dette koster, kan du sjekke vår guide til innboforsikring og lese prisartikkelen vår om samme tema.
Som tidligere nevnt skilles det altså normalt mellom standard husforsikring og super- eller plussdekning, i tillegg til eventuelle tilleggsdekninger. I alle tilfeller skal husforsikringen dekke selve bygningen, men det vil variere litt mellom de ulike tilbyderne hva dette innebærer i praksis.
Som regel kan du regne med at en standard husforsikring dekker:
Standard husforsikring er altså det rimeligste og enkleste alternativet, og for en ny bygning av normalt kvalitet vil det som regel være nok. Med denne forsikringen er du dekket for de problemene som er aller mest vanlig. Utvidet dekning vil være mer relevant dersom det er snakk om en eldre bygning, der risikoen for følgeskader er større.
Plussforsikring eller superforsikring dekker et langt større skadeomfang, og er ikke nødvendigvis spesielt mye dyrere. Ulempen er at mange forsikringsselskaper krever at bygningen som skal forsikres er av nyere dato. Det betyr som regel at den ikke kan være eldre enn 30 - 50 år.
Utvidet dekning eller tilleggsdekning vil inkludere mer eller mindre alt som ikke dekkes av standard-, pluss- eller superforsikring. Det kan være at du har et svært gammelt hus, ønsker utleieforsikring, eller at du vil ha forsikring av hageanlegg eller basseng.
Du kan fort spare noen tusenlapper på husforsikringen din dersom du tar deg tid til å sette deg litt inn i markedet, og har god oversikt over dine egne behov.Her har vi samlet våre beste tips for å spare penger på husforsikringen.
Samle alle forsikringer på samme sted. De fleste forsikringsselskapene vil gi deg en samlerabatt dersom du samler alle dine forsikringer hos dem. I tillegg kan det lønne seg å ha innboforsikringen og husforsikringen på samme sted, da det innebærer at egenandelen bare blir utløst én gang på én hendelse, selv om du bruker begge forsikringene.
Legg det ut på anbud. Dersom du benytter deg av en anbudstjeneste kan du innhente og sammenligne tilbud fra flere ulike forsikringsselskaper.
Les tester og erfaringer på nett. Både forsikringsselskapene og de konkrete forsikringene de selger er stadig et tema for tester på internett, både i magasiner og nettaviser. Bare pass på at testene du leser er av nyere dato. Både vilkårene og prisene kan endre seg mye over tid.
I tillegg vil medlemsskap i en fagforening eller i et boligbyggelag kunne slå positivt ut på prisen. Det samme gjelder dersom du er ansatt i fylke, stat og/eller kommune, og dersom du er tilknyttet jernbanerelatert virksomhet.
Du kan også få rabatt på husforsikringen dersom du gjennomfører såkalte skadeforebyggende tiltak, men det er ditt eget ansvar å opplyse forsikringsselskapet om de tiltakene du har gjort. Dette kan for eksempel være:
Vi anbefaler at du forhører deg med forsikringsselskapet om hvilke tiltak de eventuelt kan gi deg rabatt for, da dette kan variere fra selskap til selskap. Men uavhengig av rabatten du eventuelt kan få, er dette i alle tilfeller gode tiltak for å vedlikeholde og ivareta sikkerheten til egen bolig!
For mange er det å bli boligeier selve drømmen, enten det er snakk om enebolig eller rekkehus. Vi planlegger oppussing nærmest før vi har kjøpt huset, og vi investerer både tid og penger i det som en gang skal bli drømmehjemmet. Du sikrer deg så godt du kan med både brannalarm, røykvarsler og innbruddsalarm. For hva er egentlig sjansen for at huset brenner ned? Hvor ofte går det egentlig skred i boligfelt? Ikke så ofte, men én gang er alt som skal til.
Naturkatastrofer, brann, vannlekkasjer, innbrudd eller skadedyr. Det er ubehagelig å tenke på, men dette er noe som også kan skje deg, og det kan vise seg å bli dyrt. De store krisene som brann eller naturkatastrofer skjer heldigvis svært sjelden, men de færreste av oss har bufferkonto stor nok til å takle kostnadene dersom huset brenner ned til grunnen. Det er snakk om enorme verdier som står på spill, enten det er snakk om en stor eller liten bolig.
Selv mindre hendelser som en vannlekkasje eller et innbrudd kan medføre betydelige kostnader for deg som boligeier. Den beste måten du kan sikre din egen bolig og økonomi på, er å investere i en god husforsikring som dekker de områdene du har behov for. I denne artikkelen har du forhåpentligvis plukket opp en rekke gode tips som kan hjelpe deg med å finne en husforsikring som er tilpasset både boligen og lommeboken din.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg