Vil du vite mer om boligforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en boligforsikring er, hva den dekker, og hva den årlige premien kan ligge på. Visste du at man ofte må kjøpe en ekstra forsikring for å sikre huset mot skadedyr? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på boligforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Kort sagt er en boligforsikring, også kjent som husforsikring, en forsikring som dekker alt som er fastmontert i huset ditt, og som betales av deg som huseier. Det vil si at forsikringen rett og slett dekker “skjelettet” (selve bygningen) og andre fastmonterte gjenstander som, i sin tur, ikke dekkes av innboforsikringen. Fastmonterte gjenstander kan være rør og ledninger samt kjøkkeninnredning og annet som ikke ville blitt med om du flyttet ut av boligen. Boligen får dekning om den skades av blant annet brann, naturkatastrofer og ellers hendelser som påfører større skader til bygget. Dekningen gjelder uansett hvor stor eller liten skaden er, og man er også beskyttet om det skjer et innbrudd som bare skader låsen på døren, og ingenting annet.
Som du ser, dekker en boligforsikring mye, men den dekker altså ikke alt. Derfor selges det ofte andre forsikringer som kan komme godt med og som dekker flere felt. Vi skal gå kort gjennom noen relevante forsikringstyper som er vanlig at man blander med boligforsikringen eller tror er inkludert i denne - og dermed fort kan trenge i tillegg til boligforsikring!
Om du har planlagt å leie ut boligen du har kjøpt, til andre, vil en slik forsikring være relevant. Den sikrer mot uforutsette situasjoner som kan komme av leietakere. For eksempel kan det gjelde skader, tapt husleie eller utgifter som kommer av utkastelse før endt kontrakt.
Denne forsikringen gjelder bygninger med mer enn tre boenheter, og næringsbygg. Om du bor i leilighet, vil det mest sannsynlig være tegnet en slik forsikring allerede gjennom sameiet eller borettslaget. Det vil være lurt å dobbeltsjekke dette med styreleder eller huseier.
Dette er en av tingene som ikke vanligvis dekkes av boligforsikring, og man må tegne en egen forsikring for det. Slike forsikringer kan gjelde skade som skyldes mus og rotter, treødeleggende råtesopp, skadeinsekter og hussopp.
Utenom forsikringstypene vi har nevnt ovenfor, vil det meste falle innunder boligforsikringen. Vi skal ta en nærmere titt på dette, og mer, utover i artikkelen.
Premien på en boligforsikring kan ligge på 5.000 til 15.000 kroner i året, med noen unntak både over og under prisanslaget vårt. Prisene varierer svært mye siden hver enkelt bolig er forskjellig. Eier du en stor bolig, kan du ende opp med å betale mer. Med en mindre bolig kan du regne med å betale tilsvarende mye mindre. Om du har en veldig gammel bolig, må du ofte betale mer enn om du har en bolig som er nybygget.
Forsikringsselskaper som Gjensidige, DNB, Storebrand, med flere, har ikke konkrete priser eller prisanslag på hjemmesidene sine på grunn av de mange ulike faktorene som ligger til grunn for forsikringspremien. Utenom størrelse og alder på bygningen kan følgende faktorer også være med på å bestemme prisen:
Listen over informasjon som er nødvendig for å få et godt prisanslag, er lang, og det er flere småting vi ikke har tatt med, men informasjonen er viktig for å kunne skreddersy en rimelig forsikring. Premien kommer også an på hvor stor erstatningssummen er.
I tillegg til dette må man betale en egenandel når man utløser forsikringen. Egenandelen kan påvirkes av omfanget av skaden, samt hva som forårsaket skaden. For eksempel vil man ofte måtte betale mer i egenandel om hele boligen er skadet, og en mindre egenandel om det bare er et enkelt rom eller en dørlås. Det er vanlig med egenandeler på alt fra 4.000 kroner til nærmere 20.000 kroner. Om du er villig til å betale mer i egenandel, blir forsikringen billigere. Som med forsikringspremien er det mulig at du må betale mer i egenandel om du har en bolig med større areal.
Som med de fleste andre forsikringer kan du få rabatter på boligforsikringen om den kjøpes i et forsikringsselskap hvor du allerede har andre forsikringer. For eksempel har DNB og Gjensidige slike rabatter, og det er vanlig at disse ligger på 20-30%. Derfor kan vi anbefale at du først ser på forsikringsselskapet du allerede har forsikringer hos.
Utbetalingsmetoder varierer fra selskap til selskap, men det er vanlig å betale med faktura, e-faktura eller avtalegiro. Det er svært vanlig å betale forsikringspremie i en årlig sum, men det kan være mulig å velge for eksempel kvartalsvis betaling eller betaling hvert halvår. Forsikringen vil fornyes automatisk hvert år så lenge du eier boligen, men du kan sende inn et ønske om å avslutte forsikringsforholdet om du ikke lengre er interessert i å ha en forsikring hos ditt valgte forsikringsselskap. For eksempel har LOfavør en ordning hvor du kan avslutte forsikringen ved hovedforfall, eller med en 30 dagers oppsigelsestid fra datoen oppsigelsen blir mottatt. Oppsigelsestiden vil variere fra selskap til selskap.
Når du ser etter et forsikringsselskap som kan dekke dine behov, vil du ofte støte på nye bransjeord og begreper som ikke nødvendigvis blir utførlig forklart. Enkelte kan være ord du ikke har hørt før engang, og dette kan kjennes overveldende i løpet av en prosess som ofte er ganske krevende i utgangspunktet. For å lette litt på trykket skal vi ta for oss noen ord og begreper som vil være nyttige for deg å kjenne til og huske på underveis:
Løsøre er i samme kategori som innbo. Altså er det snakk om gjenstander som ikke sitter fast(montert) i boligen. Eksempler på slike gjenstander er møbler, elektronikk, og annet som du ville tatt med deg om du flyttet fra boligen. Løsøre er ikke inkludert i vanlige boligforsikringer og er et konsept det kan være lurt å skrive seg bak øret. Det er også et begrep som dukker stadig opp på forsikringsselskapenes hjemmesider.
Dette er prisen du betaler til forsikringsselskapet, i bytte mot at du får dekning ved behov. Den kan betales inn månedlig, halvårlig, kvartalsvis, eller årlig, alt ettersom hva som står i forsikringskontrakten. Det vanligste for boligforsikringer er årlig innbetaling.
Rettshjelp gjelder juridisk bistand, om det skulle bli behov for det. De fleste boligforsikringer har rettshjelp som en del av forsikringen.
En forsikring som ofte vil være en del av boligforsikringen, men ikke alltid. Forsikringen dekker full gjenoppbygging av boligen din, uansett hva dette koster. Dette er spesielt relevant om man mister hele boligen i for eksempel brann eller naturkatastrofe.
Dette gjelder skader som du eller medlemmer av din familie påfører bygningen. Privatansvar gjelder skader som skjer ved ren uflaks, men hva forsikringsselskapene definerer som ‘uflaks’, kan være forskjellig.
Du er ikke pliktig å forsikre huset ditt, så det er opp til deg å bestemme om en boligforsikring er verdt det. Det å kjøpe en bolig kan være den største investeringen du gjør i livet ditt, og kanskje en som varer livet ut. Sannsynligvis er boligen din en av de dyreste, og mest dyrebare, eiendelene du har. Skulle det verste skje, vil det være lurt å ha en forsikring å lene seg på, siden skader kan være både tidkrevende og dyrt for deg å håndtere på egen hånd.
Du vet aldri når en katastrofe kan ramme deg, enten den er naturskapt, menneskeskapt eller en vannlekkasje som følge av et uhell. Spesielt gjelder dette om du bor på et sted som er ekstra utsatt for forskjellige typer ødeleggende naturkatastrofer. Det kan for eksempel være rasfare om du bor nær et fjell, vannskader om du bor i et område hvor det er mye regn eller stor fare for flom, eller brann om du bor i et område med stor sjanse for skogbrann.
Naturkatastrofer og brann er imidlertid ikke de eneste gode grunnene til å skaffe seg boligforsikring. Anmeldelser av grove innbrudd i Norge har gått ned de siste årene, men det er fremdeles områder hvor dette er mer vanlig. Om du bor i et område hvor det forekommer en del innbrudd, kan du risikere at boligen din blir skadet. Vanlige innbruddsmetoder er blant annet å ødelegge låser, knuse vinduer eller på andre måter ødelegge deler av fasaden for å komme seg inn i huset. Med en boligforsikring vil du få erstatning for slik skade.
Dekningen til en boligforsikring kommer an på skadeomfanget, samt hvor mye du betaler i forsikringspremie. Ofte vil forsikringen ha fullverdiforsikring inkludert, selv om forsikringsselskapene definerer det litt forskjellig. Om fullverdiforsikring er inkludert, er det vanlig at man blir dekket med inntil 5.000.000 kroner for det erstatningsansvaret du kan pådra deg - dette vil beskrives som ‘privatansvar’ på hjemmesidene til forsikringsselskapene.
I korte trekk vil boligforsikringen dekke det som er fastmontert i selve bygningen, og bygningen selv. Det kan inkludere garasje, bod og uthus, om de er plassert på samme eiendom som boligen. Hytter og andre fritidsboliger dekkes ikke, og du må ha en egen forsikring for slike bygg. Ellers er det en lang rekke med forhold som dekkes, som vi skal ta for oss nå:
Naturskader gjelder alle skader som følger av ekstremvær, orkaner, jordskjelv, flom, ras, med mer.
Dette gjelder om det oppstår uforutsett brann eller vannlekkasje fra rør i huset. Disse dekkes imidlertid ikke alltid i tilfeller der det har forekommet vedlikeholdssvikt.
Om boligen blir skadet under innbrudd, vil dette dekkes. Noen forsikringsselskaper vil dog gjøre unntak om dørene var ulåste, vinduene var åpne eller en ekstranøkkel lå veldig lett tilgjengelig for innbruddstyven.
De aller fleste forsikringer tilbyr rettshjelp om det forekommer uenigheter eller annen konflikt knyttet til forsikringen. Det dekkes med inntil 50.000 til 100.000 kroner per sak. Rettshjelp dekkes ikke om det gjelder arv, straffesaker eller erverv.
Skadedyr, håndverkerfeil, insekter, sopp og råte blir ikke alltid dekket av forsikringer. Ofte må man kjøpe en annen forsikringspakke for å få dekning på disse områdene. Det er veldig viktig at man leser nøye gjennom tilbudet man får av forsikringsselskapet, siden det kan være små, men viktige forskjeller mellom selskapene med tanke på hva de dekker og ikke dekker, og hvilke særegne regler som gjelder for hver enkelt aktør.
Eksempler på andre ting som ikke dekkes:
Mange anbefaler at man kjøper boligforsikring sammen med innboforsikring. Om du eier boligen du bor i, vil det ikke alltid være nok med bare én av de to forsikringene, siden de dekker forskjellige områder. En boligforsikring vil kun dekke selve huset, og ikke løsøre som befinner seg inni det. Det vil si at om du mister huset i en brann, vil ikke en boligforsikring kunne erstatte noen av møblene eller de andre gjenstandene som var i huset. Kombinerer du bolig- og innboforsikring, vil det bli lettere å erstatte alt, om det verste skulle skje. I tillegg har de fleste forsikringsselskaper egne pakke rabatter på forsikringer som har med bolig å gjøre, så du kan spare litt om du kjøper flere forsikringer hos samme selskap.
Vi vil også råde deg til å lage en konkret liste over hvilke forhold som gjelder din bolig. Som vi har nevnt flere steder i artikkelen, kan forsikringspremien variere basert på mange ulike faktorer. For å gjøre det enklere for deg selv, og for forsikringsselskapet, vil det være lurt å få en oversikt over alt fra antallet mennesker som bor i boligen, til hvilke naturkatastrofer som i ytterste nødsfall vil kunne ramme boligen din. På den måten blir det også lettere å finne frem til det forsikringsselskapet som er mest rettet mot deg og din spesifikke bosituasjon.
Det beste rådet vi kan gi deg, er å tegne en god boligforsikring. På lang sikt vil de årlige avdragene i forsikringspremie være verdt det, siden du vil slippe de store beløpene som kan påløpe etter store skader på boligen din. Privatøkonomien din kan få seg en real knekk om du ikke har en forsikring i bakhånd, og det kan ha større konsekvenser på lang sikt enn de årlige forsikringsinnbetalingene!
Ønsker du pristilbud på boligforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg