Vil du vite mer om trafikkforsikring? I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite om denne typen forsikring og hva som skiller trafikkforsikring fra andre kjøretøyforsikringer. For vet du egentlig hva trafikkforsikringen dekker og ikke dekker? Og finnes det måter du kan redusere kostnadene på? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på trafikkforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Alle registrerte motorvogner som ferdes i trafikken, kan potensielt skade andres liv og eiendom. Derfor har myndighetene laget en ordning som gjør at du kan få erstatning hvis du blir utsatt for trafikkuhell. Og for å finansiere slike erstatninger, har staten pålagt alle som eier motorvogner (inkludert motorsykler og traktorer mv.) å betale trafikkforsikring.
Trafikkforsikring er den eneste forsikringen du er pålagt å ha for å kunne kjøre i trafikken. Trafikkforsikring går også under navnet ansvarsforsikring, og er lovpålagt gjennom bilansvarsloven.
Når det er snakk om trafikkulykker som involverer flere, for eksempel en kollisjon mellom to biler, er det forsikringsselskapet som har forsikret bilen som er årsaken til ulykken, som har ansvaret og som må betale for skadene. I de tilfellene hvor det er tvil eller uenighet om skyldspørsmålet, vil forsikringsselskapene utrede saken og - hvis de ikke kommer til noen klar konklusjon - dele erstatningsbyrden.
Hvis du kjører på offentlig vei med en bil (eller annet kjøretøy) som du ikke har betalt trafikkforsikring for, risikerer du at bilen blir avskiltet. Skulle du havne i et trafikkuhell der andre påføres skade, risikerer du å måtte betale erstatning til vedkommende. Det gjelder både for materielle skader og for personskader. Selv om det ikke var du som var direkte skyld i ulykken, så vil du likevel bli holdt økonomisk ansvarlig. For eksempel: En bil overholder ikke vikeplikten og kolliderer med din bil. Uten trafikkforsikring må du betale for alle skadene på begge bilene.
Trafikkforsikring må imidlertid ikke forveksles med:
Alle personbiler, motorsykler, mopeder, traktorer og andre kjøretøy under 7.500 kg må betale trafikkforsikringsavgift. Dette kommer altså i tillegg til trafikkforsikring/ansvarsforsikring.
Har du et tyngre kjøretøy, for eksempel en lastebil eller en buss, skal du ikke betale trafikkforsikringsavgift, men vektårsavgift. Fra 2018 er det forsikringsselskapene som krever inn trafikkforsikringsavgiften på vegne av Skatteetaten, og den betales sammen med trafikkforsikringen.
Trafikkforsikringen betales til forsikringsselskapet ditt sammen med kjøretøyforsikring og eventuell kaskoforsikring. Akkurat hvor mye du må betale, kommer an på en rekke faktorer. Men ser vi på gjennomsnittsprisen for en bil, ligger den på 15.000 - 16.000 kroner i året. Det finnes imidlertid mange som betaler både langt mer og mindre enn dette. Det billigste alternativet er å kun velge den lovpålagte trafikkforsikringen.
Så hva påvirker prisen? Bosted er en faktor. Kjørevaner, kjørehistorikk og ikke minst typen bil er også faktorer som påvirker prisen. I tillegg kan kjønn, alder og sivilstatus spille inn. Når forsikringsselskapene gjør sine beregninger, baserer de seg på omfattende statistikk. Det er altså ikke en personlig vurdering av deg.
Når det er sagt, så kan personlige forhold likevel ha mye å si. Har du for eksempel lovbrudd på rullebladet, er dette et signal til forsikringsselskapet om at du er en person som medfører høyere risiko. Ikke minst hvis du har mistet lappen i lengre perioder, blitt domfelt for kjøring i rus eller uaktsomhet i trafikken, eller allerede har en forhistorie med flere ulykker eller endog har ulykker du selv har forårsaket, på samvittigheten.
Er du en ung, ugift mann som akkurat har fått lappen og har kjøpt deg en dyr bil med stor motor, må du regne med å betale betydelig mer enn den godt voksne damen i nabohuset, også om dere kjører nøyaktig samme bilmodell.
Hvis du bor i en større by og parkerer i gata, vil dette også være med på i deg en høyere pris enn hvis du bor i en bygd og parkerer i egen garasje.
Noen biltyper er mer utsatt for ulykker og tyveri enn andre. Her skal vi ikke henge ut konkrete bilmerker, men kjører du en bil i det såkalte premium-segmentet med kraftig motor, må du regne med en langt høyere pris enn hvis du kjører en mer “måteholden” sedan eller stasjonsvogn. Er bilen din utstyrt med alarm eller avanserte låse- eller sporingssystemer, kan dette være faktorer som reduserer kostnadene noe og teller til din fordel.
For å få en konkret pris, kan du bruke en priskalkulator på forsikringsselskapenes nettsider. Alternativt kan du bruke en søkemotor som sammenligner flere forsikringsselskaper. Nøyaktig pris får du imidlertid først når du henter inn et tilbud fra forsikringsselskapet.
Er du medlem i en fagforening eller en annen interesseorganisasjon som har kollektive avtaler for sine medlemmer, kan du ofte oppnå avslag i prisen.
Hvis du havner i et trafikkuhell og trenger å benytte trafikkforsikringen, betaler du ingen egenandel - i motsetning til det som er tilfelle for bilforsikringen. Du taper heller ingen bonus.
Forsikringsbransjen bruker mange “egne begreper”, og de er ikke alltid selvforklarende. Her er noen av de mest sentrale som angår trafikkforsikring:
Trafikkforsikringen er en solidarisk ordning som sikrer alle trafikanter og som reduserer den økonomiske risikoen for hver eneste av oss som ferdes i trafikken - som jo er de aller fleste av oss. Ordningen gir rettferdige og økonomiske forutsigbare rammer for alle som er så uheldige å havne i en ulykke.
Tar du sjansen på å kjøre uten denne forsikringen, tar du en stor økonomisk og strafferettslig risiko. Skulle du havne i en situasjon der du for eksempel kjører på en myk trafikant eller kolliderer med et annet kjøretøy slik at noen blir skadet eller i verste fall mister livet, kan du få et erstatningskrav på flere millioner. Det er verdt å merke seg at det ikke er satt noen øvre grense for erstatningsbeløp i forbindelse med personskade.
I ulykkestilfeller der kjøretøyet som forårsaker skaden, ikke er forsikret, er det Trafikkforsikringsforeningen som behandler erstatningskrav. Det samme gjelder hvis kjøretøyet som har forårsaket skade, er ukjent, for eksempel hvis føreren har kjørt fra ulykkesstedet og ikke lar seg spore opp. Trafikkforsikringsselskapene som er medlemmer i foreningen, bærer på denne måten solidarisk ansvar for skader og tap som du har blitt utsatt for.
Fra og med 1. januar 2021 kom en endring i Bilansvarsloven som medfører at også alle uregistrerte anleggsmaskiner som ferdes langs veien - og som kan kjøre i en hastighet som overstiger 10 km/t - må ha ansvarsforsikring. Dette inkluderer for eksempel uregistrerte dumpere, hjullastere og gravemaskiner.
Trafikkforsikringen er primært utformet for å dekke skade på:
Når vi snakker om personskader i forbindelse med trafikkuhell, tenker vi gjerne på fysiske skader som hodeskader, bruddskader, ryggskader og nakkesleng. Mange trafikkulykker medfører imidlertid også psykiske skader som PTSD - posttraumatiske stresslidelser. Også dette er dekket av trafikkforsikringen.
Hvis personskadene er så alvorlige at det medfører midlertidig arbeidsuførhet, vil man i utgangspunktet ha rett til sykepenger fra NAV i en avgrenset periode. Når det gjelder et eventuelt inntektstap i sykeperioden, kan man kreve at forsikringsselskapet dekker dette. Hvis saken ender opp i retten, vil trafikkforsikringen dekke utgiftene forsikringsselskapet har i forbindelse med dette.
Det som ikke er dekket av trafikkforsikringen din, er imidlertid skader på deg og ditt kjøretøy. Du kan imidlertid ha krav på erstatning for skader på klær, reisegods eller andre gjenstander som var med med kjøreturen da trafikkuhellet skjedde.
Selv om trafikkforsikringen overfører erstatningsansvaret fra deg til et forsikringsselskap, kan det være forhold som gjør at du likevel får et personlig skyldansvar som eier eller fører av kjøretøyet. Hvis skaden var en følge av en villet handling eller du har utvist grov uaktsomhet, kan forsikringsselskapet hevde at du har brutt betingelsene og kreve at du helt eller delvis dekker utleggene. Typisk gjelder dette der føreren har kjørt i beruset tilstand eller kjørt langt over fartsgrensen.
For at du skal ha krav på erstatning for skader på ditt kjøretøy, må du ha kjøretøyforsikring i tillegg til trafikkforsikringen. Forsikringsselskapene tilbyr ulike varianter av slike forsikringer, og vi snakker da gjerne om kaskoforsikringer med forskjellig dekningsgrad: Delkasko, minikasko, fullkasko og toppkasko. Hva som faktisk er dekket av de ulike typene, kan variere, men generelt sett er det smart med fullkasko for en ny og/eller dyr bil. Har du en bil som begynner å trekke på åra, kan det være mer hensiktsmessig med delkasko eller bare trafikkforsikring.
Du bør altså gjøre en kost-nytte-vurdering rundt hvorvidt du har råd til å reparere en eventuell skade, eller kjøpe en ny bil hvis den skulle vise seg så skadet at den ikke lønner seg å reparere.
Dette er en tilleggsforsikring som gir høyere utbetaling ved alvorlige skader, varig invaliditet eller død.
Siden trafikkforsikring er lovpålagt, er det beste rådet enkelt: Sørg for at forsikringen er betalt før du bruker kjøretøyet! Om du betaler forsikringen etter betalingsfristen, eller rett og slett dropper å betale den, vil du bli pålagt et daglig gebyr. For personbiler er gebyret på 150 kroner dagen.
Vær oppmerksom ved eierskifte av kjøretøy. Selger du for eksempel bilen din privat, så pass på å levere salgsmelding til Statens vegvesen slik at eierskiftet blir registrert. Om du er usikker på eierforhold rundt kjøretøy, kan du sjekke dette på “Din side” hos vegvesenet.
Hvis du synes forsikring og bilhold generelt er dyrt, er det flere utgiftsposter som potensielt kan reduseres. Har du for eksempel tegnet full kaskoforsikring på bilen din for noen år tilbake, kanskje da den var ny, og siden ikke justert forsikringen? I så fall kan det potensielt være mye å spare på å gå over til delkasko og/eller en høyere egenandel.
Det er generelt også smart å sjekke prisen hos flere ulike forsikringsselskaper. Som regel kan du gjøre dette ganske enkelt på nettet. Ellers tilbyr ofte forsikringsselskapene rabatter hvis du samler flere forsikringer hos dem. Selv om det ikke er noen automatikk i at dette alltid er det mest lønnsomme, er det verdt å undersøke.
Vær også oppmerksom på om det skjer endringer i livet ditt som kan gi lavere pris. Går du over fra gateparkering til parkering i garasjeanlegg med kameraovervåkning eller kjører mindre per år enn tidligere, kan dette gi deg redusert pris.
Kjører du mindre per år enn det som er rammen i forsikringen - og er trygg på at dette kjøremønsteret vil vedvare - kan det lønne seg å informere forsikringsselskapet om dette. Kjører du under 10.000 kilometer i året, er det lite hensiktsmessig å betale for en kjørelengde på 20.000 kilometer.
Blir du medlem av en interesseorganisasjon, har disse ofte avtaler med banker og forsikringsselskaper som kan gi rabatterte priser.
Alderen på føreren er en viktig faktor når forsikringsselskapene skal regne ut prisene sine. Hvis du har en forsikring der en av betingelsene er at bilen kun skal kjøres av personer over en viss alder (typisk 23 år), kan du få noe lavere pris. Hvis en yngre person skal bruke bilen din, for eksempel barn som har tatt lappen, er det viktig å melde fra om dette til forsikringsselskapet. Det betyr som regel at du må betale noe mer, men til gjengjeld slipper du å få erstatingen avkortet hvis den unge sjåføren skulle komme ut for et uhell.
Kort sagt: Selv om forsikring for mange er omtrent like lystbetont som selvangivelse og tannlegebesøk, så er det potensielt penger å spare - hvis du har et aktivt forhold til temaet. Og med dagens verktøy på nettet skal det ofte ikke så mange tastetrykk til før du er blitt en god del klokere!
Ønsker du pristilbud på trafikkforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg