Vil du vite mer om båtforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om å forsikre fritidsbåt, inkludert eiers ansvar, pris, egenandel, dekning og mye mer. Hvordan finner man den beste forsikringen for sin båt, og er en billig forsikring god nok? Visste du at det ikke er påbudt med båtforsikring? Og er du klar over at en båtforsikring også kan dekke hjemreise ved avbrutt ferie? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på båtforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En båtforsikring kan tegnes av eiere av fritidsbåter og skal primært dekke utgifter knyttet til uforutsette hendelser, som for eksempel sammenstøt, synking, brann, tyveri eller hærverk. Det kan være nærliggende å tenke at båtforsikring er noe av det samme som en bilforsikring, men det er én vesentlig forskjell på disse forsikringstypene. Det er ikke påbudt å ha båtforsikring for fritidsbåt, slik det er med ansvarsforsikring for bil. Det er derfor fullt mulig både å eie og benytte seg av en båt uten forsikring.
Det er mange farkoster som kan klassifiseres som båt, og i noen tilfeller vil en forsikring rett og slett være overflødig. Å forsikre en robåt eller en kano vil sjeldent være lønnsomt siden potensialet for skade er minimalt, og båten vil verdsettes svært lavt få år etter innkjøp. Har man derimot en båt med motor, bør man vurdere behovet for en forsikring. Det samme gjelder dersom båten er av en viss størrelse. Skulle det oppstå skade på båt eller inventar, må man som eier ta hele det økonomiske ansvaret selv, dersom man ikke har forsikring. Det gjelder også dersom man uaktsomt forårsaker skade på andre personer eller andres eiendom. Det anbefales derfor på det sterkeste at man skaffer en båtforsikring dersom båten har en viss økonomisk verdi, og/eller dersom potensialet for å forårsake merkbar skade er til stede.
En båtforsikring kan inneholde:
Prisen på en båtforsikring er naturlig nok avhengig av hva slags båt som skal forsikres, men det er ikke uvanlig å betale i underkant av 10.000 kroner i året for en båtforsikring for en mellomstor båt. Vær også oppmerksom på at en vanlig båtforsikring normalt kun gjelder i båtsesongen. I vinterhalvåret forventes det at båten ligger i opplag, og forsikringen vil derfor bare dekke skader som inntreffer på opplagsplassen og under transport til opplagsplassen i denne perioden.
Noen faktorer som påvirker prisen av båtforsikring:
Når man skal skaffe seg en båtforsikring, kan det være lurt å starte med en verdivurdering av båten. Båtens verdi vil være avgjørende for prisen for forsikringen. Jo lavere verdi, desto lavere pris. Dersom båten har en så lav verdi at bortfall vil være en ubetydelig kostnad, kan man vurdere å anskaffe kun ulykkes- og ansvarsforsikring.
Neste skritt vil være å tenke gjennom hvor stor egenandel man ønsker. Velger man en høy egenandel, vil man betale mindre for forsikringen. Ulempen med dette er selvfølgelig at man selv må stå for en større del av kostnadene dersom noe skulle inntreffe.
Når man har avklart verdi og egenandel, og også fremskaffet svar på faktorene listet opp ovenfor, kan man kontakte ulike selskap for å få pristilbud. Det er lurt å oppgi lik informasjon til alle, slik at det blir enklere å sammenligne tilbudene. Man må gjerne informere selskapene man kontakter, om at man også har fått tilbud fra andre aktører. Ofte har konsulentene mulighet til å gi litt rabatt for å få deg til å signere hos dem.
For å få best mulig pris kan man også:
Livet på sjøen er noe helt annet enn livet på land. Det er derfor noen elementer som er helt spesifikke for båtforsikringer, og det kan være greit å ha innsikt i hva man potensielt kan ha behov for når man bestiller en båtforsikring.
Maskinhavaridekning dekker reparasjonskostnader etter en plutselig og uforutsett skade som følge av at en del går i stykker i motor/drivlinje, altså en ren maskinskade som ikke er forårsaket av en ytre hendelse. Dette er som regel ikke inkludert i en standard forsikring, men kan legges til ved behov.
Vrakfjerning innebærer transport av havarert båt, og kan bli pålagt av offentlig myndighet.
Bergelønn er navnet på godtgjørelse som utbetales til privatperson(er) som har kommet til unnsetning ved en nødsituasjon til sjøs. Bergelønnen fastsettes basert på utfallet av bergingsaksjonen, og kravet kan dekkes av forsikringen.
Rettshjelpdekningen kan benyttes dersom man blir involvert i en tvistesak. Forsikringsselskapet vil da dekke utgifter til advokat, rettsgebyr, sakkyndige og lignende. Rettshjelpdekning er ikke typisk for båtforsikring, men kan være greit å ha.
Naturskade er betegnelsen på skade som skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd. Dersom man oppbevarer båten utendørs året rundt, kan det være lurt å undersøke om den er forsikret mot naturskade. Dette dekkes som regel med en omfattende kaskoforsikring.
Som nevnt innledningsvis er det ikke påbudt å skaffe en båtforsikring. Når man kjøper en båt, må man derfor spørre seg hvilke økonomiske konsekvenser det får dersom:
Svaret på spørsmålene ovenfor vil være avhengig av hvilken type båt man eier. Dersom man går til innkjøp av en kajakk, skal det nesten et mirakel til for at det skal oppstå brann om bord eller skader på andre båter, og personskade kan i de fleste tilfeller unngås ved bruk av redningsvest. I et slikt tilfelle vil kanskje tyveriforsikring være nok, og i noen tilfeller vil en liten båt dekkes av innboforsikringen. Har man derimot en seil- eller motorbåt av en viss størrelse, vil situasjonen være annerledes. Uten forsikring vil man som båteier stå ansvarlig for alle utgifter og kostnader tilknyttet båten og bruk av den. Det er kanskje vanskelig å se for seg at man skal ende opp i en farlig situasjon på sjøen, men skulle uhellet først være ute, kan man få både en traumatisk opplevelse og en stor økonomisk belastning på kjøpet. Det vil kanskje også være litt bittert dersom båten skulle bli ubrukelig, for eksempel som resultat av en brann, og man står igjen uten en krone. Med en god båtforsikring trenger man ikke bekymre seg for de økonomiske konsekvensene av uhell og ulykker.
Som båteier må man også være klar over at ansvarsfordelingen når to båter er involvert i et uhell er annerledes enn når to biler er involvert. Dersom båt A forårsaker skade på båt B, står føreren av båt A kun ansvarlig dersom vedkommende kan klandres for hendelsen. Det innebærer at dersom uhellet skyldes en teknisk svikt, må både eier av båt A og eier av båt B betale de eventuelle kostnadene uhellet medfører selv. Det er kun dersom fører av båt A har utvist uaktsomhet at eier av båt B kan rette erstatningskrav til fører av båt A. Dette gjelder ikke bare sammenstøt til sjøs. Det samme ansvarsprinsippet gjelder når båten ligger i opplag eller er fortøyd. Det er derfor lurt å ha en kaskoforsikring så lenge man har en båt av en viss verdi.
De fleste båtforsikringer dekker båt, utstyr og løsøre opp til et bestemt beløp, basert på båtens verdi. Forsikringen kan også inkludere andre elementer som kan være aktuelle dersom uhellet inntreffer. Hvilken båtforsikring man bør velge, er avhengig av hva slags båt man har og hvordan man har tenkt å bruke den. Dersom man skal reise til utlandet med den, kan det for eksempel være lurt å inkludere dekning for avbrutt ferie. Har man en stor båt, kan det kanskje være aktuelt å inkludere vrakfjerning. Det finnes imidlertid noen elementer som alle båteiere bør ha med i sin forsikring. Nedenfor følger en oversikt over grunnleggende elementer for båtforsikring, men det er viktig å være klar over at vilkår og betingelser knyttet til de ulike elementene varierer.
Hvis man skal reise utenlands med båten, bør man undersøke om forsikringen også gjelder der man skal ferdes, og eventuelt hvor lenge man kan være borte. Noen forsikringsselskap har dette med i standardpakken, mens andre har det som et tillegg. Dersom man har med bagasje og personlige eiendeler, kan det også være nødvendig å forsikre disse med en tilleggsforsikring. Det kan også være behov for en egen reiseforsikring dersom man har tenkt å gå i land i løpet av turen.
Det kan også være lurt å være klar over at det er elementer som sjelden blir dekket av båtforsikring.
Dette kan blant annet være:
Forsikring er kanskje det eneste man kjøper som man helst ikke har lyst til å bruke. Det finnes flere ting man kan gjøre for å passe på båten og forhindre at det skjer uønskede hendelser, slik at man slipper å benytte seg av forsikringen. I tillegg kan erstatningsutbetalingen være avhengig av at man som båteier har opprettholdt sine plikter og sett til at båten er i forsvarlig stand.
Noen gode råd man bør ta med seg på ferden:
Ønsker du pristilbud på båtforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg