Vil du vite mer om Helfo-kortet? I denne guiden forteller vi deg hvordan du skaffer deg Helfo-kort, eller europeisk helsetrygdkort som det egentlig heter, hva det dekker, hvorfor du bør ha tilleggsforsikring, og mye mer. Selv om dette kortet er en god grunnleggende forsikring, finnes det nemlig gode grunner til å kjøpe reiseforsikring i tillegg. Og når er det egentlig du kan og skal bruke kortet? Les denne guiden, så vet du hvordan du kan få hjelp med Helfo-kort.
Ønsker du hjelp med helfo kort, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Helfo-kortet er et plastkort på størrelse med et vanlig bankkort: På reise i Europa fungerer det som et bevis på at du er medlem av den norske folketrygden - noe som gir deg tilgang til helsetjenester i det landet du besøker og gjør at du har krav på hjelp på lik linje med landets befolkning og må betale samme egenandel som dem. Ikke alle situasjoner dekkes av Helfo-kortet alene. Samtidig er noen europeiske land også unntatt ordningen. Derfor anbefales det sterkt å kjøpe en egen reiseforsikring. Argumentene for dette skal vi komme tilbake til, samt bruksområder for kortet.
Helfo hører til under Helsedirektoratet og omfatter forhold både her hjemme og i utlandet, som direktoratets ytre etat. Helfos oppgaver omfatter alt fra oppgjør fra folketrygden til behandlere, leverandører og tjenesteytere, samt individuell refusjon av privatpersoners utgifter til blant annet legemidler, tannhelse og altså helsetjenester i utlandet.
Det egentlige navnet på Helfo-kortet er europeisk helsetrygdkort. Du må du være norsk statsborger eller statsborger i et annet EØS-land eller Sveits og samtidig oppfylle kravene for norsk folketrygd for å kunne bestille deg beviset. Er du bosatt i Norge, er du som hovedregel medlem i folketrygden. Dette forutsetter lovlig opphold i Norge. De som flytter hit til landet med en planlagt oppholdstid på 12 måneder eller mer, omfattes av trygdeordningen fra og med innreisedato. Det gjelder i hovedsak de som skal arbeide i Norge. Ordningen innebærer altså at den norske folketrygden dekker utgifter til nødvendige helsetjenester, det vil si medisinsk behandling tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg. Standarden på behandlingen vil variere fra land til land, og du kan med andre ord ikke forvente å få samme behandling ute som du ville fått hjemme. Helsetrygdkortet skal likevel kunne gi deg rett til helsetjenester som er nødvendige for at du på medisinsk forsvarlig måte vil kunne fortsette utenlandsoppholdet ditt.
Vit at Helfo-kortet ikke gir rett til dekning av utgifter hvis formålet med reisen din er å få medisinsk behandling i utlandet. Det vil derimot kunne dekke eventuelle faste legesjekker og kontroller hos det offentlige helsevesenet.
Helsetrygdkortet er personlig - alle i familien må altså ha hvert sitt kort. Men når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn under 18 år. Partene i registrert partnerskap og samboere som har eller har hatt felles barn er likestilt med ekteskap her.
Også pensjonister som har flyttet til et annet EØS-land enn Norge, kan ha rett til helsetrygdkort. Det samme kan gjelde familiemedlemmer som ikke selv har statsborgerskap i et EU- eller EØS-land, samt statsløse og personer med flyktningstatus. Du finner utdypende informasjon om disse tilfellene på nettsidene til HelseNorge.
Ofte vil det første du blir spurt om på klinikken eller sykehuset, være hvorvidt du har nettopp europeisk helsetrygdkort. Tilgang til de medisinske tjenestene, samt det økonomiske oppgjøret, blir da ordnet opp i, og du betaler som nevnt kun egenandelen. Konklusjonen er at du bør ha med deg europeiske helstrygdkort - Helfo-kortet - hvis du skal reise ut av Norge, til et EU/EØS-land eller til Sveits. For øvrig er det slik at norske statsborgere som startet oppholdet sitt i Storbritannia før 31. desember 2020, før Brexit, beholder rettighetene helsetrygdkortet gir, men kun frem til oppholdet avsluttes.
Det er, som du vet, Helfo som utsteder kortet, og du bestiller det enkelt ved å logge deg inn på Helsenorge.no. Du kan også ringe “Veiledning helsenorge” på +47 23 32 70 00.
Helfo-kortet er helt gratis både å bestille og bruke. Men som her hjemme, må du i alle tilfeller betale egenandelen ved behandlingsstedet til gjeldene priser. Og siden kortet kun fungerer som en delvis forsikring mot situasjoner som kan oppstå på reise, anbefales det på det sterkeste å kjøpe en egen reiseforsikring i tillegg:
Prisen for en helårs reiseforsikring vil gjerne ligge et sted mellom 900 kroner og i overkant av 2.500 kroner. Det vanlige er at reiseforsikringen da dekker mellom 45 og 90 dagers reiser. Hvis du har behov for å forlenge gyldighetsperioden som følge av at reisen varer lenger enn det vilkårene tillater, må du betale mer for utvidet dekning. Videre er det slik at enkeltreiseforsikring vanligvis ligger noe lavere til sammenligning. Men kjøpes slik forsikring for reiser på mer enn et par måneder, vil trenger prisen fort bli omtrent den samme.
Medlemskap i en yrkesorganisasjon, fagforening, eller andre organisasjoner vil svært ofte kunne gi deg gunstige priser på reiseforsikring dersom foreningen har avtale med et forsikringsselskap. Eksempler på en organisasjon som har forhandlet frem en slik avtale er LOfavør Reiseforsikring. Altså: Om du allerede er medlem i et forbund - eller vurderer å bli det - er det lurt å forhøre deg om forsikringsavtaler.
Det kan ofte lønne seg økonomisk å samle alle forsikringene i samme selskap. Det gir deg også grei oversikt. Med tre eller flere typer forsikringer på samme sted, vil du kunne oppnå en samlerabatt på mellom 10 og 20 prosent. Det er også mulig å kjøpe reiseforsikring som dekker hele familien, i stedet for individuelle forsikringer, og spare noen kroner på det.
Standarden på det offentlige helsevesenet kan variere mye fra land til land, og flere steder er private tilbud det beste og kanskje nødvendige alternativet; du må gjerne opp i prisklassene for å få en kvalitet tilsvarende norsk helsevesen. Og å oppsøke privat lege i utlandet vil fort kunne koste deg dyrt. Det er ett av argumentene for å kjøpe egen reiseforsikring ved siden av helsetrygdkortet. Da kan du få dekket utgifter til privat behandling.
Hvis du skulle oppleve at det utenlandske behandlingsstedet ikke gjenkjenner eller aksepterer helsetrygdkortet ditt, må du legge ut for undersøkelsen og sørge for å få med deg faktura, kvittering og dokumentasjon på behandlingen som er utført. Det gjelder også dersom du skulle komme til å glemme kortet, eller hvis du har blitt behandlet ved sykehus og/eller hos behandler som ikke er tilknyttet det lokale offentlige helsevesenet. Dokumentasjonen trenger du for å kunne bli refundert av Helfo i etterkant. Søknaden om refusjon må da sendes til Helfos kontorer i den regionen du tilhører, innen seks måneder fra hver enkelt behandlingsdato. Dette slipper du altså om du tar med deg kortet og kan vise det frem ved helseinstitusjonen i utlandet.
Hva slags forsikringer du vil ha behov for i forbindelse med reisen din, vil variere. Blant annet kommer dette an på reisens lengde. Noen reiseforsikringer dekker for eksempel utenlandsopphold på 45 dager, mens andre kan være gyldige opptil 90 dager - eller mer. Under skal vi gå gjennom hva forsikringene faktisk innebærer:
Blant selskapene som tilbyr reiseforsikring, finner du blant andre Gjensidige, If og DNB. For studenter kan det være verdt å undersøke forsikringstilbudet til studentorganisasjonen ANSA.
Overbevist? Dersom du vil ha tilbud på forsikring fra flere ulike forsikringsselskaper - noe som lar deg sammenligne pristilbud og ta et godt, bevisst valg - kan du henvende deg til oss i Forsikringsmart, så hjelper vi deg!
Helserettighetene du har etter EØS-avtalen og med helsetrygdkortet er begrenset, og vi gjentar at det derfor er viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg. Som navnet antyder, kan europeisk helsetrygdkort kun benyttes innenfor EU og EØS-området og i Sveits. Det kan ikke benyttes på Svalbard.
Kortet har en varighet på tre år - da det må bestilles nytt. Du får ingen påminnelse og må huske på dette selv. Det tar opptil ti virkedager å få det levert til en postkasse i Norge, og litt lenger tid om det skal sendes til en adresse i utlandet. Vit også at du har plikt til å melde fra til Helfo om endringer som kan få betydning for retten til å bruke kortet.
Hvis du er medlem i den norske folketrygden, men av ulike grunner ikke har rett til europeisk helsetrygdkort, kan du likevel ha rett til dekning av helsetjenester under midlertidige opphold i andre EØS-land. Dette kan gjelde studenter med lån i Statens lånekasse, og utsendte arbeidstakere. Forhør deg med Helfo.
Om du er ute på reise, men har glemt kortet ditt, kan Helfo utstede en hasteblankett - papirversjonen av Helfo-kortet. Dette kan ordnes i kontortiden deres, mellom åtte om morgenen og halv fire om ettermiddagen, og sendes da til den utenlandske behandlingsinstitusjonen.
Du kan også laste ned en egen app, "European Health Insurance Card". Denne inneholder grunnleggende informasjon om helsehjelp - på ulike språk. For øvrig kan du nå Helfo fra utlandet på telefonnummer +47 23 32 70 00.
Ønsker du hjelp med helfo kort, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg