Vil du vite mer om kaskoforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om kaskoforsikring, hva den koster, hva som påvirker prisen, hvem som trenger denne forsikringen og mye mer. Med kaskoforsikring får du dekket skader på din egen bil, selv om du er skyld i skadene. Vet du hvilke biler som bør forsikres med kasko? Og vet du hvorfor kaskoforsikring er ekstra viktig for båteiere? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på kaskoforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Det finnes flere typer forsikringer for eiere av biler og andre kjøretøy, men det er ikke alltid så lett å vite hva som skiller dem, og hvilken forsikring du helst bør velge til din bil eller båt. De vanligste typene bilforsikring er ansvarsforsikring, delkasko og kasko. Blant disse er kaskoforsikring den mest omfattende og den som gir deg bredest dekning. Med kaskoforsikring får du dekket det samme som du får med en ansvarsforsikring og delkasko, men det som skiller kasko fra de to andre typene bilforsikring, er at den også dekker skader på din egen bil, selv om du er skyld i skaden. Det innebærer at bilen din er forsikret dersom du krasjer, kjører utfor, velter bilen din eller hvis den blir utsatt for hærverk.
Kun ansvarsforsikring er lovpålagt i Norge, så du trenger ikke å ha kasko hvis du ikke vil, men for mange bileiere er det likevel anbefalt. En ansvarsforsikring vil bare dekke skader kjøretøyet ditt påfører andre mennesker eller andres eiendeler, men hvis bilen din blir skadet, eller i verste fall helt ødelagt, er det ikke tilstrekkelig med en ansvarsforsikring. Delkasko gir noe bredere dekning enn ansvarsforsikringen og omfatter også tyveri, brann, veihjelp eller annen redning.
Ordet «kasko» kommer fra det spanske ordet casco som betyr skipsskrog. Opprinnelig ble altså kasko brukt til å forsikre skader på skip og båter. Selv om vi ofte forbinder kasko med bil i dag er det vanlig å skaffe kaskoforsikring til båt også. Reglene på sjøen er noe forskjellig fra reglene på veien. Hvis bilen din blir skadet av en annen bil, vil den andre førerens ansvarsforsikring dekke skadene på bilen din, men på havet sier reglene at det må foreligge et skyldansvar for at du skal ha krav på erstatning for skader som påføres av en annen båt. Det vil si at du ikke kan kreve erstatning dersom en annen båt krasjer inn i din båt når den andre båtføreren ikke er skyld i kollisjonen (f.eks hvis motoren svikter). I slike tilfeller kan det være nødvendig å ha kasko på båten for å få dekket skadene.
Kasko koster mer enn ansvarsforsikring og delkasko fordi forsikringen gir bredere dekning. Det er likevel vanskelig å oppgi en konkret pris fordi mange forskjellige faktorer spiller inn og påvirker prisen ulikt i hvert enkelttilfelle. Det er ikke uvanlig å betale mer enn 10.000 kroner i året for kasko, men er du en erfaren sjåfør uten skadehistorikk, trenger du kanskje ikke å betale mer enn halvparten av dette. Er du derimot ung og nettopp begynt å kjøre, må du regne med å betale enda mer. Forsikringsselskapene vurderer en rekke faktorer som sier noe om risikoen for skader på bilen din før de tilbyr deg en pris. Hvis selskapet vurderer at det er høy risiko, vil du måtte betale mer for forsikringen, og er risikoen lav så vil komme unna med bedre pris.
Førerens kjøreerfaring er en faktor som sier noe skaderisiko. Det innebærer at de yngste og de aller eldste blant oss må finne seg i å betale mer for bilforsikring med kasko. Har du en dyr bil, må du også betale mer for forsikringen. Det skyldes at det er dyrere å reparere disse bilene og de ulike delene er gjerne mer kostbare.
Når du skal tegne forsikring vil du bli bedt om å oppgi kilometerstand, og denne vil også si noe om skadepotensialet i ditt tilfelle. Hvis du kjører mye og tilbringer mer tid på veien, har du større sjanse for å havne i bilulykker sammenlignet med en som kjører lite. Dette kan føre til høyere pris. Det samme gjelder dersom du bor i et område med mye trafikk. Da er det også større sjanse for å havne i bilulykker og prisen for kasko kan bli noe høyere. Videre vil skadehistorikken din spille inn, men hvis du kjører skadefritt over lengre perioder, kan du oppnå bonuser som fører til lavere pris.
Det finnes også prisforskjeller fra den ene forsikringsselskapet til det andre, og noen selskap er rett og slett billigere enn andre. Derfor er ditt valg av forsikringsselskap også nokså bestemmende for hva du ender opp med å betale til sammen. Med kaskoforsikring må du dessuten velge hvor mye du ønsker å betale i egenandel. Egenandelen er den summen du selv skal dekke dersom kjøretøyet ditt blir skadet. Det er vanlig å sette denne omkring 6.000 kroner, men du vil betale mindre for forsikringen per år dersom du velger høyere egenandel.
Det finnes mange forskjellige begreper knyttet til bilforsikring og kasko som er ukjente for mange. Her skal vi se nærmere på noen viktige begreper:
Toppkasko/super/pluss: Selv om kasko er en type forsikring med bred dekning, er det mange forsikringsselskaper som tilbyr en kategori av bilforsikring med enda bedre dekning. Disse kalles gjerne toppkasko, kasko pluss, superkasko eller lignende. Denne typen kasko har ikke alltid en klar definisjon, men vanligvis dekker disse det samme som vanlig kasko, i tillegg til motorskader og leiebil i perioden når bilen din er på reparasjon. Toppkasko er ikke det samme som full kasko. Med full kasko menes vanlig kasko.
Samlerabatt: De fleste forsikringsselskap tilbyr det de kaller samlerabatt til deg som samler tre eller flere typer forsikring og samme selskapet. Det innebærer du eksempelvis kan samle helseforsikring, reiseforsikring og kaskoforsikring i ett og samme selskap og få rabatt. Som regel ligger samlerabatten omkring 10%, men noen ganger kan den være så høy som 25%. Det kan lønne seg å finne ut hva de ulike forsikringsselskapene tilbyr i samlerabatt før du velger forsikringsselskap.
Bonus: Hvis du kjører skadefritt over lengre perioder, vil forsikringsselskapene belønne deg med bonuser. Vanligvis øker bonusen med 10% for hvert skadefrie år opptil maksimalt 70%. Når du allerede har 70% bonus, vil økningen gå noe saktere. Vær oppmerksom på at du også mister bonus dersom du får skader på bilen. Som regel vil du da miste mellom 10% og 30% av bonusen du har opparbeidet deg.
Årlig kjørelengde: Når du tegner forsikring, blir du bedt om å oppgi en årlig kjørelengde. Denne vil være med å danne grunnlag for prisen du betaler. I gjennomsnitt kjører nordmenn omtrent 12.000 kilometer per år, men det kan godt være du kjører mer eller mindre enn dette. Derfor er det viktig at du forsøker å være så presis du kan når du skal oppgi den årlige kjørelengden. Kjører du kortere, kan du komme unna med billigere pris. Hvis du derimot kjører lengre, risikerer du å ikke få dekket eventuelle skader fullt ut.
Grønt kort: Hvis du reiser til utlandet med bilen, kan det hende du trenger grønt kort. Grønt kort brukes til å bevise at bilen din er forsikret når du er i utlandet. Langt i fra alle land krever at du har et grønt kort, men det er likevel lurt å sjekke dette før du eventuelt reiser. Her kan du se hvilke land som krever grønt kort.
Det er mange typer forsikringer som er unødvendige og alle trenger ikke nødvendigvis å skaffe seg kaskoforsikring. Som et minimum trenger du bare ansvarsforsikring på bilen din. Ansvarsforsikringen er lovpålagt og du må ha denne for å kunne ta i bruk bilen din. Men kaskoforsikring er ikke lovpålagt. Likevel er det lurt å tegne kaskoforsikring dersom du har en ny og dyr bil. Skulle bilen din bli skadet i et uhell, kan tapet bli enormt hvis du ikke har kaskoforsikring. Generelt anbefales det å velge kasko dersom bilen din er verdt mer enn 50.000 kroner. Hvis bilen er verdt mindre enn dette, ender du fort opp med å betale mer i forsikring enn det ville kostet deg å dekke skaden selv. I slike tilfeller er det gjerne tilstrekkelig med ansvarsforsikring eller delkasko.
Hvis du har båt, anbefales det å tegne kaskoforsikring uansett. Det skyldes at reglene er annerledes på sjøen og at du ikke nødvendigvis får dekket skader gjennom ansvarsforsikringen til eieren av båten som forårsaker skadene på din båt. Når det gjelder båter, vil ansvarsforsikringen kun gjelde der det foreligger skyldansvar og ikke ved uhell slik som for biler. Det betyr at ansvarsforsikringen for båt kun gjelder dersom føreren av båten opptrer uaktsomt, for eksempel at vedkommende kjører i beruset tilstand eller kjører for fort. Den vil ikke gjelde hvis motoren svikter og man ikke kan tillegge føreren skyldansvar. I slike tilfeller er du avhengig av en kaskoforsikring for å få dekket skadene på din egen båt. Hvis båten er dyr og du ikke har kasko, kan det fort bli svært kostbart, da skadene må dekkes av egen lomme.
Som regel vil en kaskoforsikring dekke alt som dekkes av en ansvarsforsikring og delkasko, og i tillegg vil den dekke skader på ditt eget kjøretøy selv om du er skyldig i skadene. Når det gjelder det lovpålagte ansvaret som også dekkes av ansvarsforsikringen, inkluderer dette skader som bilen din påfører andre mennesker eller andres eiendeler, samt rettshjelp dersom du skulle ha behov for det. Velger du delkasko så utvides dette til å også gjelde skader på glass, tyveri av kjøretøyet, brann og veihjelp. Med en kaskoforsikring utvides dette igjen til å også dekke skader på ditt eget kjøretøy som følge av en kollisjon, velt av bilen, utforkjøring, hærverk eller annen ytre påvirkning.
For å få dekket motorskader eller leiebil når bilen er på verksted, må du som regel oppgradere til en forsikring med enda bredere dekning, ofte kalt toppkasko eller superkasko. Vær oppmerksom på at dekningsgraden kan variere mellom forsikringsselskapene, og at du alltid bør lese vilkårene nøye for å finne ut nøyaktig hva som dekkes og i hvilke tilfeller. Finn ut hva du selv ønsker dekning for, og velg den forsikringen som tilbyr dette.
Det er ikke alltid like lett å vite om man trenger kaskoforsikring og hvordan man eventuelt unngår å betale mer enn nødvendig. Nedenfor gir vi noen råd som kan hjelpe deg på vei:
Prisen du betaler for en kaskoforsikring er i stor grad avhengig av din egen bilkjøring. Derfor kan du selv bidra til å holde kostnadene nede ved å kjøre pent og forhindre at du bygger opp en omfattende skadehistorikk som kan føre til svært kostbare forsikringsavtaler. På samme måte vil du bonusen din øke for hvert år du kjører skadefritt og du vil etterhvert betale stadig mindre for kaskoforsikringen din.
Det er vanskelig å anslå riktig kjørelengde for et helt år, men hvis du gjør litt undersøkelser, for eksempel ved å finne ut hvor langt du kjørte i fjor, kan du fort spare litt penger på forsikringen. Hvis noe av betydning har forandret seg fra i år til i fjor, for eksempel at du har skiftet arbeidsplass med lengre avstand til hjemmet ditt, må du naturligvis ta høyde for dette i beregningen din. Hvis du har oppgitt en kjørelengde som overstiger lengden du egentlig kjører så betaler du i realiteten for en tjeneste som du ikke benytter deg av fullt ut. På den annen side er det viktig å ikke oppgi for kort kjørelengde. Har du oppgitt en kjørelengde som bare er 70% av den virkelige kjørelengden, kan du risikere at forsikringsselskapet bare dekker 70% av skadene.
En av de beste måtene å oppnå en god pris på er ved å hente inn flere tilbud for kaskoforsikring og foreta en grundig sammenligning. Henter du inn tre tilbud fra tre ulike forsikringsselskap, vil du ha et godt sammenligningsgrunnlag. Da kan du se hvem som er billigst og du sørger for at forsikringsselskapene konkurrerer om å få deg som kunde. Når du skal sammenligne er det imidlertid viktig at du finner ut hva som dekkes av forsikringene. Hvis et tilbud er mye billigere enn et annet, kan det skyldes at kaskoforsikringen gir dårligere dekning sammenlignet med de andre tilbudene. Du kan også oppnå bedre pris ved å ta i bruk samlerabatt.
Ønsker du pristilbud på kaskoforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg