Vil du vite mer om bilforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om pris for bilforsikring, bonus, dekning og mye mer. Visste du at du kan spare mye penger på å foreta en sammenligning av ulike bilforsikringer? Er du klar over hva som dekkes av de forskjellige typene bilforsikring? En bilforsikring er godt å ha når uhellet er ute, men det kan være vanskelig å finne den beste forsikringen for deg. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på bilforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En bilforsikring skal dekke skader du som bilist påfører andre mennesker, biler eller andre eiendeler, og i noen tilfeller kan bilforsikringen også dekke skader du selv eller andre påfører bilen din eller slitasje. Hva som dekkes, avhenger av hva slags bilforsikring du har. Som regel kan de ulike typene forsikring deles inn i kategoriene ansvarsforsikring, delkasko og fullkasko, men kategoriene kan variere noe fra det ene forsikringsselskapet til det andre. Pris vil i stor grad avhenge av hva forsikringen dekker, og du som forbruker vil være tjent med å foreta en nærmere sammenligning for å finne ut hvem som tilbyr den beste forsikringen til en billig pris. Men hvordan skal du egentlig vite hvilken bilforsikring du trenger, og hvordan finner du ut hva som er det beste alternativet for akkurat deg?
Det følger av bilansvarsloven at man skal forsikre kjøretøy som bil, motorsykler og mopeder. Skal du kjøre en bil, har du altså plikt til å forsikre den. Videre konstaterer loven at det er objektivt ansvar som gjelder. Det vil si at man er ansvarlig for skader som påføres av egen bil, uavhengig av om du som fører er skyldig i skaden. Selv om man er pliktig til å ha ansvarsforsikring og denne dekker skader som bilen påfører andre, er det også lurt å ha en forsikring som gjelder din egen bil. For eksempel hvis bilen blir skadet som følge av uvær, hvis bilen din blir stjålet eller blir skadet av fallende gjenstander eller brann.
Det finnes en rekke forsikringsselskap i Norge som tilbyr mange ulike typer bilforsikring, som for eksempel, If, Gjensidige og Tryg. Det er ikke lett å si på forhånd hvilken som best for deg, da prisen vil avhenge av flere forskjellige faktorer som slår ulikt ut i hvert enkelt tilfelle. For å ta et opplyst valg, må du ta disse faktorene i betraktning når du sammenligner tilbud. For eksempel kan bilforsikringen bli dyrere dersom du har lite kjøreerfaring eller hvis du har vært utsatt for ulykker flere ganger tidligere. Samtidig kan du selv være med på å påvirke prisen ved å justere egenandelen.
Det er svært vanskelig å si hvor mye en bilforsikring koster fordi prisene er forskjellige i hvert enkelt tilfelle og avhenger av mange faktorer, som alder, hvilken bil du har og hvilken type bilforsikring du velger. Likevel kan vi si at gjennomsnittet ligger omkring 10.000-15.000 kroner i året. Siden variasjonene er såpass store, vil man imidlertid se at mange betaler langt mindre enn dette, gjerne så lite som 4.000-5.000 kroner, samtidig som andre, for eksempel ferske sjåfører med en dyr bil, må finne seg i å betale mer enn gjennomsnittet. Det er altså de forskjellige prisfaktorene som i hvert enkelt tilfelle vil avgjøre hvor mye du ender opp med å betale for bilforsikring. Det er derfor hensiktsmessig å se på hvilke faktorer dette er, og hvordan de kan slå ut for deg, noe vi går nærmere inn på her:
Hvis du ikke har hatt bilforsikring før, vil du sikkert møte på en del begreper som er nye for deg. Nedenfor gir vi en nærmere redegjørelse for noen av de mest sentrale begrepene knyttet til bilforsikring.
Ansvarsforsikring: Som nevnt er det hovedsakelig tre kategorier av bilforsikring. En av disse er ansvarsforsikringen som alle bilister plikter å skaffe på biler som er i bruk. Ansvarsforsikringen skal dekke skader bilen din forårsaker på omgivelsene sine. Det kan for eksempel være andre biler, bygninger eller skade på andre personer.
Delkasko: Med delkasko får du ansvarsforsikring, men du vil i tillegg få dekket skader som følge av lyn, brann, eksplosjon, biltyveri, samt redning og veihjelp. Delkasko dekker likevel ikke skader på din egen bil dersom den forårsakes av deg. For de fleste eiere av biler med en verdi på mellom 50.000 og 100.000 kroner, vil det være tilstrekkelig med delkasko, da egenandelen på fullkasko kan være såpass høy at det sjelden lønner seg.
Kasko: Med kasko eller fullkasko, som det også kalles, får du alt som er inkludert i ansvarsforsikring og delkasko, men du får i tillegg dekket skader på egen bil og eiendeler selv om skadene skulle være forårsaket av deg selv. Det er vanlig å ha kasko på nyere biler og biler med en markedsverdi som overstiger 100.000 kroner. Nøyaktig hva som dekkes av en kasko, kan imidlertid variere mellom ulike forsikringsselskap, og ofte er det mulig å få utvidet kaskoen til å dekke flere områder eller å legge til deldekninger til høyere pris.
Bonus: Forsikringsselskapene opererer med bonussystemer som sikrer forbrukerne rabatt ved skadefri kjøring. Kjører du uten skader i ett år, får du 10 prosent økt bonus. Dette fortsetter helt til du når maksimalt 70 prosent bonus. Deretter vil bonusen øke med 5 prosent ved skadefri kjøring i 1 til 5 år. Skulle du få en skade, kan du miste alt fra 10 til 30 prosent bonus.
Samlerabatt: Mange forsikringsselskap tilbyr samlerabatt til sine kunder. En samlerabatt gis når du har flere forsikringer hos ett forsikringsselskap. Samlerabatten regnes ut prosentvis og ligger som regel mellom 0 og 20 prosent. Vanligvis kan du få samlerabatt når du har tre eller flere forsikringer hos samme selskap.
Egenandel: Egenandelen i en forsikring er summen du selv skal dekke hvis du får en skade. Man kan til en viss grad selv velge hvor høy egenandelen skal være. Velger du høy egenandel, blir prisen på forsikringen lavere, mens lav egenandel resulterer i dyrere forsikring.
Det er mange grunner til at man trenger bilforsikring. Når det gjelder ansvarsforsikringen, er svaret nokså enkelt. Den trenger du fordi loven krever at du har ansvarsforsikring på alle biler som er i bruk. I tillegg til å være lovpålagt er ansvarsforsikringen svært nyttig å ha dersom du skulle være så uheldig å påføre skade på andre mennesker, eiendeler eller biler med din egen bil. I slike tilfeller er det objektivt ansvar som gjelder, og det innebærer at skadene må dekkes hvis bilen din forårsaker skade, selv om du som fører ikke er skyld i dem.
Det er også flere gode grunner til å skaffe forsikring som går utover den obligatoriske ansvarsforsikringen. I de fleste hjem er bilen en av de største og viktigste investeringene. Og mens biler mister sin verdi med tiden, øker vår avhengighet av dem. Vi kjører til jobb, kjører barna til skole og fotballtrening, og vi avhengige av bilene våre når vi skal på reise eller besøke venner og familie. For mange er bilen en så viktig del av hverdagen at det er viktig å beskytte den med en forsikring, slik at du ikke står igjen uten noe den dagen noe uventet skjer. Selv om man er en dyktig bilfører, er det mange situasjoner som er utenfor vår kontroll. Det kan eksempelvis være tilfellet dersom et lynnedslag forårsaker skade på bilen din eller hvis bilen din blir stjålet.
Med full kasko er du dessuten forsikret for skader på egen bil som du selv er skyld i. Det kan for eksempel være i forbindelse med en kollisjon eller en utforkjøring. Har du en dyr bil, kan det bli svært kostbart å reparere den eller å kjøpe nye deler dersom det skulle være behov for det.
Hva som dekkes av bilforsikringen, avhenger av hvilken type bilforsikring du har. Som nevnt vil en ansvarsforsikring dekke skader bilen din forårsaker for andre bilister, på andre mennesker eller andres eiendeler. Med delkasko får du det samme som du får i en ansvarsforsikring, men du får også dekket skader oppstår etter lynnedslag, eksplosjon, brann, hvis bilen din blir stjålet, eller hvis du trenger redning eller veihjelp. En vanlig kasko gir deg det samme som delkasko og i tillegg vil den dekke visse typer skader på bilen din som du selv er skyld i, som regel i forbindelse med kollisjon, velt eller utforkjøring. Mange forsikringsselskaper har en ekstra kategori som dekker enda mer enn vanlig kasko. Disse kalles gjerne toppkasko, super, ekstra eller lignende, og dekker typisk maskinskade, skader på lakk eller glasstak og tap av nøkkel. Hva som dekkes av slik utvidet dekning vil imidlertid variere fra den ene forsikringsselskapet til det andre. Derfor er det viktig at du undersøker grundig hva som dekkes av forsikringen hos flere forskjellig forsikringsselskap og setter dette opp mot det du faktisk har mest behov for. Deretter blir det enklere å velge riktig type forsikring.
Det lønner seg også å finne ut hva som ikke dekkes av bilforsikringen, slik at er inneforstått med det før du gjør et valg. Hva som ikke dekkes, vil også variere mellom ulike forsikringsselskap, men det er vanlig at bilforsikringen ikke dekker skader som er påført med vilje, skader som følge av kjøring i ruspåvirket tilstand, kjøring på bane eller terreng eller hvis skaden skjer mens bilen lånes av noen andre.
Det kan være vanskelig å finne den beste bilforsikringen som gir mest for pengene for akkurat deg. Nedenfor gir vi deg noen gode råd som kan hjelpe deg med nettopp dette:
Det er store prisforskjeller mellom bilforsikringene hos de ulike forsikringsselskapene. Derfor lønner det seg alltid å hente inn tilbud fra flere forsikringsselskaper, slik at du kan sammenligne dem på både pris, dekning og vilkår. På den måten sørger du dessuten for at forsikringsselskapene konkurrerer om å tilby best mulig pris for å få deg som kunde. Du kan enkelt hente inn pristilbud fra forsikringsselskap på hjemmesidene deres, ved å taste inn informasjon om deg og bilen din. Husk imidlertid på å lese vilkårene grundig og sjekke hva de ulike typene bilforsikring faktisk dekker.
Hvis du allerede har andre forsikringer hos et bestemt forsikringsselskap, kan det lønne seg å skaffe seg bilforsikring hos det samme selskapet. På den måten kan du få samlerabatt og du kan spare litt penger. Hvis forsikringsselskapet er mye dyrere enn andre selskap, er det ikke sikkert at dette lønner seg. Sjekk derfor alternativene hos flere selskap, hva de tilbyr i samlerabatt og om du har mulighet til å samle alle forsikringene dine hos ett selskap. Dersom du kjører skadefritt over lengre perioder, vil du også kunne dra nytte av bonuser og spare mer penger på bilforsikringen din.
Mange bileiere følger ikke med på kjørelengden i forsikringen sin. Dette kan få uheldige konsekvenser på to måter. Hvis du kjører lenger enn kilometerlengden som er avtalt i forsikringen, risikerer du å få lavere erstatning dersom uhellet først skjer. På den annen side kan det hende du betaler for mye i bilforsikring dersom du ikke kjører så langt som du har oppgitt til forsikringsselskapet ditt. Da vil det lønne seg å justere ned kjørelengden slik at du får lavere pris på bilforsikringen din.
Ønsker du pristilbud på bilforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg