Vil du vite mer om innbrudd og hva du bør gjøre om du blir offer for dette? Det er lurt å være forberedt hvis uhellet skulle være ute. I denne guiden forteller vi deg om hvilke forsikringer som dekker innbrudd, og mye mer. Hva gjør du for å hindre eventuelt innbrudd hjemme hos deg? Les denne guiden, så vet du hvordan du skal forholde deg til om et innbrudd skjer deg.
Ønsker du pristilbud på innbrudd, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Tusenvis av nordmenn opplever hvert år innbrudd i boligen sine. Å komme hjem og oppleve at noe slikt har skjedd deg, er for det første veldig kjedelig, men kan i tillegg føre til at du i ettertid føler deg utrygg i ditt eget hjem. Hva du kan gjøre for å hindre at et innbrudd skal skje nettopp deg, kommer vi tilbake til senere i denne artikkelen, der vi gir deg våre beste råd for å sikre deg og hjemmet ditt.
Men hva defineres egentlig som innbrudd? I loven heter det at innbrudd innebærer å “uberettiget skaffe seg adgang til en annens hus eller et annet sted som ikke er fritt tilgjengelig, eller uberettiget forbli på et slikt sted”. Et innbrudd der gjerningspersonen har tatt seg inn i en bolig eller et fritidshus, regnes som grovt tyveri. Straffen for dette er bot eller fengsel i inntil seks år, i henhold til straffeloven § 322.
Konsekvensene av et innbrudd kan være svært omfattende - og kostbare. Et av de viktigste hjelpemidlene man har i en slik sårbar situasjon, er en god forsikringsavtale. Alle som eier eller leier bolig, bør derfor blant annet investere i en god innboforsikring. De aller fleste forsikringsselskaper tilbyr innbruddsforsikring som en del av innboforsikringen. Innboforsikringen dekker tyveri av alt innbo og løsøre som ikke er fastmontert, og dekker således alle eiendelene dine, men bare opp til et visst beløp. Hvis du har noen spesielt verdifulle eiendeler i boligen din, kan det være lurt å skaffe en egen forsikring til dem, ofte kalt en verdisakforsikring. Verdifulle eiendeler kan omfatte slikt som malerier, pyntegjenstander, eller arvegjenstander av høy verdi.
Det finnes også egne innbruddsforsikringer. Her kan du få gode erstatningssummer ved innbrudd siden disse spesialiserer seg kun på dette. Men du vil som regel ikke trenge det, siden innboforsikringen din allerede dekker innbrudd. Hvis du eier eget hus, bør du også ha en husforsikring, siden skade og tyveri av husdeler ikke dekkes av innboforsikringen.
Du har mange ting du er glad i, i boligen din. For å få klarhet i verdien av alle eiendelene dine, må du først få en oversikt over hva og hvor mye du faktisk eier:
Som er ordspill på «selfie», er «tingfie» en betegnelse noen forsikringsselskaper bruker på bilder eller film av tingene dine. Har du oversikt over alle tingene dine? I dag har de fleste så mange eiendeler at det er veldig vanskelig å huske alle. Etter et innbrudd blir mange i tvil om hva som egentlig har blitt stjålet. Har du derimot bilder eller film over tingene dine, gjør det det mye enklere for deg når du skal sende inn en liste over alt som er blitt stjålet til forsikringsselskapet ditt.
Slik går du frem:
Beveg deg systematisk gjennom huset, rom for rom, og ta både oversiktsbilder over hele rom og nærbilder av innbo. Åpne opp skuffer, skap, boden og garasjen, løft gjerne ut tingene for å få bedre bilder. Hvis du har elektroniske artikler med serienummer, bør du ta nærbilder av disse. Det vil hjelpe politiet ved et eventuelt beslag av tyvegods. Etter at du er ferdig med å ta alle bildene laster du dem opp i en nettsky, slik har du bildene på en sikker plass. Noter også gjerne ned hva ting kostet når du kjøpte dem, og ta vare på kvitteringer for verdifulle gjenstander.
Hvor mye som erstattes av forsikringsselskapet ved innbrudd og tyveri, kommer blant annet an på forsikringssummen du har fastsatt i innboforsikringen din. Forsikringssummen skal speile verdien av alt innboet og løsøret ditt. Det er viktig at du alltid har en forsikringssum som speiler verdien av innboet ditt til enhver tid. Har du nydelig pusset opp, så har du kanskje byttet ut interiøret i boligen din? Da kan det hende verdien av innboet ditt har økt. Hvis det skjer et innbrudd, og du har satt forsikringssummen lavere enn den reelle verdien av innboet ditt, risikerer du å ikke få dekket alt som er stjålet eller skadet i innbruddet. Hvor stor forsikringssum den enkelte har kan variere fra 200.000 kroner til over 2 millioner kroner. Mange forsikringsselskaper har en innbokalkulator hvor du kan regne deg frem til verdien av innboet ditt.
Etter at du har tatt bilder av tingene dine, kan det være en ide å gå gjennom alle bildene og vurdere verdien av tingene dine. Kanskje du får deg en overraskelse over hvor mange ting du eier, og hvor mye verdier du egentlig har.
Det første du må gjøre, er å melde fra om innbruddet til politiet. Hvis du trenger hjelp fra politiet til å sikre spor, kan du ringe telefonnummeret 02800, som er et felles telefonnummer som gir deg kontakt med politiet der du er, og som gjelder mindre akutte hendelser enn nødnummeret 112. Hvis du tar innbruddstyven på fersken eller på andre måter føler deg truet og/eller trenger øyeblikkelig hjelp, skal du selvsagt ringe 112.
Vent med å rydde og vaske til etter du har hatt besøk av politiet. Hvis politiet ikke kan komme hjem til deg, er det lurt å ta bilder og sikre skadestedet selv. Lag så en liste over alt som er blitt stjålet. Du må levere inn en utførlig anmeldelse av innbruddet. Anmeldelsen kan du levere via politiets nettsider.
Kontakt glassmester hvis vinduer er knust; de kan sikre det knuste vinduet midlertidig. Kontakt låsesmed så de kan sikre eventuelle ødelagte låser og dører.
Hvis du har blitt frastjålet mobil, nettbrett eller PC, bør du sperre SIM-kort og aktivere sporing, tyverisikring- og fjernslettingsprogrammer, hvis du har dette. Bytt passord på alle tjenester du har aktivert på den stjålne mobilen, PC-en eller nettbrettet. Hvis du er blitt frastjålet bankkort, må du melde fra til banken din om dette. De fleste banker har nødnummer som kan benyttes i slike tilfeller, og det er lurt å ha en liste over disse liggende.
Dokumentér og meld fra om innbruddet til forsikringsselskapet ditt, så fremt du har tegnet en forsikringsavtale. Dette kan du gjøre på deres nettsider. Da er det viktig at du legger ved en liste over tingene som er blitt stjålet, kvitteringer for de tapte gjenstandene (om du har det), bilder av skadene og selve politianmeldelsen. Få med så mye som mulig, men husk at du kan alltid ettersende mer informasjon senere.
Her kommer en oversikt over hvilke forsikringer du kan trenge i tilknytning til innbrudd. De aller fleste forsikringsselskap tilbyr alle disse forsikringene. Det kan være en fordel å ha alle forsikringene i samme selskap slik at du oppnår rabatter - og ikke minst er det praktisk og enkelt.
Innboforsikringer dekker alt av innbo og løsøre i boligen din. Innbo omfatter for eksempel møbler, elektriske artikler, klær og bøker. Mens løsøre er blant annet sykler, barnevogner, ski, verktøy og penger. Alt som ikke er fastmontert, og som du ville tatt med deg hvis du flyttet, regnes som innbo og løsøre. Det vil si at fastmonterte baderomsinventar og hvitevarer ikke er en del av innboet ditt, mens hvitevarer som ikke er fastmontert, er en del av innboet. Ting som er lagret i kjellerboden, på loftet og i garasjen, er også en del av innboet.
Innboforsikringen gjelder for den som står ansvarlig for forsikringen, samt ektefelle eller samboer. Forsikringen gjelder også for barn, om de bor hjemme, eller har flyttet hjemmefra og bor på hybel på grunn av utdanning, eller er i førstegangstjeneste. Alle må ha samme folkeregistrerte adresse.
Om du skulle bli utsatt for innbrudd og skal løse inn forsikringen, vil du måtte betale en liten andel selv, som er kjent som nettopp egenandelen. Det er vanlig å betale en egenandel på cirka 4.000 kroner når man har innboforsikring. Du kan velge å øke egenandelen din; dette vil gi deg rabatt på forsikringspremien din, altså beløpet du betaler hver måned eller hvert år, og den vil da bli lavere.
Det kan være slik at innboforsikringen din ikke dekker enkelte gjenstander eller at de kun er dekket inntil en viss sum. Da trenger du en verdisaksforsikring i tillegg til innboforsikringen din, for de spesifikke gjenstandene. Dette kan være malerier, bunader og bunadssølv, klokker, smykker, kamerautstyr og instrumenter. Med verdisaksforsikring vil gjenstanden også være forsikret på reise. Skjer det et innbrudd der du er på reise og gjenstanden blir stjålet, vil altså verdisaksforsikringen dekke dette.
Egenandelen vil gjerne være på 10 prosent av verdien gjenstanden er forsikret for, eller det kan være et minimumsbeløp på cirka 500 kroner. Du vil sannsynligvis få dekket et større beløp enn ved innboforsikring. Men forsikringsselskapet vil også forvente at du tar godt vare på den kostbare gjenstanden din selv og at den er tilstrekkelig sikret.
Hvis du eier boligen din selv, enten den er en énmanns- eller tomannsbolig eller en del av et rekkehus, trenger du en husforsikring i tillegg til innboforsikringen. Husforsikring og boligforsikring er den samme forsikringen, bare med ulike navn. I noen tilfeller omtales den også som villaforsikring, men denne har litt andre vilkår. Hvis du leier en leilighet eller bor i en selveierleilighet i et sameie eller et borettslag, trenger du ikke husforsikring. Selve bygningen vil være forsikret av sameiet/borettslaget, og du betaler for dette gjennom fellesutgiftene.
Husforsikring dekker selve bygningen og fastmonterte gjenstander, ikke innboet og løsøret inne i boligen. Skjer det et innbrudd hos deg, kan det bli skader på selve bygningen, som husforsikringen din vil dekke. Det samme gjelder om tyvene stjeler bygningsdeler.
Egenandelen vil påvirkes av hvor stor del av huset som er skadet under innbruddet, og hva som eventuelt er stjålet. Hvis det for eksempel bare er dørlåsen som er skadet, vil man ikke betale så mye i egenandel (og kanskje er det ikke verdt å bruke forsikringen i det hele tatt, hvis egenandelen overgår forsikringsbeløpet du vil få utbetalt). Egenandelen kan komme på alt fra 4.000 kroner til nærmere 20.000 kroner. Du kan velge å øke egenandelen din; dette vil gi deg rabatt på forsikringspremien din.
Når det gjelder innbrudd, vil innboforsikringen din kunne dekke litt ulike ting avhengig av hvilken forsikringsavtale du velger. Her kommer en generell liste over hvilke fordeler som ofte inngår i de ulike forsikringsavtalene for innboforsikringer.
Forsikringen dekker:
Forsikringssummen du har fastsatt, altså hvor mye du har forsikret gjenstander for, vil spille inn når det gjelder hvor stor forsikringspremien din blir. Forsikringspremien er det du betaler for innboforsikringen din. Jo høyere forsikringssum, jo høyere forsikringspremie. Hva forsikringspremien blir på, avhenger også av hvor du bor, hvilken type bolig du har, og størrelsen på boligen. Om du for eksempel har installert boligalarm, får du gjerne rabatt fra forsikringsselskapet slik at forsikringspremien din blir lavere. Er du medlem av en fagforening? Da kan du få gode priser på innboforsikringen siden de fleste fagforeninger har avtaler med forsikringsselskaper.
Mange forsikringsselskap, derunder If, Gjensidige, Storebrand, Sparebank 1, DNB og mange flere, kan tilby innboforsikring. De ulike forsikringsselskapenes innboforsikringer vil variere i pris. Det kommer av at de har ulike dekningsgrader, og ikke minst: hva og hvor mye du skal forsikre. Dermed er det viktig å lese nøye gjennom hva som dekkes av de ulike innboforsikringene, og finne ut hva som er viktig for deg og hvilke forsikringsselskaper som kan tilby den beste avtalen basert på dine behov. Men det er ikke lett å få oversikt og skulle velge. Dersom du vil ha tilbud på innboforsikring fra flere ulike forsikringsselskaper, kan du henvende deg til oss i Forsikringsmart, så hjelper vi deg!
Det finnes både små og litt større tiltak du kan treffe for å minske risikoen for innbrudd. Det viktigste er å gjøre det vanskeligere og mer tidkrevende for tyver å bryte seg inn:
Ønsker du pristilbud på innbrudd, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg