Vil du vite mer om veihjelp? I denne guiden forteller vi deg mer om hvordan du kan sikre deg tilgang på dette samt hvilke forsikringer som dekker hjelp ved motorstopp, tap av nøkler, bilberging, og mye mer. Det kan fort lønne seg å ha NAF- eller Viking-medlemskap. Men, enten du er medlem eller ikke medlem, hvem kan du kontakte om du ikke får start på bilen? Les denne guiden, så vet mer om du hvordan du kan få veihjelp!
Ønsker du pristilbud på forsikring for veihjelp, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Det mye som kan skje på veien: Bilen vil ikke starte eller får ikke startet; batteriet er flatt, dekket har punktert, bilnøklene er innelåst eller bilen har havnet i grøftekanten. Er det ikke da typisk at du også befinner deg milevis fra folk, at det regner og selvfølgelig er bekmørkt ute? Heldigvis kan du få veihjelp på stedet eller få bilen transportert til et verksted; dette vil være nødvendig om det for eksempel er feil i bilens datasystemer som krever spesielle verktøy. Med gode veihjelpsordninger, i form av forsikring og/eller medlemskap i et veihjelpsselskap, ordnes det samtidig med hjemtransport eller videretransport både for sjåføren og eventuelle passasjerer. Det gjelder også dersom sjåføren rammes av plutselig sykdom eller uhell. Annet du kan få hjelp med, er problemer knyttet til campingvogn eller tilhenger, følger av uvær eller om bilen din er stjålet, blant annet. Hjelp får du alltids - spørsmålet er hvor mye det vil koste deg. Og koste vil det, dersom du står helt uten avtale med en bergingsselskap og heller ikke har forsikring som dekker det du kommer utfor.
Det er altså hovedsakelig to avtaler du kan inngå for å sikre best mulig tilgang på veihjelp: Medlemskap i veihjelpsselskaper eller bergingsselskap, og bilforsikring. Det er forsikringsselskapene som tilbyr den nødvendige og lovpålagte grunnforsikringen, ansvarsforsikring. Samtidig kan du kjøpe egne og mer spesifikke forsikringer hos veihjelpsselskapene. Slike vil kunne gi tilleggsdekning ved tap av bilnøkler (dersom dette ikke allerede er inkludert i den forsikringspakken du har valgt fra forsikringsselskapet ditt) og egenandelsforsikring; med medlemskap i NAF eller tilsvarende selskaper kan du i visse situasjoner unngå alle utgifter knyttet til veihjelpen.
Du får medlemskap og forsikringer tilpasset kjøretøyet ditt, enten det er snakk om personbil, el-bil, varebil, bobil, motorsykkel og campingvogn og tilhenger. Med delkasko-, kasko- eller andre mer omfattende bilforsikringer, er veihjelp inkludert. Denne hjelpen er imidlertid ikke inkludert i den grunnleggende og rimeligste bilforsikringen - ansvarsforsikringen.
Blant dem du kan kontakte for medlemskap- og fordeler, og som stiller opp ute i felten om du har punktert, finner du NAF, Falck eller Viking. Disse samarbeider med forsikringsselskapene og medlemsskap hos en av dem gir rabatt på bilforsikringer. Og for grunnleggende forsikringsordninger og utvidet økonomisk trygging kan du forhøre deg med forsikringsselskaper som Tryg, If, Sparebank 1, Gjensidige og SOS International (tidligere NAF), for å nevne noen.
Hva er det første du som bilfører bør tenke på, for å sikre både deg og bilen din?
Medlemskap: Vurder å melde deg inn i en organisasjon som tilbyr veihjelp, og dét på gode vilkår. Det gir rabatterte priser på forsikring hos forsikringsselskapene og utvidet dekning i en rekke tilfeller.
Bilforsikring: Når du så har kjøpt bilforsikring, mottar du et dokument med utfyllende informasjon og vilkår. Men som en bærbar bekreftelse på at du har forsikring, får du også et forsikringskort, et veihjelpsbevis. Dette kan du gjerne ha liggende i bilen (selv om det ikke er et krav); veihjelpsbeviset inneholder informasjon om hvordan du går frem for å få hjelp, telefonnummer, med mer. Du finner det ved å logge deg inn på nettsiden til forsikringsselskapet ditt. Der ligger det sammen med de øvrige avtaledokumentene.
Det er imidlertid ikke nødvendig å ha veihjelpsbevis eller lignende liggende i bilen for å få hjelp da det er tilstrekkelig å oppgi registreringsnummer over telefon. Firmaene som tilbyr veihjelp, har i dag også apper du kan kontakte dem gjennom. Her er det mulig å legge inn posisjon din på kartet, taste inn kjøretøyets registreringsnummer og bli funnet ved hjelp av GPS om nødvendig. Ved kontakt via app skal du få svar umiddelbart.
Her går vi gjennom relevante forsikringer som kan være verdt å tegne for deg som bilfører:
I bilansvarsloven slås det fast at alle som eier kjøretøy og har til hensikt å bruke dem i trafikken, er pålagt å kjøpe bilforsikring. Minstekravet er det som kalles ansvarsforsikring. Den gjelder det økonomiske ansvaret du har ved skade på person, kjøretøy, bygninger og eiendeler, samt utgifter ved tvisteløsning hvis du får behov for juridisk bistand. Rettshjelpen gjelder her i Norge eller Norden.
Som sjåfør er du nemlig ansvarlig for skader som påføres av egen bil, uavhengig av om du som fører er skyldig i skaden. Selv om man er pliktig til å ha ansvarsforsikring og denne dekker skader som bilen påfører andre, er det lurt å ha en forsikring som gjelder din egen bil i tillegg.
Veihjelp er inkludert hvis du har kasko eller delkasko.
Ta kontakt med de enkelte forsikringsselskapene direkte eller ta en titt på nettsidene deres for å få konkret og utfyllende informasjon om hva som inkluderes i deres ulike tilbud.
Om du velger å betale for utvidede forsikringspakker, kan du få rimelig bilhjelp også om det oppstår problemer med kjøretøyet hjemme hos deg. Slike forsikringer vil gjerne også dekke parkeringsskader, uten tap av bonus, og andre ikke uvanlige skader for ulykkesfugler - om du fyller bensin på dieselbilen til tanten din, for eksempel. Hos de fleste aktørene har du muligheten til å betale for det som er relevant for din bil og situasjon, altså tilpasse forsikringen i henhold til dine behov og ønsker. Det finnes for eksempel egne pakker for elbil og hybridbiler.
Uavhengig av om du er medlem hos et veihjelpsselskap eller ikke har du som sjåfør tilgang på hjelp døgnet rundt. I utgangspunktet er dessuten hjelpen tilgjengelig i hele Europa. Her kan det riktignok være unntak, så undersøk dette i forkant av reisen ved å kontakte veihjelps- eller forsikringsselskapet ditt.
Medlemskap kan gi flere fordeler utover starthjelp og reparasjon ved driftsstans (ta høyde for at fordelene beskrevet i punktene under kan ha overlapp med gjeldende punkter i bilforsikringen din og forhør det eventuelt om dette). Her er noen av de vanligste:
Og:
Grunnleggende bilforsikring koster rundt 1.000 til 3.000 kroner i året.
Medlemskap i veihjelpsselskap koster rundt 1.300 kroner i året. Typisk inkluderer det hjelp om du strander langs veien, nøkkelforsikring, samt egenandelsforsikring for leiebil - slik at du unngår risikoen for store ekstrakostnader når du leier bil. Du kan som regel velge å utelate flere av disse punktene og nærmest halvere prisen om ønskelig.
Men hva kan medlemsskap i et veihjelpselsskap gi deg når du uansett allerede har delkasko eller kasko med bedre betingelser enn den grunnleggende ansvarsforsikringen? Det generelle svaret er gode rabatter på sentre, blant annet på EU-kontroll, service og reparasjon, samt at du kan unngå å måtte betale egenandel til forsikringsselskapene og kan få utvidet dekning tilpasset dine behov.
Har du gått tom for bensin eller strøm, kollidert eller punktert og trenger øyeblikkelig hjelp der du befinner deg, vil en delkasko, kasko, eller enda mer omfattende bilforsikring, eventuelt om du tegner egne forsikringer via medlemskap i NAF, Viking eller andre, sørge for at du ikke betaler mer enn en egenandel på rundt 500 kroner.
Generelt er det slik at medlemskap i en yrkesorganisasjon, fagforening, eller andre organisasjoner ofte vil kunne gi deg gunstige priser på forsikringer. Det kan videre lønne seg å samle ulike forsikringer i ett og samme selskap og slik oppnå samlerabatt på mellom 10 og 20 prosent. Det er også mulig å kjøpe gunstige personforsikringer eller reiseforsikringer som dekker flere familiemedlemmer. Når det gjelder bil, er det som nevnt slik at du som medlem i et veihjelpsselskap, kan få rabatt på bilforsikring hos firmaets samarbeidspartner innen forsikring. Denne ligger på rundt 20 prosent.
Ved å forsikre flere biler gjennom samme forsikringsselskap vil du dessuten kunne oppnå inntil 75 prosent rabatt på bil nummer to, tre eller flere.
Dersom du vil ha tilbud på bilforsikring fra flere ulike forsikringsselskaper, kan du henvende deg til oss i Forsikringsmart, så hjelper vi deg med det!
Er det ikke typisk at bilen streiker på motorveien i Tyskland, med bilen full av bagasje og familie - minst tre barn - og bare én ipad? Slike situasjoner er det tatt høyde for: Veihjelp har du tilgang på også i Europa. Ved å bruke dine profesjonelle, norske kontakter settes du i kontakt med noen i det europeiske hjelpenettverket. Også i Tyskland, og andre land i Europa, kan du få hjelp til å skaffe leiebil, overnatting og hjemtransport. Unngå at hjelpen vil koste deg dyrt ved å inngå den forsikringsavtalen som passer deg best.
Ved å være medlem hos et selskap som driver veihjelp og redning, og samtidig kjøpe bilforsikring, unngår du store og uforutsette utgifter og får rask tilgang på hjelp. For øvrig er veihjelp alltid inkludert om du betaler for bilforsikring utover ansvarsforsikring, altså om du har kasko eller delkasko eller kjøper et forsikringsselskaps dyreste og beste ordning. Om du kun har ansvarsforsikring, kan du velge å bli medlem hos selskaper som NAF, Falck, Viking eller andre og få rimeligere veihjelp på den måten. Medlemskap i et veihjelpsselskap gir deg også rabatter på den forsikringen du velger deg.
Forsikringsselskapene og veihjelpsselskapene har interne samarbeidsavtaler som gagner deg som kunde. Og som regel er tilbudene fra de to aktørene tilpasset hverandre slik at du ikke skal behøve å betale for overlappende fordeler i for stor grad. Vi råder deg likevel til å gå nøye gjennom vilkårene hos begge aktører, og bevisst velge en løsning som dekker det du trenger. Slik kan du unngå å betale for en forsikring som dekker tap av bilnøkler, eller annet, dersom dette allerede er betalt for gjennom et medlemskap i Viking.
Et tips helt til slutt: Last ned en veihjelpsbrosjyre, skriv den ut og oppbevar den i kjøretøyet ditt. Her finner du aktuelle telefonnummer, beskrivelser av hva du kan få hjelp med, rutiner og sikkerhetstiltak. Det er i det hele tatt lurt å ha telefonnummer til redningstjenesten og/eller forsikringsselskapet ditt lett tilgjengelig om noe skulle oppstå langs veien.
Ønsker du pristilbud på forsikring for veihjelp, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg