Lurer du på hva tannhelseforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på tannhelseforsikring, inkludert hvorvidt du må betale egenandel, hva som påvirker forsikringspremien, og hvilke aktører som tilbyr forsikring og støtte. Visste du at studenter kan benytte seg av egne refusjonsordninger? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på tannhelseforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Tannhelseforsikring kan koste mellom 100 og 500 kroner per måned. Prisen kan være høyere eller lavere enn estimatet vårt, men dette er det som er mest vanlig å betale. Forsikringsselskapene som tilbyr mest omfattende dekning, vil ofte også være de dyreste. Alt som kan påvirke prisen, skal vi ta en nærmere titt på i neste seksjon.
I likhet med de fleste forsikringer krever også tannhelseforsikringer at man betaler en egenandel etter endt behandling, for hvert skadetilfelle. Noen forsikringsselskaper har egenandel per besøk hos tannlege eller tannpleier, og dette vil stå forklart i forsikringsavtalen. Egenandelen vil vanligvis ligge på 500 til 800 kroner. Om behandlingen er veldig dyr eller langvarig, kan prisen på egenandelen stige.
Du kan betale forsikringspremien via faste avdrag som trekkes fra bankkontoen din. Ofte vil du ha valget mellom å betale én samlet totalutgift én gang i året, eller å dele hele summen inn i mindre betalinger utover året. Det er mer vanlig at innbetalingen blir delt opp kvartalsvis, men det er også mulig å dele den opp i månedlige innbetalinger. Om du ikke vil betale via faste avdrag, kan du betale med faktura - enten per post eller som e-faktura.
Prisen på tannhelseforsikring blir påvirket av mange faktorer. Den aller største faktoren vil være hvilken dekning du trenger. Desto større dekning du kjøper, desto mer må du betale i forsikringspremie. Forsikringsselskapene vil ha faste nivåer med faste dekningsbeløp, hvor den største dekningen ofte ligger på rundt 40.000 kroner per år. Hos forsikringsselskaper som Din Tannforsikring vil det komme an på hvor mange år du har vært forsikret hos dem, siden dekningsgraden og forsikringspremien stiger de første tre årene.
Et eksempel på hvordan forsikringsselskapene kan organisere slike nivåer, er ordningen til Norsk Tannhelseforsikring. De har tre nivåer man kan velge mellom, som de selger gjennom sine mange samarbeidspartnere. Nivå 1 kalles sølv og gir dekning på opp til 10.000 kroner. Nivå 2 kalles gull og gir dekning på opp til 20.000 kroner. Den siste, nivå 3, kalles platina og gir dekning på opp til 40.000 kroner. Lignende nivåer er vanlig hos andre selskaper som selger tannhelseforsikring.
Forsikringsselskaper som Din Tannforsikring har aldersjustert pris, som vil si at årsprisen på tannhelseforsikringen stiger i takt med alderen din. Det er billigst for de under 25, og dyrest for de over 65. Forsikringspremien holder seg stabil i mange år, men forsikringsselskapene vil gjerne gradvis sette prisen opp når den forsikrede kommer opp i 50 og 60 års alderen. Mange forsikringsselskaper forsikrer ikke personer som er over 70, siden det er egne ordninger som gir tannlegestøtte til eldre.
Det er mange støtteordninger og forsikringer man kan dra nytte av om man trenger økonomisk hjelp i løpet av en tannbehandling. Artikkelen vår informerer i hovedsak om forsikringer, men det finnes også andre ordninger som kan være relevant for deg. Vi skal se på slike ordninger, samt gå gjennom de ulike forsikringene, nå:
Studentsamskipnadene i studentbyer som Oslo, Trondheim og Bergen, har en egen refusjonsordning for studenter når det gjelder tannhelse. Refusjonsordningene drives forskjellig av de ulike studentsamskipnadene, så det er viktig at du sjekker hva som gjelder for din studentby.
Man kan få støtte av folketrygden via Helfo i spesielle tilfeller. Dette kan gjelde for blant annet eldre, langstidssyke, uføre på institusjoner og i hjemmesykepleien, psykisk utviklingshemmede, samt andre grupper som fylkeskommunene selv velger å prioritere basert på økonomiske situasjoner eller sårbarhet. Denne refusjonsordningen gjelder offentlige tannleger, og det er tannlegen selv som bestemmer om du oppfyller kravene deres.
Den tredje typen er forsikring som man får gjennom selskaper som Norsk Tannhelseforsikring og Din Tannforsikring. En slik forsikring dekker det meste som Helfo ikke helt eller delvis dekker. Forsikringsselskapene krever også at man har god tannhelse. Det vil si at man ikke kan være midt i noen pågående behandlinger eller ha tilstander som krever behandling når man tegner forsikringen. Forsikringsselskapene har ofte et krav om at kunder må gjennomgå en tannhelseundersøkelse før de skriver under på en kontrakt.
Det er verdt å nevne at forsikringer fra selskaper som Norsk Tannhelseforsikring og Din Tannforsikring bare dekker behandlinger som hull i tenner, rotfylling, tanntrekking, lokal bedøvelse, røntgen, kirurgiske inngrep, og ellers behandlinger som ikke refunderes av Helfo.
Norsk Tannhelseforsikring har dekning på 10.000 til 40.000 kroner i året. De selger sin forsikring gjennom selskaper som Tryg, YS, Norsk Sykepleierforbund, ANSA, Opus Systemer, med flere. Priser og eventuelle tilbud kan variere mellom de spesifikke selskapene. Som nevnt tidligere har de i prinsippet tre nivåer av dekning, men forsikringen de selger gjennom for eksempel Norsk Sykepleierforbund, har bare ett nivå, hvor man kan få dekning for behandlinger på inntil 20.000 kroner per år. Andre forbund som benytter Norsk Tannhelseforsikring, kan ha lignende egne pristilbud for sine medlemmer.
Din Tannforsikring har dekning på 10.000 til 28.000 kroner i året. Dekningen stiger hvert år de tre første årene av avtalen, og forholder seg deretter stødig gjennom resten av forsikringsforholdet. De dekker også én tannundersøkelse i året, som kan komme godt med om man har slitt mye med tannhelse opp gjennom livet.
Helfo er en støtteordning i regi av staten og koster teknisk sett ingenting, men hvor mye de dekker, varierer i henhold til skadeomfanget og behandlingen. Vi har allerede kort nevnt hva Helfo kan dekke, men konkrete eksempler på behandlinger de kan dekke, er tannutviklingsforstyrrelser, svulster, allergiske reaksjoner mot materialer som tannlegen benytter (som bedøvelse), tannskader som følge av ulykke utenom yrkessammenheng, med flere. En bedre oversikt over hva Helfo gir refusjon for, finner man på hjemmesiden til HelseNorge. I forbindelse med sykdommer i munnen som er langvarige og/eller kronisk, må man betale en egenandel til tannlegen på samme måte som man gjør til vanlig lege eller psykolog. Tannlege eller tannpleier må deretter innrapportere behandlingen til frikortordningen til Helfo.
Å spare penger på tannlegebesøk kan være vanskelig. Frem til man er 18, kan man få støtte til tannbehandling av staten og gå til offentlig tannlege gratis, men etter det er man overlatt til seg selv.. Om du har forsikring, kan du spare penger på selve behandlingen. Men noen kan oppleve at forsikringen ikke strekker helt til, siden tannhelseforsikringer ikke alltid dekker behandlinger som Helfo refunderer. Om må gjennom en omfattende behandling som ikke dekkes av forsikringen, kan du fortsatt spare penger ved å få støtte av Helfo, så dette er noe du bør undersøke. Men siden tannleger har fri prissetting, kan de ta en høyere pris enn det som blir dekket av folketrygden.
Den mest åpenbare måten man kan spare penger på, er ved å opprettholde en god tannhygiene. Det kan være krevende for mange å holde seg til gode rutiner, for eksempel om hverdagen ellers er svært hektisk og man ikke rekker noe annet enn en kjapp tannpuss. Tannpussen er ikke alene nok til å opprettholde god tannhelse over tid, så det kan være lurt å tilføye blant annet bruk av tanntråd og munnskyllemiddel til rutinene du allerede har på plass.
Regelmessige tannundersøkelser er også en del av det å ha god tannhygiene. Mange tannleger anbefaler at man undersøker tannhelsen hvert andre år. I den sammenheng vil vi nevne at Din Tannhelse faktisk gir støtte til én tannundersøkelse i året. Om man tegner forsikring hos dem, er man altså sikret når det gjelder mer omfattende akuttbehandlinger i tillegg til å få redusert kostnadene som uansett ville gått til regelmessige tannundersøkelser.
Tannlegebesøk kan bli dyrt, spesielt om man har vedvarende problemer med munnhelsen som gjør at man ofte må inn til behandling. Utenom spesielle tilfeller, som for eksempel at man har en medisinsk tilstand i munnen eller sliter med tannskader etter en ulykke, gir ikke Helfo refusjon for behandling hos tannlege, og du må dermed betale full pris. Om du er student eller ikke har en godt betalt jobb, kan den endelige prisen virke ødeleggende på økonomien din. Samtidig vil regningen kunne bli enda større om man ender opp med å utsette tannlegebesøket fordi man ikke har økonomi til det.
Det er viktig å nevne, nok en gang, at tannhelseforsikringer vil ikke kunne hjelpe deg om du er midt i en pågående behandling. Munnen må være frisk før du kjøper forsikring. Om håpet ditt er å få hjelp med et pågående tannhelseproblem, er ikke det å anskaffe tannhelseforsikring nødvendigvis løsningen - dessverre. Forsikringen er derimot verdt å kjøpe for å sikre deg mot eventuelle tannhelseproblemer du kan få i fremtiden. Med en forsikring slipper du å måtte velge mellom å bevare økonomien din og å bevare tennene dine.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg