Lurer du på hva barneforsikring koster? Barna er det mest verdifulle vi har, og som forelder vil man alltid sitt barns beste, men er barneforsikring egentlig nødvendig? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på en barneforsikring, inkludert hva en slik forsikring dekker og hvilke alternativer som finnes der ute. Vi gir deg også tips til hvordan du kan spare noen kroner. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på barneforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En barneforsikring er en sammensatt forsikring som på kort sikt skal sikre deg mot de mest alvorlige økonomiske konsekvensene hvis barnet ditt blir utsatt for alvorlig sykdom eller skade. I et mer langsiktig perspektiv sørger forsikringen for økt fremtidig inntekt og støtte til tilretteleggelse for barnet hvis det blir ufør. En slik forsikring koster mellom 1.900 og 5.500 kroner i året, avhengig av uføredekninger og tilleggstjenester.
Sannsynligheten for at barnet ditt blir alvorlig skadet eller sykt, er heldigvis lav. Om uhellet allikevel er ute, kan de økonomiske konsekvensene i verste fall bli omfattende, både for deg som forelder og for barnet i fremtiden. En barneforsikring er derfor satt sammen av flere typer forsikringsdekninger som hovedsakelig kan deles inn i to kategorier: De forsikringsdekningene som fungerer som praktisk og økonomisk støtte til foreldre, og uføredekninger for barnet. De enkleste barneforsikringene har mindre dekning for uførhet og befinner seg i det lavere prissjiktet, mens barneforsikringene som inneholder bedre og mer omfattende uføredekning, koster fra 2.300 til 5.500 kroner i året. En konkret oversikt over hva de ulike barneforsikringene inneholder, kan du lese mer om i seksjonen om “Varianter av barneforsikring”.
Barneforsikring kan kjøpes fra barnet er tre måneder gammelt og opp til fylte 16 år. Forsikringen gjelder til barnet fyller 26 år, hvorpå barnet selv blir forsikringstaker og får retten til å videreføre enkelte forsikringsdekninger. Når det gjelder forsikringsselskapenes betalingsmodell, er det mest vanlig å oppgi pris per år. Mange selskaper tilbyr imidlertid også kvartalbasert eller månedlig betaling, sistnevnte ofte på mellom 180 og 350 kroner i måneden.
Prisen på forsikringer påvirkes av svært individuelle faktorer, ettersom de fleste forsikringsselskaper vil ta utgangspunkt i den enkelte kundens spesifikke situasjon. Når vi snakker om barneforsikring, som er en form for personforsikring, er faktorene enda mer individbaserte. Mange forsikringsselskaper tilbyr her en grunnforsikring med tilbud om påbyggingsmoduler som kunden velger selv. Dette gjør det vanskelig å generalisere, men i hovedsak avhenger prisen på barneforsikring av hvor mye uføredekning du som forelder ønsker at barnet skal ha. Forsikringspremien kan også påvirkes av prisøkninger på barneforsikringen ved/etter en viss alder samt hvorvidt du har behov for tilleggstjenester, som inkludert helseforsikring eller uførepensjon.
Flere forsikringsselskaper, blant annet Fremtind Forsikring, har barneforsikringer med prisøkning etter eller på et visst alderstrinn - ofte fra fylte 16 eller 18 år. Her kan man som forbruker være obs og velge et selskap uten slike prisøkninger hvis man ønsker en litt lavere pris. Se også avsnittet vårt om “Hvordan spare penger?” for mer info om dette.
Den viktigste faktoren som påvirker prisen på en barneforsikring, er altså uføredekningen. Uføredekning dreier seg i hovedsak om utbetaling av uførekapital og uførepensjon. Uførekapital er et engangsbeløp som forsikringsselskapet utbetaler ved mer enn 50 prosent arbeidsuførhet som har vart i over to år, eller er varig. Uførekapital utbetales normalt sett ikke før barnet er fylt 18 år. Uførepensjon er en månedlig utbetaling fra forsikringsselskapet ved minst 50 prosent arbeidsuførhet som har vart i ett år. Beløpet som utbetales, reguleres normalt sett etter uførhetsgraden, og det vanlige er at utbetalingene varer til fylte 67 år. Uførepensjon utbetales normalt sett ikke før barnet er fylt 18 år. De fleste barneforsikringer inneholder uførekapital, mens en barneforsikring med dekning for uførepensjon ofte koster litt mer. Her må man ta en vurdering selv, og se an egne ønsker og behov. Hvis du har et barn med høy risiko for å bli ufør, vil en uførepensjon i tillegg til uførekapital være det beste alternativet for barnets fremtid.
Et av de vanligste usikkerhetsmomentene når det gjelder forsikringsselskapenes pristilbud på barneforsikring, dreier seg om den såkalte helseerklæringen. De fleste selskaper har blant sine vilkår et krav om at det avgis en skriftlig helseerklæring ved kjøp av barneforsikring. Dette fordi de må gjennomføre en vurdering av barnets helsetilstand før forsikringen blir godkjent. I enkelte tilfeller, ved for eksempel alvorlige underliggende sykdommer, kan barnet få en forsikring med begrensninger eller unntak, og i noen tilfeller kan forsikringen bli avslått i sin helhet. Dette har selvsagt også stor innvirkning på forsikringspremien.
Den største forskjellen mellom barneforsikringene handler om uføredekning. Uføredekning får man gjennom uføreforsikringer, og den bidrar med økonomisk bistand dersom man blir rammet av arbeidsuførhet eller medisinsk invaliditet.
Hvis du vil vite mer om de ulike begrepene tilknyttet barneforsikringer, uføreforsikringer og uføredekning, henviser vi deg til vår omfattende guide om barneforsikring, der du blant annet kan lese mer om både medisinsk invaliditet, uførekapital, pleiepenger og uførepensjon.
Mange av forsikringsselskapene har flere varianter av barneforsikring, med ulike grader av uføredekning. Majoriteten har en grunnpakke eller en basisdekning, fulgt av ekstra- eller plusspakker som hos enkelte selskaper kan gå helt opp i tre ulike nivåer. En gjennomgående trend hos selskapene er å først inkludere uførepensjon i de utvidede barneforsikringene.
De fleste selskapenes basisdekning inneholder følgende:
Tilleggspakkene (Ekstra, Pluss, Super, med flere) kan ofte også inneholde:
Barneforsikring er en relativt vanlig forsikring som tilbys av de fleste forsikringsselskaper i Norge. Flere av de største aktørene på markedet som Storebrand, Gjensidige og Fremtind Forsikring (som står for forsikring hos både SpareBank1 og DNB) tilbyr noen av Norges mest kjøpte forsikringer, og er kåret best i test av økonomirådgiver Norsk Familieøkonomi.
Under følger en oversikt over noen av forsikringsselskapenes barneforsikringspakker og deres respektive prisnivåer:
Fremtind Forsikring (Sparebank 1 og DNB): Selskapet tilbyr forsikringspakker i tre nivåer; Basis, Pluss og Topp. Alle pakkene inkluderer dekningene og tjenestene beskrevet i basisdekningen ovenfor, men uførepensjon er kun inkludert i Pluss og Topp. Fremtind tilbyr også AV1-roboten.
Gjensidige: Selskapet tilbyr Barneforsikring, Barneforsikring + ekstra uførepensjon på 0,4G og Barneforsikring + ekstra uførepensjon på 0,8G. Alle pakkene inkluderer dekningene og tjenestene beskrevet i basisdekningen, med uførepensjon først i de to utvidede pakkene. Gjensidige inkluderer også tjenester for nettsikkerhet og ID-tyveri i sin barneforsikring.
Storebrand: Selskapet tilbyr Barneforsikring Basis, Ekstra og Total. Alle pakkene inkluderer dekningene og tjenestene beskrevet i basisdekningen, men Ekstra og Total tilbyr også uførepensjon samt pleie og omsorg. Storebrand er dessuten det eneste selskapet som inkluderer helseforsikring i sin største utvidelse (Total):.
Andre forsikringsselskaper som tilbyr barneforsikring, er blant annet If Forsikring, Tryg Forsikring og Landkreditt Forsikring.
Med så mange forsikringsselskaper og forskjellige typer barneforsikring kan det være vanskelig å vite hvordan man skal velge og hvilken som er best for deg. Den dyreste barneforsikringspakken tilbys av Tryg Forsikring og ligger på rundt 5.500 kroner i året. Pakken inkluderer både uførekapital og uførepensjon, men har lavere utbetalingssummer enn flere av de mer rimelige konkurrentene. Landkreditt Forsikring tilbyr den billigste barneforsikringen på markedet, med en pris på cirka 1.700 kroner i året. Dette kan være et godt alternativ hvis man først og fremst tenker på pris og er villig til å klare seg uten enkelte dekningsområder som for eksempel uførepensjon. Hvis du på den andre siden ønsker å sikre deg ekstra for eventuell uførhet og er interessert i tilleggstjenester som digitale legetjenester og E-læringsprogrammer, vil du få mye for pengene med en utvidet forsikringspakke, som for eksempel Sparebank Pluss eller Storebrand Ekstra, som begge ligger i det midtre prissjiktet på mellom 2.900 og 3.500 kroner i året.
Barnefamilier er ofte underlagt en stram familieøkonomi, og derfor har vi her samlet noen tips til hvordan man kan spare penger når man skal anskaffe barneforsikring.
Hvis du allerede har livsforsikring, ulykkesforsikring eller lignende hos et forsikringsselskap, kan det være penger å spare på å tegne også barneforsikringen hos dem. De fleste forsikringsselskaper har nemlig fordelsprogrammer eller samlerabatter, hvilket kan gi redusert pris dersom du kjøper flere forsikringer hos samme selskap. Samlerabatten er prosentvis og kan gi inntil 20 prosent avslag.
Et annet alternativ er å tegne spedbarnsforsikring. Dette er et kostnadsfritt og uforpliktende tilbud hos en håndfull forsikringsselskaper, blant annet Gjensidige, og består av en ulykkesforsikring med tilrettelegging for kontakt med helsepersonell 24 timer i døgnet. Forsikringen kan tegnes fra før barnet er født og frem til det har fylt tre måneder, og kan på den måten være et flott alternativ for vordende foreldre som er usikre på om de skal tegne barneforsikring.
Flere yrkesorganisasjoner har ordninger som kan innebære både fordeler og reduserte priser hvis du kjøper barneforsikring gjennom dem. Dette gjelder blant annet LO, Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund, så det kan være lurt å sjekke om nettopp din yrkesorganisasjon har en avtale med et forsikringsselskap.
Før man begår den investeringen som en forsikring er, kan det være lurt å ha kartlagt alle alternativer. Dette kan du gjøre ved å sjekke prisene på barneforsikring på forsikringsselskapenes nettsider, eller gjennom en anbudstjeneste. Ved å kontakte oss i Forsikringsmart kan du få uforpliktende tilbud fra flere aktører i ditt nærområde slik at du kan foreta en kvalifisert avgjørelse.
Mange vil nok spørre seg hvorfor de trenger barneforsikring og om det egentlig er nødvendig. I Norge har vi tilgang til et offentlig helsevesen som sørger for nødvendig medisinsk behandling ved alvorlig sykdom eller skade. Barn er dekket av det offentlige gjennom flere støtteordninger, blant annet barnetrygden. Mange tenker derfor at barna er godt nok beskyttet og velger dermed bort barneforsikringen. Det er imidlertid viktig å huske på at støtten man får fra det offentlige, vil være begrenset, og ikke alltid vil være nok til å dekke alle utgifter og uforutsette kostnader under et sykdomsforløp eller ved alvorlige endringer i familiens livssituasjon.
Man kan derfor argumentere for at det å tegne en barneforsikring, kan sees som et tillegg til den offentlige støtten man mottar, og mange velger å se på barneforsikringen som en investering i barnets fremtid og sikkerhet. Beslutningen om hvorvidt nettopp du og din familie trenger barneforsikring eller ikke, kommer i bunn og grunn an på hva du selv har praktisk og økonomisk anledning til og din egen vurdering av hvordan en uforutsett hendelse ville kunne påvirke familien.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg