Vil du vite mer om skjeggkre? Skjeggkre er husdyrene du ikke visste du hadde, som du nok helst skulle vært foruten. I denne guiden forteller vi deg mer om hvilke forsikringer som dekker bekjempelse av skjeggkre, og mye mer. Hvordan finner du ut om du er rammet av skjeggkre? Og hva skal du gjøre hvis du oppdager skjeggkre hjemme hos deg? Les denne guiden, så vet du hvordan du skal forholde deg til skjeggkre.
Ønsker du pristilbud på forsikring for skjeggkre, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Skjeggkre er vingeløse insekter som er skjellkledde, mørkegrå og litt spraglete i fargen. De har en flattrykt, langstrakt kropp. I enden av den avsmalnende bakkroppen sitter det tre lange haletråder. Hodet har to lange antenner, og i tillegg to kortere kjevefølere. Håret på hodet kan minne litt om skjegg. Vanlig størrelse for voksne skjeggkre er 10-14 millimeter (uten antenner og haletråder). Larvene er to millimeter store når de kommer ut av egget. Skjeggkre ligner på sølvkre, men er større, har lengre haletråder og mer fremtredende behåring.
Utviklingen fra larve til voksen tar fra 18 måneder til tre år, alt ettersom hvor gunstige leveforhold skjeggkreene har. De kan leve i rundt sju år, og hunnen legger cirka 50 egg i året. Dermed kan bestanden øke betydelig raskt i omfang over kort tid.
Skjeggkre er faktisk ett av de eldste insektene på jorda. Men første gang skjeggkre ble oppdaget i Norge, var først i 2013. Skjeggkre er å finne innendørs, rundt i hele landet. De trives gjerne i nybygde, moderne bygninger, fordi disse er bedre isolerte enn eldre bygninger. I denne artikkelen skal vi ta for oss hva du gjør dersom du oppdager skjeggkre hjemme hos deg, og hvordan du kan beskytte deg mot dem.
Skjeggkre er ikke farlige og gjør så å si ingen skade. De regnes likevel som skadedyr fordi de oppleves som sjenerende og ubehagelige, spesielt når de blir mange. Og de kan gjøre en viss ugagn: skjeggkre spiser nemlig omtrent alt. Om de skal fullføre utviklingen fra larve til voksen, kreves det et variert kosthold. Selv små mengder av matrester, brødsmuler, såperester, døde insekter eller tørre blader vil være nok til å kunne holde en hel bestand i live. Ved trangere kår kan voksne individer overleve på bare papir og tapet.
Skjeggkre er svært lyssky. De er aktive om natten og oppdages derfor lettest når du skrur på lyset om natten. Skjeggkre kan klatre oppover glatte, loddrette flater, så de kan like gjerne oppdages på veggen, som på gulvet. De er følgsomme for lave og høye temperaturer. Man antar at de trives i temperatur fra 20 til 26°C. Til forskjell fra sølvkre er skjeggkre kun avhengige av fuktighet før de når kjønnsmoden alder. Skjeggkre trives både der det er høy luftfuktighet og i tørrere miljøer. Du kan derfor finne skjeggkre i alle rom i boligen din, også på soverommet. Men ta det med ro, det skal mye til før de kryper opp sengen din.
Du kan forsikre deg mot skjeggkre gjennom husforsikringen din eller innboforsikringen. Har du forsikring, og du skulle være så uheldig å oppdage at skjeggkre har flyttet inn hos deg, vil du kunne få hjelp fra et skadedyrselskap med å få bukt med kreene. Skjeggkre kan nemlig bekjempes med forgiftet åte. Dette må gjøres av profesjonelle. Vi går nærmere inn på dette i neste avsnitt, og vi forteller deg mer om skjeggkre og forsikring senere i artikkelen.
Nedenfor går vi gjennom noen begreper som er nyttige å kjenne til når du skal gå til kamp mot uvelkomne skjeggkre i huset ditt:
Sølvkre er, i likhet med skjeggkre, vingeløse insekter. De har en flattrykt, skjelldekket kropp. I enden av bakkroppen sitter det tre lange haletråder. Hodet har to lange antenner, og i tillegg to kortere kjevefølere. Kroppslengden hos voksne skjeggkre er på cirka 7-12 millimeter (uten haletråder og antenner). Den skjellkledde kroppen gir dem den sølvglinsende fargen. Størrelsen til larvene er cirka to millimeter eller mer. Sølvkre lever i 2 til 4 år. De er svært lyssky, og nattaktive. De holder til i hus, særlig på kjøkken og bad, bak komfyrer og ovner, langs rørgjennomføringer og under vasker. Sølvkre kan ikke klatre oppover glatte, loddrette flater og fanges derfor ofte i kummer, badekar, skåler og lignende. Sølvkre spiser muggsopp, og kan være en indikasjon på at det er fuktproblemer eller fuktskader i rommet der de observeres.
Deteksjon betyr å oppdage eller avsløre. Hvis du mistenker at du har fått besøk av skjeggkre, kan du sette ut limfeller rundt i boligen som fanger opp kreene. Limfeller er giftfrie, og laget av papp med et lite felt med lim som kreene setter seg fast i. Ved hjelp av bilder du finner av kreet på internett, kan du enkelt avgjøre om det er skjeggkre du har fanget, og ikke deres litt mindre «fetter», sølvkre.
Åte er lokkemat for dyr. Når det gjelder skjeggkre, er det forgiftet åte vi snakker om. Åtet blir lagt punktvis på gulvet langs veggene i hele boligen av et skadedyrfirma. Det beregnes ett punkt åte per kvadratmeter bolig, altså 100 punkter på 100 kvadratmeter. Åtet tar knekken på 90 % av skjeggkrebestanden i løpet av ti uker. Det fungerer slik at skjeggkre som spiser av åtet, blir forgiftet og dør. Deretter spiser andre skjeggkre de forgiftede skjeggkreene og blir så selv forgiftet. Takket være at skjeggkre er kannibaler, blir giften lett spredd mellom individene. Åten har dermed god effekt i lang tid etter at den har blitt lagt ut.
Når du først har fått skjeggkre i hus, er det noen tiltak du kan gjennomføre selv for å prøve bekjempe dem:
Husk at du fortsatt og alltid må prøve å unngå å få nye skjeggkre inn i huset. Hva du kan gjøre for å hindre at skjeggkreene kommer inn i huset ditt eller komme seg tilbake etter en omgang med skadedyrsfjerning, kommer vi tilbake til senere i denne artikkelen, der gir vi deg våre beste råd for å unngå å få skjeggkre i huset ditt.
Hvis du skulle være så uheldig å få et skjeggkreproblem hjemme hos deg, vil det å skulle leie inn og betale for skadedyrfirma selv, koste deg en god del. Har du derimot tegnet en relevant forsikring som beskytter deg mot skadedyr i hjemmet, betaler forsikringsselskapet utgiftene til skadedyrfirmaet og organiserer mottiltak.
Har du sjekket om forsikringen din dekker bekjempelse av skjeggkre? Det finnes ingen egen skjeggkreforsikring, men det finnes forsikringer som dekker bekjempelse av skadedyr. Her inngår som regel skjeggkre. Hos noen forsikringsselskaper inngår skadedyrforsikring i standard husforsikring. Hos de fleste forsikringsselskapene må du derimot ha en utvidet husforsikring eller en utvidet innboforsikring for å få dekket hjelp med skadedyr. Dette er gjerne forsikringer som går under navn som «pluss» eller «super».
Når det gjelder skjeggkre, er det hjelp med bekjempelse av skjeggkre som inngår i forsikringen, hvis du har dette. Det vil si at et skadedyrfirma vil legge ut forgiftet åte omkring i boligen din for å ta knekken på skjeggkreene. Har du en utvidet husforsikring, vil også skader på huset forårsaket av skadedyr inngå i husforsikringen, men skjeggkre vil ikke skade selve huset, som treverk, isolasjon og lignende. Det er det heller andre skadedyr som kan gjøre seg skyldig i.
Husforsikring dekker bygningen du bor i og alt som er fastmontert i den. Hvis du eier boligen din selv, enten den er en énmanns- eller tomannsbolig eller en del av et rekkehus, trenger du en husforsikring i tillegg til innboforsikringen. Husforsikring og boligforsikring er den samme forsikringen, bare med ulike navn. Verdt å merke seg er at hvis du leier en leilighet eller bor i en leilighet i et sameie eller et borettslag, trenger du ikke husforsikring. Selve bygningen vil være forsikret av sameiet/borettslaget, og du betaler for dette gjennom fellesutgiftene.
Innboforsikringer dekker alt av innbo og løsøre i boligen din. Innbo omfatter for eksempel møbler, elektriske artikler, klær og bøker. Mens løsøre er blant annet sykler, barnevogner, ski, verktøy og penger. Alt som ikke er fastmontert, og som du ville tatt med deg hvis du flyttet, regnes som innbo og løsøre.
Du trenger ikke være dekket mot skadedyr gjennom både husforsikringen og innboforsikringen din, det holder å velge en av delene. Hvis du leier eller bor i en borettslagsleilighet eller sameie, bør du finne ut om bekjempelse av skadedyr inngår i husforsikringen til utleier/borettslaget/sameiet. Hvis ikke, bør du skaffe deg en innboforsikring hvor bekjempelse av skadedyr inngår i forsikringen.
Vurderer du å skaffe deg en utvidet husforsikring? Med en super- eller plussforsikring får du også andre fordeler utover skadedyrbekjempelse, som for eksempel hjelp med sopp og råteskader, samt skader som følge av utett våtrom, tak eller vegg.
En standard husforsikring koster fra 6.000 til 25.000 kroner avhengig av hva slags bolig du har. En utvidet husforsikring er ikke så mye dyrere enn en standard husforsikring. Men mange forsikringsselskaper setter som et krav at bygningen ikke kan være eldre enn 30-50 år for at de skal kunne gi deg en super- eller plussforsikring.
Både DNB, Gjensidige, If og Storebrand samt mange andre forsikringsselskap tilbyr husforsikringer der beskyttelse mot skadedyr som skjeggkre inngår som en del av forsikringen. Er det vanskelig å få oversikt, og finne ut både hvilket og hva slags forsikringsselskap du skal gå for? Dersom du vil ha tilbud på husforsikring fra flere ulike forsikringsselskaper, kan du henvende deg til oss i Forsikringsmart, så hjelper vi deg.
Skjeggkreene er slu og kan dessverre snike seg inn i boligen din på mange ulike måter. Lagre for utleie, pakketerminaler og tollagre for post og gods, varelagre hos handelsstanden, brukthandlere og loppemarked er alle steder som kan være utsatt for skjeggkre, som så kan følge med hjem til deg, skjult i kofferter, esker og bokser. Du må virkelig være på tå hev for å unngå å få skjeggkre som uvelkomne husdyr.
Ønsker du pristilbud på forsikring for skjeggkre, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg