Vil du vite mer om katteforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en katteforsikring dekker, hvor stor egenandel du må betale, hva en forsikring koster og mye mer. Vet du hvilke egne katteforsikringer som tilbys? Og visste du at det faktisk finnes egne forsikringer for gravide katter? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på katteforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Katteforsikring er, kort fortalt, en forsikring som vil dekke eventuelle kostnader fra kattens veterinærbesøk. Uansett om den er renraset eller en alminnelig huskatt, blir katten regnet som et familiemedlem for mange. Til forskjell fra menneskelige familiemedlemmer blir ikke de firbentes helse dekket av staten om noe skulle skje. Heldigvis kan du selv med den billigste katteforsikringen gi katten din den beste behandlingen når den trenger det mest, uten at det går for hardt utover økonomien.
Vi skal gå nærmere inn på dekningsgraden i avsnittet som omhandler hva en katteforsikring egentlig dekker, men helt kort forklart tar forsikringen seg av alle veterinærkostnader. På grunn av dette blir en slik forsikring også noen ganger kalt veterinærforsikring. Noen forsikringsselskaper kaller den også dyreforsikring, og katteforsikringen blir en underkategori innen forsikringer som dekker flere husdyr, som hunder eller kaniner.
Om du er usikker på hvilke forsikringsselskaper du skal begynne å se på, vil vi blant annet råde deg til å ta en titt på de du allerede har andre forsikringer hos. Selskaper som DNB, Gjensidige, Agria og Eika har forsikringer for husdyr, og ofte egne forsikringer for katter. Ditt aller største spørsmål er sikkert hvilken forsikring som vil være den beste for deg og din katt, av de forsikringene du har sett på eller planlegger å se på. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva slike selskaper tilbyr i form av forsikring, og hvorvidt det er lurt å forsikre katten din!
Forsikring for én katt kan koste mellom 150 til 500 kroner i måneden. Det er mange faktorer som bestemmer hva månedsprisen er. For eksempel kan forsikring for rasekatter være noe dyrere enn forsikring for blandingskatter (ofte referert til som huskatter), og om du har flere katter, må du kjøpe individuell forsikring til alle kattene. En høyere månedspris kan også bety at du betaler mindre i fast egenandel, eller at dekningen du får, er høy. Dekningen kan ligge på 20.000 til 60.000 kroner i året, alt ettersom hvilket selskap du kjøper forsikring hos, samt månedsprisen du betaler.
I tillegg til den faste månedsprisen må du betale fast egenandel. Den faste egenandelen kan ligge på 1.000 til 3.000 kroner per behandling. Om du betaler mer i månedspris, vil du ofte ha lavere egenandel. Noen har ordninger hvor den faste egenandelen holder i 100 til 130 dager, uansett hvor mange behandlinger man trenger for katten sin i den perioden. Det vil si at du bare trenger å betale egenandel én gang i løpet av de 100 til 130 dagene.
Forsikringsselskapene har enda en egenandel som må betales per skadetilfelle, uavhengig av den faste egenandelen. Denne egenandelen kan ligge på 15-50% av prisen på behandlingen. En faktor som avgjør hvor høy denne prosenten blir, er alderen til katten. Om katten er veldig gammel, kan egenandelen gå opp. Dette er fordi eldre katter er mer utsatt for sykdommer som ikke rammer yngre katter.
De fleste forsikringsselskapene tilbyr direkteoppgjør. Det vil si at du bare må betale egenandelen når du er hos veterinæren eller dyreklinikken. Klinikken vil deretter videresende oppgjøret til forsikringsselskapet på vegne av deg, og du slipper derfor å gjøre noe mer. For forsikringsselskaper som ikke gjør det, må du betale full pris og sende kvittering og andre nødvendige bevis til forsikringsselskapet. Tilbakebetaling vil vanligvis finne sted i løpet av få virkedager.
Det er vanlig at du må betale forsikringspremie månedlig, halvårlig, eller årlig. Som oftest vil du kunne velge mellom to eller flere betalingsmuligheter. Noen trekker beløpet automatisk fra din konto på faste trekk-dager, mens andre heller sender faktura når betalingsdagen nærmer seg. Dette er svært individuelt hos forsikringsselskapene, og du blir opplyst om det når du tegner forsikringen.
Det kan være en utfordring å navigere forsikringsverdenen i begynnelsen, siden den ofte tar i bruk ord og uttrykk som du ikke ofte treffer på annet enn i forsikringssammenheng. Det er greit å vite hva de ordene betyr når du begynner søken etter en god forsikring, og derfor skal vi nå se på en del ord som vil dukke opp på hjemmesidene til forsikringsselskapene vi har snakket om, samt ord vi bruker i løpet av artikkelen.
Dette er egenandelen som beregnes i prosent, og som dermed vil variere i totalsum basert på prisen på behandlingen. Den trekkes ved hvert veterinærbesøk, og kommer i tillegg til den faste egenandelen, som du imidlertid ofte kun betaler én gang i løpet av en gitt periode, men forsikringsselskapene har forskjellige ordninger for dette.
Premien er den faste beløpet du må betale inn til forsikringsselskapet, etter at kontrakten er undertegnet.
Forsikringer som kommer i tillegg til vanlig katteforsikring og livsforsikring. For eksempel gjelder tilleggsforsikringer for eiere med avlskatter. Med en slik forsikring kan man få erstatning om en avlskatt har tapt avlsevne som følge av sykdom, eller fordi den måtte kastreres på grunn av skade. Noen kaller dette avlsforsikring.
Dette er en helseattest skrevet av en veterinær. Noen forsikringsselskaper kan kreve en attest på kattens helse før du tegner forsikring. I de fleste tilfeller vil derimot en muntlig eller skriftlig erklæring fra eier holde, så sant man har vært hos veterinær i forkant av møtet med forsikringsselskapet.
Karenstid er en oppholdstid etter at du har tegnet forsikring, hvor du ikke har rett på utbetaling om katten din trenger medisinsk hjelp. Ofte er karenstiden på omtrent 20 dager. Noen forsikringsselskaper kan ha unntak på karenstid, for eksempel for kattunger som er under seks uker gamle.
Det kan hende du stiller spørsmål ved hvorvidt du egentlig burde forsikre katten din. Lønner det seg? Det kan være at du har hatt katter før som har klart seg livet ut, uten at du har måttet dra til veterinæren for sykdom eller skader, eller at du har en innekatt og dermed tenker at katten er vernet mot det meste som kan skade den. Uansett om du har rasekatt eller en vanlig huskatt, innekatt eller utekatt, vil det være lurt å forsikre den. Alle uhell som kan skje med mennesker, både i og utenfor hjemmet, kan også skje katter.
For utekatter er dette spesielt viktig. Generelt er utekatter mer utsatt for fare, siden de kan bli truffet av biler og angrepet av andre dyr, og generelt komme til skade som et resultat av at de ferdes i utrygge omgivelser. De er også mer utsatt for sykdommer enn innekatter. Dette kan for eksempel gjelde innvollsorm og betennelse i øyet. Katteforsikring vil dekke kostnaden for medisinen som trengs for å bekjempe slike sykdommer.
Innekatter kan også få behov for medisinsk hjelp. Det kan skje at en innekatt faller ut av et vindu eller ned fra en balkong, eller at de svelger inneplanter som er giftige for dem. Det er heller ikke altfor uvanlig at innekatter prøver å komme seg ut, og av det følger en risiko for skader. I tillegg har innekatter like stor risiko for aldersrelaterte sykdommer som utekatter. Sykdommer som hjertesykdom, økt blodtrykk, demens og kreft kan ramme alle eldre katter. Om dette skjer er det lurt å være forsikret, slik at man kan gi katten best mulig behandling.
Om man har en rasekatt, kan det være ekstra viktig med forsikring, siden rasekatter ofte har mye høyere verdi enn huskatter. Har du en rasekatt, kan det også være lurt å se på livsforsikring. Med livsforsikring er man sikret erstatning om katten skulle bli stjålet, eller om den ellers dør eller blir avlivet av dyrevernshensyn, som store skader eller omfattende sykdommer.
Det som dog kanskje er den beste grunnen til at man bør vurdere en katteforsikring, er at om det verste skulle skje, så slipper man å måtte velge mellom kattens liv og familiens økonomi.
Med katteforsikring får du altså dekket alle veterinærutgifter og resepter inntil 20.000 til 60.000 kroner. Dette gjelder alt som trengs under selve behandlingen av katten, om det gjelder narkose, eventuell etterbehandling eller opphold på dyrehospital om det er nødvendig for kattens helse. Dyrehospital kan bli nødvendig etter behandlinger for påkjørsel, keisersnitt, og diverse andre operasjoner som krever observasjon fra profesjonelle. De fleste forsikringsselskapene dekker veterinærutgifter i hele Europa (derunder for eksempel LOfavør), men det er også de som dekker behandling over hele verden (for eksempel KLP).
Hvilke aldersgrupper som dekkes, kan være litt forskjellig, og det er noen forsikringsselskaper som ikke dekker katten din etter året den fyller 10. Som du kanskje allerede er kjent med, kan katter leve ganske lenge, og det er slettes ikke uvanlig at både inne- og utekatter lever til de blir nærmere 20 år. Derfor har de aller fleste forsikringsselskaper en livet-ut-garanti som tar vare på katten din helt frem til dagen den dør, uansett hvor gammel den blir. Både If og Agria er blant selskapene som har forsikringer med denne garantien. Mange forsikringer dekker også utgifter knyttet til dødsfall, som kremering, uten å tilby monetær godtgjørelse (erstatning som kan dekke kjøpet av katten eller kjøp av ny katt) om den dør.
Mange forsikringsselskaper dekker også gratis konsultasjoner med veterinær på telefon eller internett. Selskaper som Frende gjør dette gjennom appen FirstVet. I en slik videosamtale kan veterinæren gi råd om for eksempel oppkast, øye- og øreproblemer, hudproblemer, hoste, atferdsproblemer og mye mer. Veterinærene kan da også henvise deg til et fysisk kontor, hvor katten kan få god oppfølging og nærmere undersøkelser. Noen forsikringer dekker bare et fåtall slike samtaler i året, mens andre har et ubegrenset antall videokonsultasjoner.
Livsforsikringen du ofte får tilbud om å kjøpe sammen med vanlig katteforsikring, vil kompensere deg om katten din dør uventet, om det så er på grunn av en ulykke eller fordi katten måtte avlives. Dette vil i hovedsak bare gjelde den som eier rasekatter, og ikke eiere av vanlige huskatter, og også livsforsikringer har gjerne aldersbegrensninger.
I tillegg til å forsikre katten er det anbefalt å chippe den. Dette er for kattens egen sikkerhet, og er spesielt lurt om du eier en utekatt. Det er ikke alltid chipping inngår i de forskjellige forsikringene vi har presentert ovenfor, men det er i seg selv en slags “forsikring”. Noen forsikringsselskaper kan kreve at katten er ID-merket, enten med tatovering i øret eller en chip, for at blant annet livsforsikring skal være gjeldende. Om forsikringsselskapet du velger, ikke krever ID-merking, kan vi likevel anbefale det i tilfelle katten din blir skadet og ikke kommer seg hjem, eller går seg bort.
For katteeiere som har gravide katter, vil vi kort nevne at noen forsikringsselskaper, som Gjensidige, har engangsforsikringer som dekker hele kull av kattunger. En slik forsikring vil da dekke eventuell veterinærbehandling om kattungene trenger det rett etter fødsel; om de trenger det for å overleve. Utover det vil en slik forsikring dekke kattungene fra de er fem uker gamle og frem til de leveres over til en ny eier. Dette må senest skje når kattungene er femten uker gamle. Om du beholder kattungene selv, må de over på individuelle forsikringer som voksne katter. I perioden fra kattungene er fem til femten uker blir de dekket med inntil 6.000 kroner i behandling per kattunge. Det vil ofte være en forutsetning at den gravide katten allerede er forsikret hos forsikringsselskapet før den blir gravid, og forsikringen bør kjøpes før kattungene blir født.
Katten din kan være noe av det kjæreste du eier, og som andre dyreeiere ønsker du nok det beste for din katt. Uansett om du har innekatt eller utekatt, rasekatt eller blandingskatt, en nylig adoptert kattunge eller en katt som har vært i familien i mange år; en forsikring kan være et steg på veien mot en tryggere fremtid for den firbente.
Ønsker du pristilbud på katteforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg