Lurer du på hva en livsforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på livsforsikring, inkludert prisforskjeller på markedet, hvilke faktorer som påvirker prisen på en livsforsikring, hvordan du bør gå frem for å spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på livsforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En livsforsikring kan koste alt fra 2.000 kroner til over 12.000 kroner i året. Grunnen til at prisvariasjonen er såpass stor, skyldes at alle tilbys en individuell pris som reflekterer risiko i hvert enkelttilfelle. Som med alle forsikringer blir prisen høyere desto større sjansen er for at forsikringsselskapet må betale ut erstatning. En livsforsikring skal gi de etterlatte et engangsbeløp dersom den forsikrede går bort, slik at det blir enklere å håndtere de økonomiske konsekvensene et dødsfall kan ha for de etterlatte.
Siden prisen på livsforsikringen er et resultat av risiko, er prisene lavere for de yngste av oss. En person på 25 til 30 år betaler ikke mer enn 2.000 kroner i gjennomsnitt per år for livsforsikring. Folk mellom 40 og 45 år betaler gjennomsnittlig 3.500 til 4.500 kroner, mens prisen er betydelig høyere for de over 55 år som må regne med å betale rundt 12.000 kroner i året for en livsforsikring. Disse gjennomsnittsprisene forutsetter en forsikringssum på to millioner kroner. Derfor er det fullt mulig å finne livsforsikringer som er både billigere og dyrere enn gjennomsnittssummene vi har oppgitt her.
Mange fagforeninger har egne avtaler om livsforsikring med forsikringsselskap. Slike avtaler medfører betydelig reduserte priser for medlemmer av fagforeningen eller yrkesorganisasjonen. Er man medlem av en yrkesorganisasjon som 30-åring, er det mulig å få livsforsikring til rundt 500 kroner i året, mens en person på 50 år kan få livsforsikring for rundt 2.000 kroner i året. I begge tilfeller er prisnivået kraftig redusert sammenlignet med individuelle livsforsikringer.
Flere prisfaktorer er med på å avgjøre prisen på en livsforsikring. Alder er definitivt en av de viktigste prisfaktorene, men flere andre faktorer kan føre til at prisen blir lavere eller høyere i akkurat ditt tilfelle. Nedenfor har vi listet opp noen av de viktigste prisfaktorene for livsforsikring:
Alder: Jo yngre du er, desto billigere blir livsforsikringen.
Forsikringssum: Du kan selv velge hvor stor forsikringssum du ønsker. Dette representerer summen som vil bli utbetalt til dine etterlatte. Velger du høy forsikringssum, må du betale høyere pris for livsforsikringen. Det er ikke uvanlig at folk velger en lavere forsikringssum enn det de egentlig trenger. Mange tror det er nok med en forsikringssum som dekker gjelden man etterlater seg, samtidig som de glemmer at familien også har andre faste utgifter som kan være vanskelig å håndtere når en vesentlig del av familieinntekten forsvinner. Derfor lønner det seg å foreta en grundig vurdering før du velger forsikringssum.
Helse: Når du skal tegne livsforsikring, må du legge frem en helseerklæring som gir forsikringsselskapet viktige opplysninger om helsen din. Dårlig helse henger vanligvis sammen med økt risiko, noe som igjen betyr høyere pris. Likevel er det ikke slik at alle sykdommer fører til dyrere forsikring. Noen sykdommer kommer med gode prognoser og kan behandles enkelt. Merk at røyking alltid fører til dyrere livsforsikring.
Yrke/utdanning: Utdanningsnivå og yrke kan ha betydning for risiko. For eksempel er man ekstra utsatt for risiko i enkelte yrker, noe som innebærer at livsforsikringen blir dyrere.
Det finnes mange forskjellige typer forsikring på markedet, og noen av dem kan lett forveksles med en livsforsikring. Samtidig finnes det enkelte varianter av livsforsikring som kan skille seg noe fra en ordinær livsforsikring. Nedenfor ser vi nærmere på noen typer forsikring som kan relateres til livsforsikring:
Gruppelivsforsikring: En gruppelivsforsikring skaffes til ansatte via en bedrift eller arbeidsplass. Likevel dekker forsikringen den ansatte både i jobb- og privat sammenheng. Det kan være du allerede er omfattet av en slik gruppelivsforsikring gjennom jobben din, så det er viktig å undersøke dette før du eventuelt bestemmer deg for å tegne en individuell livsforsikring. Prisen for gruppelivsforsikring avhenger av kjønn og alder på bedriftens ansatte og mange forsikringsselskap tilbyr fleksible løsninger tilpasset bedriften profil og behov. Om du er omfattet av en gruppelivsforsikring og du slutter i jobben på et tidspunkt, kan du beholde forsikringen uten å måtte levere en ny helseerklæring.
Helseforsikring: En helseforsikring er forskjellig fra en livsforsikring og dekker først og fremst behandling for sykdom hos private aktører. Helseforsikringen er først og fremst nyttig for å slippe å vente i helsekø hvis du en dag skulle trenge behandling eller å gjennomføre en operasjon. Helseforsikring gir imidlertid ikke rett til en engangsutbetaling dersom den forsikrede går bort ved døden, slik en livsforsikring gjør.
Ulykkesforsikring: Med ulykkesforsikring kan man få utbetalt en viss sum ved dødsfall, men erstatningssummen er vanligvis beskjeden sammenlignet med den som blir utbetalt hvis du har en livsforsikring. Ofte utbetales opptil 5% av den valgte forsikringssummen ved dødsfall, mens det andre ganger kan utbetales en sum som hovedsakelig er ment til å dekke utgifter knyttet til begravelse. Merk at ulykkesforsikringen kun gjelder hvis dødsfallet skyldes en ulykke. Det innebærer at den ikke er gyldig i tilfeller der dødsfallet skyldes sykdom. Ulykkesforsikringen gir også rett på utbetaling dersom ulykken fører til medisinsk invaliditet og den kan dekke behandlingsutgifter.
Som vi har vært inne på tidligere, kan prisforskjellene på livsforsikring være enorme. Først og fremst er det store prisforskjeller mellom ulike aldersgrupper. De eldste må regne med å betale omtrent seks ganger så mye for en livsforsikring sammenlignet med de yngste, fordi forsikringsselskapet tar større risiko ved å tilby livsforsikring til eldre mennesker. I tillegg er det store prisforskjeller mellom individuelle livsforsikringer og livsforsikringer som kan tegnes gjennom en avtale med en yrkesorganisasjon. Er du medlem av en yrkesorganisasjon, kan du som 30-åring spare omkring 1.500 kroner på livsforsikringen, mens du som 50-åring kan spare litt i underkant av 5.000 kroner i året.
Det finnes også betydelige prisforskjeller fra det ene forsikringsselskapet til det andre. Et overslag basert fra data fra ulike norske forsikringsselskap viser at KLP tilbyr en av de rimeligste livsforsikringene med en gjennomsnittspris på i overkant av 2.500 kroner i året med en forsikringssum på 2 millioner kroner. I den andre enden finner vi Nordea og Storebrand, som tar over 4.500 kroner i snitt med samme forsikringssum. Husk imidlertid at dekningsgrad og betingelser kan variere, og det kan være mange grunner til at forsikringspremien er dyrere hos ett selskap enn hos et annet.
Prisene varierer også som følge av utdanningsnivå. Prisforskjellene mellom selskapene kan ligge på alt fra 10 til 50 prosent for en person på 30 år, som følge av utdanningsnivå, mens tilsvarende tall for en person på 50 år ligger mellom 25 til 70 prosent.
Når en skal tegne forsikring, vil en helst unngå å betale mer enn nødvendig. Det finnes flere måter å gå frem på for å oppnå dette. Først og fremst er det viktig at du sjekker hvilke muligheter som finnes gjennom arbeidsplassen eller yrkesorganisasjonen du er medlem av, da dette kan gi deg en gunstig pris. Skal du likevel tegne en individuell livsforsikring, er det viktig at du ikke bare velger det første du kommer over, men henter inn tilbud og sammenligner på tvers av flere forsikringsselskap. På den måten finner du ut hva som er en rettferdig pris i ditt tilfelle og du kan unngå de aller dyreste. Det er imidlertid viktig å sjekke vilkårene grundig slik at du vet om forsikringene dekker det samme og om sammenligningen blir korrekt.
Siden pris avhenger av helsetilstanden din, er det mulig å gjennomføre helsefremmende tiltak og på den måten oppnå bedre pris. For eksempel vil en livsforsikring alltid være dyrere for røykere, da disse er mer risikoutsatte. Slutter du å røyke, sparer du ikke bare penger på tobakk, men du vil også få bedre pris på livsforsikringen din. Du kan også gå over til en mer sunn og aktiv livsstil og styrke helsen din på denne måten.
Siden du selv velger forsikringssum, er du i stor grad med på å avgjøre prisen på forsikringen. Jo høyere forsikringssum du ønsker, desto dyrere blir livsforsikringen. Noen ønsker en forsikringssum på 500.000 kroner, mens andre føler behov for å forsikre seg for to millioner kroner. Dette avhenger av hvilke behov du og de etterlatte har. Dersom de etterlatte risikerer å sitte igjen med en stor gjeld som de ikke har mulighet til å betjene på egen hånd, må dette reflekteres i forsikringssummen. Er det derimot snakk om mindre utgifter som gjør det litt vanskelig å få endene til å møtes, kan det være tilstrekkelig med en lavere forsikringssum.
Ikke alle trenger livsforsikring. Denne forsikringen er mest aktuell for deg som forsørger en familie eller som ønsker å sikre familie, ektefelle eller partner ved død. Livsforsikring er på ingen måte pålagt, men mange ønsker likevel å tegne en for å vite at deres etterlatte har økonomisk trygghet den dagen de går bort. Særlig aktuelt kan det være for de som har lån og faste utgifter. Har man for eksempel tatt opp huslån med partneren sin, kan det bli nødvendig å selge huset og flytte dersom partneren ikke klarer å håndtere huslånet på egen hånd. Hvis du har barn, så kan en livsforsikring gjøre det enklere for dem å ta utdanning, skaffe seg jobb og etablere seg den dagen du ikke lenger er der for å hjelpe dem.
Livsforsikring bør også vurderes av dem som har ektefelle med særkullsbarn, da dette kan få konsekvenser for arveoppgjøret. Vanligvis er det ikke verdt å skaffe livsforsikring for de som er enslige og uten barn.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg